Spectacolul „Candid”, o adaptare după textul lui Voltaire, deschide Festivalul Teatrului de Animație de la București

Spectacolul Candid, o adaptare după textul lui Voltaire, deschide Festivalul Teatrului de Animație de la București
Publicat: 12/11/2014, 18:58

„Candid”, o adaptare după textul lui Voltaire, un spectacol modern, alert, fără perdea, plin de culoare și ritm, va fi jucat joi, de la ora 18.00, în prima zi a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de colecție”, care se va desfășura până pe 23 noiembrie.

Ediția de anul acesta a festivalului însumează peste 60 de evenimente, trupe și profesioniști din opt țări invitate (Austria, Belgia, China, Croația, Grecia, Franța, Italia, Spania) și 14 teatre și proiecte independente românești (Arad, Alba Iulia, Brașov, București, Constanța, Galați, Iași, Ploiești) – o propunere echilibrată de spectacole și activități conexe (workshop-uri, conferințe, lansări de carte) adresate atât copiilor, cât și adulților, profesioniștilor și iubitorilor de teatru vizual în general, informează Teatrul Țăndărică, organizatorul evenimentului.

„Ne-am dorit un festival «dialog între generații în teatrul vizual», un eveniment care să ne ajute să aliniem România la tendințele mondiale și, în același timp, să fim relevanți pentru un public cât mai larg. Am invitat, așadar, atât spectacole clasice, de colecție, cât și trupe și piese cu viziuni și propuneri inovatoare, cu un cuvânt greu de spus în discuția despre ce înseamnă și ce poate deveni teatrul vizual și teatrul de animație în lume. Franța, Croația, Spania, Belgia – țări care dau direcția pe scena internațională a teatrului vizual – vor fi prezente toamna aceasta, cu trupe și specialiști, la București. Vrem ca acest festival să fie un reper pentru drumul dificil, dar absolut necesar pe care îl are de parcurs teatrul vizual și de animație românesc”, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrului de Animație Țăndărică, președinte ASSITEJ România (Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret) și UNIMA România (Uniunea Internațională de Teatru de Păpuși și Marionete).

Programul, disponibil și pe site-ul Teatrului Țăndărică, www.teatrultandarica.ro, include peste 35 de spectacole pentru copii și părinți și alte opt pentru adulți – un mix de piese de colecție, cu teme și modalitați de expresie clasice, și propuneri care aduc teatrul vizual în contemporaneitate, în lumea în care cresc copiii și în cea a iubitorilor teatrului și artelor vizuale de toate vârstele.

Prima zi a festivalului invită publicul matur la „Candid” (joi, de la ora 18.00), adaptare după textul lui Voltaire, un spectacol modern, alert, fără perdea, plin de culoare și ritm, savuros atât prin amalgamul de limbi străine în care personajele iși dau replicile, cât și prin tehnica și conținutul proiecției digitale care completează mijloacele clasice ale animației.

Un alt spectacol care merită văzut este „Unde nu-i cap, vai de picioare”, care va avea loc sâmbătă. Acesta este unul dintre cele patru proiecte independente invitate în festival. Ada Lupu, câștigătoarea marelui premiu al Galei Tânărului Actor HOP 2014, recurge la un teatru de animație în forme neconvenționale care-i permite să inoveze constant.

„Corabia pe valuri: Odiseea”, care va avea loc pe 17 noiembrie, este unul dintre spectacolele eveniment al acestui festival, fiind semnat de celebra companie franceză Phillippe Genty, pentru a treia oară prezentă în România la invitația Teatrului Țăndărică.

„Numai lucruri bune”, care va avea loc pe 18 noiembrie, este un spectacol de păpuși pe mână, în ritm de tarantelă, pus în scenă, în pur stil napoletan, de trupa Transformazione Animata din Italia, iar „Allegro ma non troppo”, care se va desfășura pe 19 noiembrie, este un spectacol pentru adulți propus de trupa Zero en Conducta din Barcelona și are ca subtitlu „dacă iubirea este oarbă, atunci de ce ne mai privește lumea?”

Teatrul de păpuși Hop Signor din Atena aduce în festival un spectacol de marionete pe fir, fără cuvinte, de o frumusețe aparte prin decorurile de hârtie. Este vorba despre „Tabula Rosa”, care va avea loc pe 20 noiembrie.

De asemenea, pe 21 noiembrie, va fi prezentată „Kajtus vrăjitorul”, piesa ieșenilor de la Luceafărul, o adaptare a romanului lui Janusz Korczak, iar pe 22 noiembrie, se va juca „Longeviva Cenușăreasa”, piesa regizată de Silviu Purcărete.

Un alt spectacol din festival este „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc”, care va avea loc pe 23 noiembrie, iar spectacolul „Iubitafizică” va fi prezentat în închiderea festivalului.

La Festivalul Internațional al Teatrului de Animație vor avea loc și dezbateri și conferințe, în compania unor critici recunoscuți și a unor profesioniști din teatre care dau direcția pe scenele internaționale. Dintre cei care vor conferenția se numără Simon T Rann (actor, păpușar, profesor, scenarist, regizor, specializat și în teatru fizic), Christoph Thoma (ASSITEJ Austria), Octavian Saiu (profesor, cercetător și critic de teatru, vicepreședinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru – AICT – secția română), Alexandre Lambrette (istoric de artă, ghid animator, dansator profesionist, profesor), Anthony Ficarrotta (marionetist, actor, jurnalist sportiv), și Cristina Modreanu (critic de teatru, curator și expert în artele spectacolului).

Festivalul Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de colecție” 2014 este sprijinit de Primăria Municipiului București și Ministerul Culturii și se desfășoară sub egida UNIMA România și ASSITEJ România. După cele nouă ediții desfășurate până acum, care au însumat peste 500 de spectacole, 20 de țări invitate și peste 50.000 de spectatori, Festivalul Internațional al Teatrului de Animație este deja un eveniment tradițional pe agenda culturală a Bucureștiului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Cum a putut veni îmbrăcată Erika Isac la Masterchef de la Pro TV. Cătălin Scărlătescu...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii, prinsă la hotel cu celebrul milionar
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
Ei sunt cei trei români care au murit în urma inundațiilor din Spania. Cu doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Dispare Celentano din Las Fierbinți?! Anunțul teribil al lui Adrian Văncică: Bă băiatule, ți se...
Marcel Ciolacu și amanta. S-a aflat totul
Cum a reacționat Dan Badea când a fost confundat cu Mihai Mitoșeru de o „fană”....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
Ileana Sterp este hotărâtă să nu se mai implice în subiecte care nu o privesc...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Atletul care a spart bariera de gen: Zdeněk Koubek