Prima pagină » Cultură » Spectacolul „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, regizat de Ion Caramitru, ajunge în fața publicului bucureștean

Spectacolul „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand”, regizat de Ion Caramitru, ajunge în fața publicului bucureștean

Spectacolul
Spectacolul "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand", regizat de Ion Caramitru, va avea premiera la TNB.

Piesă românească în două acte, satiră învăluită în ritmurile valsului, „Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” este o surprinzătoare poveste a unei familii traversând deceniile și a unui pian de marcă, pe turnanta istoriei, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Ion Caramitru, directorul Teatrul Național, mărturisește că se afla în căutarea unui text provocator cum este acesta: „Eu am fost mâna a doua care a atins textul, la second-hand cum s-ar zice, prima dată aflându-se în mâinile lui Horațiu Mălăele, care ar fi montat-o probabil la Râmnicu-Vâlcea. Cred că Dumnezeu a vrut să ajungă la mine. O piesă cu o structură de text în puzzle, cel puțin așa am văzut-o eu. Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înțelegerea deplină a poveștii. Ca stil, are și un soi de umor frust și unul de derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică care sparge tiparele timpului și spațiului”.

La rândul său, Iulian Margu a declarat: „Piesa este o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat . Premiera aceasta este o mare mândrie a mea. Suprema consacrare a unui dramaturg, cum spunea Tudor Popescu, este să fie jucat de Teatrul Național, alături de clasicii universali”.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Dorin Andone, Lari Giorgescu, Carmen Ungureanu, Teodora Mareș, Eduard Adam, Armand Calotă, Fulvia Folosea, Ioan Andrei Ionescu, precum și copiii Emma și Theodora Calotă. Un rol important în acest spectacol îl are și actrița Florina Cercel.

Spectacolul se va juca în avanpremieră sâmbătă și duminică, de la ora 19.30.

Dramaturgul Iulian Margu s-a născut pe15 ianuarie 1958. Scrie teatru și regizează încă din anii ’80. În timpul liceului a înființat o trupă de teatru de tineret. Și-a construit cariera între două pasiuni, balansând cu simț artistic între teatru și film. Între primele piese, scrise la încurajarea dramaturgului Tudor Popescu, se numără „Avantajul liftului asupra scărilor”, „Caria dintelui de aur”, „Cântec de leagăn pe muzică rock”, „Lovitura de pedeapsă”. De dată mai recentă sunt „Statuia căreia îi miroseau picioarele” („Un poet și 1/2”), pusă în scenă la teatrul „Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea, „Dumnezeu se îmbracă de la second hand” (2012), „Despre Satana numai de bine”, „Harta turistică a iadului”, „Un oaspete neașteptat” și „Ghidul sinucigașului”, cea mai recentă realizare – prezentată în acest an, la Teatrul Ariel din Râmnicu-Vâlcea, în regia autorului. Majoritatea sunt comedii satirice, autorul fiind permanent atent cu rolul teatrului ca oglindă a societății, o oglindă care nu doar reflectă, dar te și obligă să interacționezi, se arată în comunicatul citat.

Autor

Citește și