Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid, informează lefigaro.fr.
Renumitul scriitor sud-american își va arăta talentul de actor în spectacolul „Los cuentos de la peste”, regizat de el însuși, inspirat din „Decameronul”, scris de italianul Giovanni Boccaccio. Cu această ocazie, Mario Vargas Llosa a vorbit și despre terorism, pe care îl consideră „o ciumă a epocii noastre”, care „ia mai multe forme, religioase și politice”.
Cu acest spectacol de teatru, romancierul peruan va urca pe scenă pentru prima dată în calitate de actor principal. El a mai fost prezent pe o scenă de teatru, dar cu ocazia unei serii de lecturi, pe care le-a susținut în campania de promovare a reprezentanției sale teatrale din 2006, ce a fost inspirată din „Odiseea” lui Homer.
În spectacolul „Los cuentos de la peste”, inspirată din cele 100 de nuvele incluse în „Decameronul” lui Boccaccio, Mario Vargas Llosa interpretează rolul unui nobil din secolul al XIV-lea. Scriitorul consideră că această experiență artistică este una „terifiantă”.
„Sunt emoționat, foarte emoționat, terorizat, speriat, panicat, mă întreb în fiecare zi dacă nu cumva ideea de a mă lansa în acest proiect reprezintă o adevărată nebunie, dar, în același timp, este atât de stimulant, interesant, este o experiență atât de nouă și care mă întinerește”, a spus el.
„Unele dintre nuvele sunt adaptate cu multă libertate, fără a fi total fidele originalului, prin decuparea poveștilor, uneori alungindu-le, alteori adăugând sau făcând să dispară anumite personaje”, a precizat romancierul sud-american într-o conferință de presă.
Scena de la Teatro Real din Madrid a fost amenajată pentru a reprezenta Villa Palmieri și grădina ei, în care ducele Ugolin și patru alte personaje se izolează, încercând să scape de epidemia de ciumă neagră care a cuprins Florența în 1348. Scriitorul sud-american interpretează rolul ducelui Ugolin, care va încerca să scape de această catastrofă, cel puțin pe plan spiritual, spunând povești. Acest fapt nu va împiedica însă ciuma să cuprindă întreaga Europă.
Deși povestea originală a acelei nuvele din „Decameron” este veche de mai multe sute de ani, Mario Vargas Llosa a ținut să sublinieze rezonanța ei contemporană. „Terorismul este un flagel al timpurilor noastre”, a spus scriitorul, potrivit căruia cultura „este o armă extraordinară pe care o avem pentru a ne apăra în fața adversității”.
„Lumea continuă să cunoască ciume” și „terorismul, de exemplu, este o ciumă a epocii noastre (care) ia mai multe forme, religioase și politice”, a adăugat el. „Teroristul, într-o anumită manieră, este marele protagonist al secolului al XXI-lea prin prisma atenției pe care o generează”, a completat Mario Vargas Llosa.
Scena treatrului madrilen care găzduiește acest spectacol de teatru a fost complet transformată cu această ocazie, pentru a ocupa locul central în sală, în mijlocul publicului. Spectacolul „Los cuentos de la peste” va avea loc între 28 ianuarie și 1 martie, la Teatro Real din Madrid.
Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa (Peru) și a copilărit în Bolivia împreună cu mama și bunicii materni, închipuindu-și că tatăl lui e mort și că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie își părăsise soția însărcinată și avea să-și revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario s-a întors în Peru. Între 1950 și 1952, el urmează cursurile unei școli militare din Lima – experiența descrisă în primul roman, „Orașul și câinii” (1963).
În 1955, se căsătorește cu o mătușă, provocând mare scandal în familie, și divorțează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se căsătorească cu verișoara lui, Patricia. Între timp, lucrase în Franța ca profesor de spaniolă și ziarist. După o tinerețe în care se apropiase de comunism, ia distanță față de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel Garcia Marquez, odinioară prieten, de servilism. Călătorește, predă la universități din America și Europa, devine scriitor celebru prin forța epică, luciditatea și ironia sa.
Scriitorul este tradus în limba română din 1970, iar editura Humanitas a inaugurat, în 2005, o serie de autor Llosa, care are, în prezent, peste 20 de titluri. Printre cele mai cunoscute cărți ale lui Mario Vargas Llosa se numără: „Orașul și câinii”, „Conversație la catedrală”, „Casa Verde”, „Pantaleon și vizitatoarele”, „Mătușa Julia și condeierul”, „Războiul sfârșitului lumii”, „Istoria lui Mayta”, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, „Povestașul”, „Elogiu mamei vitrege”, „Lituma în Anzi”, „Peștele în apă”, „Caietele lui Don Rigoberto”, „Paradisul de după colț”, „Rătăcirile fetei nesăbuite” – încununate aproape toate cu premii literare.
Proza lui Mario Vargas Llosa este aceea a „realismului magic”. De asemenea, scriitorului Mario Vargas Llosa i-a fost decernat premiul Nobel pentru literatură pe anul 2010 pentru „cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale pătrunzătoare care vorbesc despre rezistența individului, revolta și eșecul său”, potrivit Academiei regale din Suedia.