Prima pagină » Cultură » Ralph Fiennes va regiza un film despre viața și cariera balerinului Rudolf Nureev

Ralph Fiennes va regiza un film despre viața și cariera balerinului Rudolf Nureev

Ralph Fiennes va regiza un film despre viața și cariera balerinului Rudolf Nureev
Actorul și cineastul britanic Ralph Fiennes va regiza un film despre viața și cariera balerinului rus Rudolf Nureev.

Acest proiect cinematografic reprezintă cel de-al treilea film care va fi regizat de Ralph Fiennes, după „Coriolanus” (2011) și „The Invisible Woman”, în care starul britanic a interpretat rolul scriitorului Charles Dickens.

Spre deosebire de primele două filme pe care le-a regizat, Ralph Fiennes nu va juca în noul proiect biografic, care va fi realizat pe baza unui scenariu scris de David Hare, inspirat dintr-o biografie de Julie Kavanagh.

Filmările vor debuta în a doua parte a anului 2016.

Ralph Fiennes a mai colaborat cu David Hare la filmul „Cititorul/ The Reader” (2008) și la lungmetrajele TV „Page Eight”, „Turks & Caicos” și „Salting the Battlefield”.

Starul britanic, care este și un foarte apreciat actor de teatru, va putea fi văzut la sfârșitul acestui an pe marile ecrane interpretând personajul M în următorul film din seria „James Bond”, intitulat „Spectre”. Ralph Fiennes a fost nominalizat de două ori la premiile Oscar pentru rolurile din „Lista lui Schindler” și „Pacientul englez” și s-a remarcat în ultimii ani cu rolul Voldemort din filmele francizei „Harry Potter”.

Rudolf Nureev este considerat unul dintre cei mai talentați balerini din secolul al XX-lea. S-a născut pe 17 mai 1938, în apropiere de Irkutsk, în timp ce mama lui călătorea cu trenul spre Vladivostock, unde tatăl lui, de origine tătară, era comisar politic. A copilărit în regiunea Bașchiria și a fost atras încă din copilărie de dansurile populare bașchire. În 1955 a început cursurile de balet la Institutul Coregrafic din Vaganova și, chiar dacă avea în acel moment 17 ani deja – o vârstă considerată târzie pentru a deveni balerin profesionist -, a devenit foarte repede cunoscut grație talentului și tehnicii sale.

Anul 1961 a fost unul de cotitură în viața sa. În urma unui accident, prim-solistul Baletului Kirov din Leningrad, Konstantin Sergheev, nu a mai putut dansa, iar în locul acestuia, pentru o prestație la Paris, a fost ales Nureev. Tehnica și dezinvoltura tânărului balerin rus i-au impresionat pe specialiștii din lumea baletului. La Paris a luat hotărârea de a nu se mai întoarce în Uniunea Sovietică. În această perioadă l-a cunoscut pe balerinul Erik Bruhn, care i-a devenit protector, prieten, cât și partener de viață.

În 1962, a fost invitat de balerina Margot Fonteyn pentru a dansa într-o gală de balet, alături de Royal Ballet, la Londra. Nureev a activat la Londra pentru o perioadă de aproape 30 de ani. Spectacolele cele mai cunoscute, alături de Royal Ballet, în care a avut-o ca parteneră pe Margot Fonteyn, sunt: „Lacul Lebedelor”, „Giselle”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Romeo și Julieta”, „Corsarul” și „Don Quijote”.

În anii ’80, s-a îmbolnăvit de SIDA.

În 1983, Rudolf Nureev a devenit directorul Baletului Operei din Paris. În 1988 a primit Legiunea de Onoare în rang de Cavaler, iar, în 1992, ministrul francez al Culturii i-a acordat ceea mai înaltă distincție în domeniul artistic: Ordinul Artelor și Literelor în rang de Comandor.

Rudolf Nureev a murit pe 6 ianuarie 1993, la vârsta de 54 de ani, și a fost înmormântat în cimitirul Sainte-Genevieve-des-Bois.

Citește și