Lungmetrajul „R.M.N.”, de Cristian Mungiu, a fost inclus în selecția prestigiosului Festival de film de la New York, ce debutează vineri.
Trecutul și viitorul cinema-ului se îmbină la ediția aniversară a festivalului american, a 60-a, care va fi deschis de premiera adaptării volumului lui Don DeLillo „White Noise”, în regia lui Noah Baumbach. În acele șase decenii de existență, festivalul găzduit la Lincoln Center a fost, fără îndoială, unul dintre principalele puncte de atracție ale cinematografiei din SUA, reunind an de an filme de pe tot globul, titluri anticipate ale toamnei și pelicule clasice restaurate, potrivit AP News.
Festivalul de film de la New York nu are o secțiune competițională, fiind strict definit ca o vitrină a ceea ce producătorii consideră a fi cele mai bune filme. Pelicule ale unor regizori consacrați, ca Satyajit Ray, Akira Kurosawa, Agnès Varda, Pedro Almodovar și Jane Campion, au avut premiera aici. Prima ediție a festivalului, din 1963, i-a avut ca participanți pe Luis Buñuel, Yasujirō Ozu, Robert Bresson și Jean-Luc Godard.
„Onorăm acei 60 de ani de festival continuând să fim fideli misiunii sale, de ce a fost creat, la ce a servit și relația, în primul rând, pe care a avut-o cu orașul New York”, spune Eugene. Hernández, director executiv. „Este o punte între artiști și public și este așa de 60 de ani”, a mai spus acesta.
Printre filmele care sunt prezentate anul acesta la New York se numără documentarul despre fotografa Nan Goldin regizat de Laurei Poitras “All the Beauty and the Bloodshed”, pelicula care va închide festivalul „The Inspection”, de Elegance Bratton, dar și „Armageddon Time” de James Gray, bazat pe copilăria acestuia din Queens.
Li se alătură pelicula lui Cristian Mungiu „R.M.N.”, care a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de la Cannes 2022.
Acțiunea peliculei are loc în preajma Crăciunului. Matthias se întoarce de la muncă din Germania în satul său natal transilvănean, preocupat de copilul care crește fără el (Rudi), de femeia pe care o iubește în taină (Csilla) și de tatăl rămas singur (Otto). Încearcă să se implice mai mult în educația băiatului rămas prea mult doar în grija mamei (Ana) și să-l dezbare de spaimele nedeslușite care l-au cuprins. Când la mica fabrică pe care o conduce Csilla sunt angajați câțiva muncitori noi, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă și pe adulți, iar frustrările, conflictele și pulsiunile irump la suprafață prin pojghița subțire de aparentă înțelegere și calm.
Pe lângă veterani experimentați precum Claire Denis („Stars at Noon”) și Park Chan-wook („Decision to Leave”), festivalul îi va primi înapoi pe obișnuiți săi Frederick Wiseman („A Couple”), Martin Scorsese („Personality Crisis: One Night Only”, un documentar despre cântărețul și compozitorul New York Dolls David Johansen) și Paul Schrader („Master Gardner”). Jerzy Skolimowski („EO”), regizorul polonez în vârstă de 84 de ani, și James Ivory, în vârstă de 94 de ani („A Cooler Climate”), se numără printre regizorii care au participat la cel de-al treilea Festival de Film de la New York, cu mai bine de jumătate de secol în urmă, încheind astfel anul acesta un cerc complet.
Festivalul de film de la New York se va încheia pe 16 octombrie.
CITEȘTE ȘI: 10 lucruri pe care nu le știai despre scriitorul Truman Capote
Bucharest Photofest 2022: 30 de evenimente și 9 zile dedicate fotografiei și educației vizuale
Foto: Profimedia Images