Proiectul cinematografic „Moldova-Aproape-Departe”, selectat la Festivalul Black Nights din Tallinn
Proiectul cinematografic „Moldova-Aproape-Departe”, realizat, printre alții, de regizorii Igor Cobileanski și Dorian Boguță, a fost selectat la Festivalul Internațional de Film Black Nights din Tallinn, un eveniment care se va desfășura între 25 și 28 noiembrie.
De asemenea, proiectul „Never Let It Go” al regizorului Paul Negoescu a fost selectat la piața de coproducții de la Tallinn, potrivit site-ului oficial al evenimentului.
Proiectul regizorului Paul Negoescu s-a numărat printre câștigătorii celei de-a 11-a ediții a programului de finanțare Sofia Meetings, unde a primit suma de 10.000 de euro pentru servicii de postproducție. Finanțarea a fost oferită de Hungarian Filmlab în secțiunea destinată regizorilor aflați la cel de-al doilea lungmetraj din carieră.
Omnibusul de scurtmetraje „Moldova-Aproape-Departe”, un proiect cinematografic în dezvoltare, va fi prezentat în premieră pentru producătorii, finanțatorii și distribuitorii prezenți la cel mai mare festival de profil din țările baltice – Black Nights International Film Festival, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Din punct de vedere al producției, omnibusul se află în prezent în faza de colectare de fonduri. Proiectul va fi prezentat în secțiunea Baltic Event, o platformă de pitching (coproducții și finanțare), unde vor mai participa producătorii altor 12 filme din diferite țări.
Regizorii incluși în proiectul românesc sunt Igor Cobileanski, Pavel Cuzuioc, Valeriu Andriuță, Dorian Boguță, Ion Sapdaru și Dumitru Groșei.
Festivalul Internațional de Film Black Nights din Tallinn, Estonia, a rezervat la ediția curentă un loc special Moldovei. Astfel, pe 26 noiembrie, pe lângă prezentarea proiectului propus de Brio Film Production, în coproducție cu producătorul Dan Burlac (România) și Pavel Cuzuioc, producător și regizor originar din Republica Moldova, aflat în Austria, va avea loc și o prezentare a cinematografiei moldovenești din ultima vreme. Prezentarea va fi făcută de Dan Burlac, producător și coproducător al câtorva filme realizate în Moldova, inițiatorul acestei prezentări, și Dumitru Marian, producător din Republica Moldova, unul dintre autorii Legii cinematografiei, aprobate de Parlamentul Republicii Moldova pe 3 iulie 2014.
Prezentarea se axează pe filmele produse în ultimii ani, dar și filme aflate în diverse faze de producție. Pe lângă peliculele propriu-zise, scopul prezentării este de „a vinde Moldova” în calitate de partener în domeniul cinematografic și de a atrage producătorii străini să descopere talentele, poveștile și potențialul filmic al spațiului „din coasta Europei”. Unul din aspectele vizate este și perspectiva dezvoltării cinematografiei naționale moldovenești, prin prisma noii legi a cinematografiei și apropierea de Uniunea Europeană, marcată de ratificarea Acordului de asociere UE – Republica Moldova.