Prima pagină » Cultură » Reacția lui Ion Caramitru, după decizia de închidere a teatrelor: O măsură care trebuie luată ca atare. Ne pică foarte prost

Reacția lui Ion Caramitru, după decizia de închidere a teatrelor: O măsură care trebuie luată ca atare. Ne pică foarte prost

Reacția lui Ion Caramitru, după decizia de închidere a teatrelor: O măsură care trebuie luată ca atare. Ne pică foarte prost

Managerul Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), actorul şi regizorul Ion Caramitru susține că măsurile de închidere a teatrelor trebuie acceptată și luată ca atare, deși îi afectează puternic pe artiști și în același timp au un efect negativ asupra instituției. 

„Ce pot să spun mai mult decât ce ne-au spus autorităţile şi, mai mult decât atât, faptul că această interdicţie apare după ce ea fusese teoretic anunţată de mai mult vreme, cum că dacă rata de infectare depăşeşte 1,5 la mia de locuitori, atunci vor urma interdicţii. Iată că a venit şi noi trebuie să ne supunem, nu avem încotro. Este, după părerea mea, o măsură care trebuie luată ca atare. Nouă ne pică foarte prost, nu numai ca artişti, care nu pot să-şi practice meseria, cât şi ca instituţie, care nu poate să-şi apropie publicul în continuare, să producă venituri proprii, care este una din obligaţiile sine qua non a funcţionării noastre, şi dispariţia din ecuaţia zilnică a artei interpretative lasă urme greu de acoperit ulterior”, a declarat Ion Caramitru pentru Agerpres.

Caramitru: Săptămâna în curs noi va trebui să suspendăm 14 spectacole

În această săptămână Teatrul Național va suspenda 14 spectacole, anunță, Caramitru. Situația este mai puțin dramatică decât în martie, spune Caramitru, când au fost anulate 144 de spectacole.

„Deocamdată, anunţul oficial de ieri spune că pe o săptămână, că săptămânal se va face o raportare. Deci, practic, săptămâna în curs noi va trebui să suspendăm 14 spectacole, fiindcă noi jucăm la mai multe săli în aceeaşi seară. Dacă în martie, când aveam programul făcut cu două luni înainte, a trebuit să anulăm 144 de spectacole, nici mai mult, nici mai puţin, acum lucrurile sunt mai puţin dramatice era să zic, dar la fel de triste”, a spus managerul TNB.

Ce spune Caramitru despre teatrul online

Online-ul nu este o varinată care ar asigura supraviețuirea TNB.

„Ceea ce s-a putut face în perioada anterioară, când nu s-a putut juca şi s-a folosit online-ul, ne spune mai totul despre cât de urmărită a fost zona aceasta. Nu a fost urmărită la modul ideal. Teatrul Naţional a reuşit câteva performanţe atunci. Am început cu Conferinţele Teatrului Naţional, care nu sunt purtătoare de drept de autor şi s-au dat aproape 70 de conferinţe ţinute de personalităţi de prim rang de-a lungul anilor, apoi am trecut la spectacole, spectacole care fie nu mai sunt în stagiune, fie au ani buni. (…) Nu cred că a avut un impact atât de mare încât să zicem că acum avem o şansă de a supravieţui prin online. Cred că nici nu ar trebui să existe chestia asta, în principiu”, a mai declarat Ion Caramitru.

Autor

Citește și