Scurtmetrajul independent „Ramona”, de Andrei Crețulescu, în selecția oficială „Semaine de la Critique”, de la Cannes

Scurtmetrajul independent Ramona, de Andrei Crețulescu, în selecția oficială Semaine de la Critique, de la Cannes
Publicat: 20/04/2015, 15:08

Scurtmetrajul independent „Ramona”, în regia lui Andrei Crețulescu, a fost selectat în competiția oficială a secțiunii „Semaine de la Critique” din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes.

Producția încheie trilogia „impromptu” realizată de cineastul român, începută cu scurtmetrajele „Bad Penny” (2013) și „Kowalski” (2014), se arată într-un comunicat remis gândul.

Din distribuția scurtmetrajului „Ramona” fac parte actorii Rodica Lazăr, Dorian Boguță, Andi Vasluianu, Șerban Pavlu și Ana Ularu.

„Bad Penny a apărut cumva din întâmplare”, a explicat Andrei Crețulescu. „Practic, am făcut Kowalski pentru că făcusem Bad Penny – și apoi am făcut Ramona pentru că făcusem Kowalski… Să zicem că am decis să încheiem ostilitățile cât mai sângeros cu putință, iar actorii și-au dorit să filmăm la mare. Ceea ce am și făcut. În octombrie – nu-i vina mea că n-au precizat anotimpul”, a glumit el.

Scenariul a fost scris de Andrei Crețulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, scenografia de Mălina Ionescu, iar de sound design s-au ocupat Alex Dumitru și Marius Leftărache.

Fost critic de film, Andrei Crețulescu a produs pentru HBO România primul sezon din serialul „În Derivă” și nouă documentare originale. În 2011 a înființat compania de producție Kinosseur.

După ce a produs lungmetrajul „Killing Time” (regia Florin Piersic Jr.), a scris și regizat „Bad Penny” și „Kowalski”, acesta din urmă laureat cu premiul pentru „Cel mai bun scurtmetraj” la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, și cu Premiul de Regie și de Interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

„Ramona” este cel de-al treilea scurtmetraj al lui Crețulescu, realizat în aceeași formulă ca primele două. Pelicula, 100% independentă, este produsă de Andrei Crețulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) și Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chișu (DaKino) și Eugen Kelemen (Digital Cube).

În prezent, Andrei Crețulescu este în post-producție cu „Șapte luni mai târziu”, primul scurtmetraj finanțat de CNC, și în pre-producție cu primul său lungmetraj, „Charlton Heston”, pe care îl va filma în toamna acestui an.

„Semaine de la Critique” este o secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes, înființată în anul 1962, ce își concentrează atenția pe regizori aflați la început de carieră.

Pe de altă parte, lungmetrajul „Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, a fost inclus în selecția oficială a celei de-a 68-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, în secțiunea „Un Certain Regard”. Pelicula „tratează problema de conștiință a martorului unei crime”, după cum a declarat regizorul pentru MEDIAFAX.

Teodor Corban și Iulian Postelnicu sunt actorii care dețin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu.

Filmul „Un etaj mai jos” va fi lansat anul acesta în cinematografe.

În aceeași secțiune a fost inclus și lungmetrajul „Comoara”, de Corneliu Porumboiu. Cu o acțiune care se concentrează pe doi bărbați care trec printr-o mulțime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară, filmul „Comoara”, cu un scenariu care îi aparține lui Corneliu Porumboiu, are în distribuție actori profesioniști în egală măsură cu amatori.

FOTO: Facebook//Comoara

Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin („Câinele japonez”, „Domnișoara Christina”) și de actorii amatori Adrian Purcărescu și Corneliu Cozmei, care au fost selecționați după un proces amplu de casting, care s-a desfășurat pe parcursul a trei luni.

Imaginea filmului este semnată de directorul de imagine Tudor Mircea, cu care Corneliu Porumboiu a colaborat și la „Când se lasă seara peste București sau Metabolism”, iar producția este asigurată de Marcela Ursu (42 Km Film), în coproducție cu Les Films de Worso și Rouge International.

Secțiunea „Un Certain Regard” face parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiția oficială. Secțiunea a fost introdusă în 1978, de fostul președinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secțiunea Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni și stiluri diverse, originale și diferite, care caută recunoaștere internațională.

Cea de-a 68-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul competiției oficiale va fi prezidat de cineaștii americani Joel și Ethan Coen. Juriul secțiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actrița și regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secțiunii Cinéfondation și pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang