Romanul „Femeia de pe scări”, de Bernhard Schlink, a fost publicat la editura Polirom
Un tablou celebru, de care nimeni n-a mai auzit multă vreme, reapare în împrejurări misterioase. Este o surpriză pentru lumea artei, dar și o lovitură pentru bărbatul care, pe când era un tânăr avocat, a mediat un conflict între autorul și proprietarul tabloului. Aflat la mii de kilometri de casă și la decenii după momentul în care tabloul și femeia pe care o înfățișează îi schimbaseră destinul, bărbatul speră că apariția neașteptată a lucrării e semnul că nici cea care i-a fost model nu poate fi prea departe. Pleacă așadar în căutarea femeii de care în tinerețe se îndrăgostise orbește, iubind-o într-un fel niciodată lămurit, și care îl împinsese la gesturi inexplicabile.
Căutarea devine prilej de a desfășura ghemul încâlcit al trecutului și de a-și pune întrebări despre făgașul pe care a apucat-o viața lui. Drumul memoriei îl poartă din Frankfurt până în Sydney, apoi într-un orășel îndepărtat de pe coasta australiană. Cu un stil de o simplitate și o precizie uimitoare, „Femeia de pe scări” este un roman plin de melancolie, un roman al marilor întrebări, informează editura Polirom.
„O proză simplă, fără cusur, scrisă de unul dintre maeștrii literaturii germane contemporane. Bernhard Schlink izbutește să creeze personaje complexe, intrigi dintre cele mai neașteptate și un discurs moral impecabil”, a scris publicația Die Welt.
Scriitorul german Bernhard Schlink s-a născut în 1944, la Bielefeld. A studiat științele juridice și, din 1992, a fost profesor la Universitatea Humboldt din Berlin. Din 2006, a hotărît să se dedice în întregime scrisului. Debutul ca autor de ficțiune l-a făcut cu romanul „Dreptatea lui Selb” (1987), primul volum dintr-o trilogie polițistă care s-a bucurat de mare succes la public și care cuprinde, de asemenea, volumele „Înșelăciunea lui Selb” (1992) și „Crima lui Selb (2001; Polirom, 2005). Afirmarea internațională o datorează însă romanului „Cititorul” (1995; Polirom, 2002, 2011), tradus în peste 40 de limbi străine, distins cu numeroase premii și ecranizat în 2008. La editura Polirom au mai apărut romanele „Întoarcerea acasă” (2007), „Weekendul” (2010) și volumele de proză „Minciuni de vară” (2011) și „Evadări din iubire” (2011).