Prima pagină » Cultură » Situația Muzeului Național al Literaturii Române, analizată miercuri, la „Cafeneaua critică”

Situația Muzeului Național al Literaturii Române, analizată miercuri, la „Cafeneaua critică”

Situația Muzeului Național al Literaturii Române, analizată miercuri, la
Situația Muzeului Național al Literaturii Române va fi analizată la Club A, la "Cafeneaua Critică".

Situația Muzeului Național al Literaturii Române, care și-a pierdut în acest an sediul din București, va fi analizată miercuri, între orele 19.00 și 21.30, la Club A din Capitală, de Ioan Cristescu, directorul instituției, și de criticul literar Ion Bogdan Lefter.

La dezbaterea „Cum îi mai merge Muzeului Național al Literaturii Române?” va participa și echipa MNLR, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

MNLR, una dintre cele mai cunoscute instituții culturale bucureștene, are în urmă o istorie interesantă, cu mai multe etape distincte, în cei 57 de ani de la inaugurarea sa, în 1957. Fondatorul, nimeni altul decît Perpessicius, l-a gândit ca pe un centru de cercetare și editare în jurul unui fond arhivistic. L-au continuat, până în 1989, Alexandru Oprea, Adriana Daia, Nicolae Ciobanu și Pavel Pereș, iar, la începutul anilor ’90, după căderea regimului comunist, Dan Petrescu și Petru Creția. Director din 1991, Dan Alexandru Condeescu a transformat MNLR într-un centru cultural multilateral, la profilul inițial adăugându-se evenimente literare, teatrale, plastice etc. L-au continuat, după 2007, Elena Fluerașu, Radu Călin Cristea, Lucian Chișu.

Director din februarie 2014, Ioan Cristescu a avut de gestionat episodul dramatic al evacuării muzeului din sediul de pe bulevardul Dacia, în care funcționa din 1967. Aflat acum „în refugiu”, mutat provizoriu, cu întreaga arhivă, în Casa Scânteii, MNLR este în așteptarea atribuirii unui nou sediu, pe măsura importanței sale. Între timp, organizează evenimente publice în alte spații aflate sub aceeași tutelă administrativă a Primăriei Bucureștiului: în foaiere și săli de teatru etc.

„Cafeneaua critică” este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfășurat în anii 1990, la Cafeneaua Facultății de Litere a Universității București. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC și a continuat la Clubul A și la Club Control. Din toamna lui 2011 dezbaterile „Cafenelei critice” au loc la Club A.

Citește și