Prima pagină » Cultură » Radio România Cultural marchează cei 25 de ani de la căderea comunismului cu un proiect inedit

Radio România Cultural marchează cei 25 de ani de la căderea comunismului cu un proiect inedit

Radio România Cultural marchează cei 25 de ani de la căderea comunismului cu un proiect inedit
Radio România Cultural lansează duminică, 9 noiembrie, proiectul "Baricada culturală".

Radio România Cultural va lansa, duminică, proiectul „Baricada culturală”, în cadrul căruia va difuza în fiecare seară, pe site-ul său, filme artistice și documentare care vor aminti publicului de perioada comunismului în Europa de Est.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în vremea comunistă, românii beneficiau de doar două ore de program pe seară, în special de propagandă.

Proiectul „Baricada Culturală” propune un program video online de două ore, așa cum se întâmpla în acea vreme. Astfe, în fiecare seară, de la ora 22.00, pe site-ul www.radioromaniacultural.ro, filme artistice și documentare tematice vor aminti publicului de perioada comunismului în întreaga Europă de Est și chiar în Coreea de Nord.

Seria de proiecții online va începe duminică, în ziua în care, acum 25 de ani, cădea Zidul Berlinului, un simbol al separării și opresiunii comuniste.

De la ora 22.00, publicul Radio România Cultural va putea urmări online, cu sprijinul DocuArt, două producții: „Afacerea Tănase”, în regia lui Ionuț Teianu, și „În spatele cortinei”, în regia lui Bogdan Mustață.

Documentarul „Afacerea Tănase” este o producție care reconstituie celebra scenă de spionaj numită de presa franceză „Afacerea Tănase”. Personajele principale sunt disidenții Virgil Tănase și Paul Goma. Documentarul dezvăluie fața ascunsă a României ceaușiste în planul relațiilor externe, precum și mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanților.

Cea de-a doua producție difuzată online pe www.radioromaniacultural.ro chiar în ziua împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului este „În spatele cortinei”. Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc și occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii și promotorii săi actuali.

Proiectul „Baricada culturală” are și o importantă componentă de conținut onair. În perioada 9 noiembrie – 22 decembrie, pe toate frecvențele FM naționale, dar și online, Radio România Cultural va difuza dezbateri cu principalii actori culturali ai revoluției de acum 25 de ani, documentare audio tematice, interviuri cu tineri născuți în anul 1989 și înregistrări document cu personalități ale lumii culturale care au murit în închisorile comuniste.

Startul onair al proiectului „Baricada culturală” va avea loc tot pe 9 noiembrie cu două producții audio tematice.

Printre partenerii acestui proiect se numără Asociația DocuArt, One World Romania, Astra Film, Institutul Polonez București, Centrul Ceh București, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Institutul Adam Mickiewicz, Evolution Films, Bologna Film și regizorul Cornel Mihalache.

Citește și