ROMA ANTICĂ, o civilizație demult apusă, încă ne ascunde multe informații despre cum trăiau strămoșii europenilor moderni de acum două milenii.
Marea enigmă a anului este reprezentată de obiecte minuscule misterioase. Arheologii nici acum nu știu la ce foloseau.
Un dodecaedru intact și bine conservat a fost descoperit în Lincolnshire, Marea Britanie, vara trecută, de către arheologi amatori. Obiectul va fi expus la Muzeul Lincoln din 4 mai până la începutul lunii septembrie 2024. Obiectul metalic măsoară 8 centimetru în diametru, are 12 fețe, este gol în interior, și este unul dintre cele 33 dodecaedre descoperite în Marea Britanie. Mai sunt 130 în lume. Obiectul are o vechime estimată de 1700 ani.
Experții nu sunt siguri la ce folosea dodecaedrul. Nu există descrieri ale acestui obiect în literatura romană și nici nu este reprezentat artistic în mozaicuri sau sculptura romană. Secretarul Grupului de Istorie și Arheologie Norton Disney, Richard Parker, spune că obiectul găsit în Lincolnshire este „unic”.
„Este într-o stare fabuloasă. Este complet, nedeteriorat și în mod clar a fost considerat de mare valoare de oricine l-a meșterit și de cei care l-au folosit. Deci trebuie să fi existat un motiv foarte important pentru ca acesta să fie îngropat în pământ așa cum a fost”, a declarat Parker pentru CNN. Neavând semne de uzură, este puțin probabil să fi fost o unealtă, a adăugat Parker. El crede că era cel mai probabil „un obiect religios sau magic folosit la ritualuri”.
În februarie 2023, arheologul amator Patrick Schuermans se plimba pe un câmp din nordul Belgiei, în căutare de obiecte valoroase. Detectorul său de metale l-a alertat de prezența unui obiect metalic sub picioarele sale. Era un alt dodecaedrul datat cu o vechime de 1600-1700 ani. Un alt dodecaedru din bronz a mai fost găsit în apropiere, în 1939.
Peste 100 de dodecaedre au fost găsite în nordul Franței și Belgia (care făceau parte din provincia Galia romană acum 1,600-1,700 ani). Istoricii de la Muzeul Galo-Roman susțin că locuitorii provinciei le foloseau pentru prezicerea viitorului. Galii romanizați încă aveau mai multă credință în cultele locale de magie decât în cultul imperial roman.
La 300 d.Hr., Imperiul Roman era divizat în dioceze, iar descentralizarea luase amploare după criza economică şi socială din secolul al III-lea d.Hr. S-ar părea că practicile de magie au încetat după 330, când împăratul Constantin cel Mare a reunit imperiul, iar creștinismul a devenit noua religie oficială a Imperiului Roman de mai târziu. Romanii erau superstițioși și căutau semne care să le permită să ia decizii în viața de zi cu zi. Alte teorii sugerează că erau dispozitive de măsurare, calendare sau sceptre ornamentale.
Citește și: STUDIU: Ascensiunea și decăderea Imperiului Roman de la schimbările climatice