Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: „Ziua 12 – Se poate!”

Publicat: 08/10/2023, 11:10

Am vizitat ieri, în Auckland, facultatea de muzică din cadrul Universității. Mark Bennett, „ghidul” nostru – doctor în muzică, violonist în Auckland Philharmonic Orchestra și profesor –, se scuză că e o facultate mică, cu numai 150 de studenți. Ne spune că nu există cine știe ce finanțare, că fondurile vin greu și că sunt probleme cu eventuale contracte de colaborare. Dar clădirea arată ca un fel de sediu de producție de microelectronică, iar pianul de pe scenă e ultimul model de lux de la Steinway. Nu standard, de lux. L-am văzut doar în cataloage. Pe viu, aici a fost primul.

Mergem mai departe, plecăm spre Hamilton, pe un drum cu peisaje imposibil de descris. Ca idee despre cum arată natura aici, gândiți-vă că lângă Hamilton a fost construit acel Hobbit Village pentru filmările din Stăpânul Inelelor, care acum este o enormă atracție turistică. QED. Orașul e cam de dimensiunea Vasluiului ca populație. Dar e un centru universitar important, cu un campus cât un oraș în sine. E însă un centru „rural”, sprijinit de marii fermieri din zonă.

Aici, Facultatea de muzică e altfel decât în Auckland. E un fel de centru de cercetare a tehnologiei din secolul XXIII, pe malul unui lac, cu ferestre cât două etaje și o curățenie fără grad de comparație. Totul, dar TOTUL este de o calitate de top, dotări, personal angajat, materiale folosite. Pe scenă – două piane, la alegere, mi se spune, unul dintre ele fiind același model ca cel din Auckland. Alegerea nu a fost grea…

Recitalul a fost minunat. Senzația pe care am avut-o a fost ca suntem pe scena unei mari filarmonici europene. Nicio diferență. Pianul parcă ar fi cântat singur, nu a contat că aveam o săptămână de la ultimul recital, săptămână în care nu mai studiasem. La final, publicul a strigat după noi, din sală, pentru primul, pentru al doilea bis. A fost ca o vrajă.

Acest proiect al Institutului Cultural Român (ICR) – CANTEMIR 300 – reprezintă o premieră istorică pentru muzica românească, fiind pentru prima dată când artiști din România realizează înconjurul Pământului în cadrul unui singur turneu de concerte. Dar înaintea acestui record documentar, scopul principal al întregului demers este acela de a ilustra, cât mai concret posibil, cuprinderea universală a culturii române pornind de la una dintre cele mai valoroase personalități din istorie.

”Acum contează că în sfârșit pare că ne întoarcem în joc”

Ce se întâmplă aici ca lucrurile să meargă astfel? E o discuție mult prea lungă, peste care plutește tentația să o aduc pe același făgaș al autoflagelării naționale. Dar mă fulgeră un gând: în ianuarie am inaugurat un Steinway nou-nouț la Conservator, în București, țin minte că am felicitat-o pe Diana Moș, rectorul Universității de Muzică.

În noiembrie am inaugurat un alt pian la Focșani, la Teatru. În februarie, am avut parte de o altă inaugurare la Cercul Militar Național. Am aflat cu bucurie că în doar câteva luni s-au luat piane de concert la Pitești, Satu Mare, Brașov… La Oradea există un superb Bosendorfer Imperial pe care abia aștept să cânt peste trei săptămâni. Se fac proiecte multe și din ce în ce mai consistente.

Unde am pierdut startul? Nu mai contează. Cel puțin nu acum. Acum contează că în sfârșit pare că ne întoarcem în joc și începem să verticalizăm. Hai că se poate!

”ROMANIA UNIVERSALIS a fost și este un concept prin care asta ne-am propus: să ducem muzica românească pe cât posibil mai departe, nu numai geografic (utilizarea la plural la persoana I a verbelor înseamnă, în textul acesta și în altele, dacă vor mai fi, violonista Diana Jipa și cu mine”, spune muzicianul Ștefan Doniga.

Citește și:

Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: „Ziua 5 – Barcelona liberă”

Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: ”Ziua 4 – E frumos ce e frumos”

Proiect ICR – CANTEMIR 300 – în jurul lumii | Pseudojurnal de călătorie: ”Ziua 3 – The butterfly effect”

Proiect ICR – CANTEMIR 300 | Pseudojurnal de călătorie: ”Ziua 2 – Simplu și bine. Recital la Auditori Rafelbunyol, Valencia”

Proiect ICR – ”CANTEMIR 300” | Înconjurul Pământului în cadrul unui singur turneu, premieră istorică pentru muzica românească

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fată din București și-a dat părinții în judecată pentru bani. Vrea să fie întreținută...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Rușii folosesc "asaltul cu carne", o nouă tactică brutală pentru a înainta și a epuiza...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Transformarea-ȘOC a unei femei! Cu aceste trucuri SIMPLE, EA a slăbit 50 de kg. Nu...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Incendii de proporții pe insula Thassos, destinația preferată a românilor. Ce trebuie să faceți dacă...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
România, cea mai nouă forță a Europei. Alianța care ne pune pe harta lumii. S-a...
Aberația cu testul antidrog, criticată și de polițiști. Modificarea la Codul Rutier care te lasă...
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Dana Roba o critică dur pe Emily Burghelea după accidentul din Mauritius: ”Mi se pare...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Un uter artificial poate crește pui de rechin timp de aproape un an
×