S-a împlinit un an de la fenomenul care a marcat istoria cinematografiei: „BARBENHEIMER”. 21 iulie 2023 -Păpușa model și creatorul bombei atomice

S-a împlinit un an de la fenomenul care a marcat istoria cinematografiei: „BARBENHEIMER”. 21 iulie 2023 -Păpușa model și creatorul bombei atomice
Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 23/07/2024, 23:49
Actualizat: 24/07/2024, 00:06

Anul trecut, pe 21 iulie 2023, Hollywood a fost martorul unui fenomen remarcabil, denumit „Barbenheimer”. Este vorba despre două filme care prezintă două dintre cele mai mari invenții de după al Doilea Război Mondial: bomba atomică și păpușa Barbie. 

„Barbenheimer” a dominat box office-ul și a captat atenția publicului într-un mod unic pentru prima oară de la lansarea filmului „Avengers: Endgame”  și relansarea „Avatar” în 2019, care s-au luat la întrecere pentru a obține titlul de „cel mai profitabil film din toate timpurile”.

Succesul fenomenului „Barbenheimer” nu a fost rezultatul unei campanii de marketing inteligente, ci al interesului spontan al publicului, devenit viral. Dezbateri îndelungate au durat nopți în șir pe rețelele de socializare. Au fost postate meme-uri, emoticoane, gif-uri și chiar parodii pe tema fenomenului. Toată „nebunia” a pornit de la programarea lansării celor două filme în cinematografe la aceeași dată – 21 iulie 2023.

Filmul Barbie a obținut cele mai mari încasări din anul 2023

Filmul „Barbie” distribuit de Warner Bros, regizat de Greta Gerwig, cu actorii Margot Robbie și Ryan Gosling în rolurile principale, a avut încasări de 1,446 miliarde de dolari. Acesta prezintă o poveste inedită despre păpușa model care a fost pentru prima dată comercializată pe 9 martie 1959.

A fost cel mai mare succes de box office din 2023, cel mai mare succes al unui film lansat vreodată de Warner Bros. și al 14-lea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile.

A câștigat premiul Oscar pentru Cea mai bună melodie originală („What Was I Made For?”); melodia a câștigat și Globul de Aur. „Barbie” a fost premiat cu Globul de Aur pentru Realizare Cinematografică și de Box Office.

Dar filmul Oppenheimer a obținut cele mai multe premii Oscar din anul 2023

În schimb,  Oppenheimer a avut încasări de peste 976 de milioane de dolari la nivel mondial, devenind al treilea cel mai mare succes de box office din 2023, cel mai mare succes al unui film legat de Al Doilea Război Mondial, cel mai mare succes al unui film biografic și al doilea cel mai mare succes al unui film cu poveste matură. Filmul a abordat crearea bombei atomice, o temă numai bună de explorat în contextul geopolitic actual, acum când amenințarea cursei înarmării nucleare se reia între NATO și Rusia.

Premiat cu numeroase distincții, Oppenheimer, distribuit de Universal Pictures, a câștigat șapte Premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor pentru Christopher Nolan, Cel mai bun actor pentru Cillian Murphy și Cel mai bun actor în rol secundar pentru Robert Downey. De asemenea, a câștigat cinci Globuri de Aur (inclusiv pentru Cel mai bun film – Dramă) și șapte Premii ale Academiei Britanice de Film (inclusiv pentru Cel mai bun film).

Filmul a apărut la câteva zile după aniversarea a 78 ani de la testarea primei bombe atomice în cadrul Proiectului Manhattan.

Un fenomen greu de reprodus

Deși această experiență a arătat că oamenii încă doresc să vadă filme în cinematografe după pandemia de coronavirus și ascensiunea platformelor de streaming dintre anii 2020 și 2023, reproducerea unui astfel de eveniment rămâne dificilă.

Încercările ulterioare, precum „Saw Patrol” și „Glicked”, nu au reușit să aibă același impact. În ciuda unei veri pline de blockbustere, un nou „Barbenheimer” nu pare să fie la orizont.  Totuși, lecția rămâne: industria trebuie să fie atentă la ceea ce atrage cu adevărat publicul. Repetarea unui astfel de fenomen depinde, în cele din urmă, de spectatori, scrie USA Today. 

În prezent, filmul „Barbie” poate fi vizionat pe Max și poate fi închiriat/cumpărat digital pe Rakuten. Filmul „Oppenheimer” poate fi vizionat pe SkyShowTime și poate fi închiriat/ cumpărat digital pe Rakuten.

Citește și:  

La doar trei săptămâni de când a fost lansat, filmul „Barbie”, regizat de Greta Gerwig, a avut încasări de peste un miliard de dolari la nivel mondial 

„Oppenheimer”, desemnat cel mai bun film. Cillian Murphy şi Emma Stone au câştigat la categoriile de interpretare

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...