Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: „Ziua 11 – Fericirea pe Valoarea Adăugată”
This browser does not support the video element.
Am ajuns pe plaja de la Muriwai – una dintre celebrele plaje cu nisip negru de la Marea Tasmaniei. Un loc aproape infinit, absolut natural, fără nicio urmă vizibilă a lumii prezente. Oameni mulți, la plimbare, majoritatea tineri. Apar două fete cu un panou mare pe care scrie, în engleză: ce te face fericit? Iar ele îți dau un marker și tu scrii răspunsul, dacă vrei sau dacă ai ce scrie. Atât, nimic altceva, nicio campanie ascunsă sau vreo strângere de fonduri, cum imediat eram tentat să bănuiesc.
Mi s-a părut o experiență de o candoare și de o frumusețe de nedescris, care spune multe despre felul în care oamenii de aici își înțeleg viața. Le-am cerut voie, așa cum e normal, să le fac o poză și să o public. Au acceptat bucuroase, fără asteriscuri.
I-am admirat dintotdeauna până la venerație pe cei care dau din energia și timpul lor pentru fericirea, binele, bucuria altora. Pentru cei care fac adevăratele acte de voluntariat. Am participat și eu în nenumărate gale de caritate, am făcut multe și foarte diverse lucruri pentru multe și diverse cauze „de suflet”, cu rezultate non-materiale.
Dar de fiecare dată era inițiativa altcuiva, căreia mă alăturam cu bucurie. Nu am pornit niciodată ceva de la zero în acest sens. Nu îmi caut nici scuze, nici acuze, pentru că sunt conștient că ceea ce fac, artistic vorbind, servește în mare măsură binele și educația dincolo de orice evaluare materială. Și totuși…
”ROMANIA UNIVERSALIS a fost și este un concept prin care asta ne-am propus: să ducem muzica românească pe cât posibil mai departe, nu numai geografic (utilizarea la plural la persoana I a verbelor înseamnă, în textul acesta și în altele, dacă vor mai fi, violonista Diana Jipa și cu mine”, spune muzicianul Ștefan Doniga.
Omenirea evoluează numai din generozitate
Cei care ne-au fost și ne sunt alături în turneul ăsta în jurul lumii merg până la capăt: Asociația Margenes din Spania are activități importante pentru ajutorarea și emanciparea femeilor marginalizate sau descurajate. Asociația DOINA din Auckalnd ține unită o admirabilă comunitate românească prin acțiuni demne cel puțin de o direcție județeană de cultură. Totul voluntar. Din generozitate.
Am citit un articol despre dezvoltarea valorii materiale a lumii. Despre faptul că orice lucru evaluabil, inclusiv moneda în sine, își pierde în timp, în mod natural, din valoare, inflația ușoară fiind un lucru firesc și sănătos. Tot acolo scria că progresul material se realizează numai din surplusul incalculabil de valoare pe care cei care creează valorile calculabile îl produc pe lângă acestea. Adică din valoarea adăugată voluntar celei măsurate, și pe care nu o plătește nimeni.
Cu alte cuvinte, omenirea evoluează numai din generozitate. Dacă am face NUMAI ceea ce suntem plătiți să facem, am dispărea. A trebuit să ajung pe o plajă de pe partea cealaltă a Pământului ca să înțeleg că acele gesturi mărunte, făcute în fiecare zi din bunăvoință și dragoste, de fapt salvează lumea.
Acest proiect al Institutului Cultural Român (ICR) – CANTEMIR 300 – reprezintă o premieră istorică pentru muzica românească, fiind pentru prima dată când artiști din România realizează înconjurul Pământului în cadrul unui singur turneu de concerte. Dar înaintea acestui record documentar, scopul principal al întregului demers este acela de a ilustra, cât mai concret posibil, cuprinderea universală a culturii române pornind de la una dintre cele mai valoroase personalități din istorie.
Citește și: