Stațiunea din România adorată de Nicolae și de Elena Ceaușescu. Este la doar 3 ore și 45 de minute de București
Nicolae Ceaușescu era îndrăgostit de zona montană a României, mai ales de stațiunea aflată în apropierea celui mai înalt munte din țară.
De aceea, în timpul verii, se deplasa împreună cu soția sa Elena Ceaușescu la Bâlea Lac.
Cuplul dictatorial avea cazarea asigurată la o cabană de vânătoare ce a fost construită odată cu Transfăgărașanul.
Dictatorul iubea să vâneze capre negre
Cuplul dictatorial era îndrăgostit de tot ceea ce înseamna România. Nicolae Ceaușescu era pasionat de vânâtoare și se ducea la Cabana Paltinu, inițial numită Vila Paltinu, pentru a vâna capre negre.
În anul 1974, în urma unei furtuni, cabana în care Nicolae Ceaușescu locuia pe munte a rămas fără acoperiș. Dictatorul a ordonat ancorarea acoperișului de corpul clădirii, iar în 1988, a electrificat cabana de la rețeaua națională.
Dictatorul nu era pretențios, dar venea cu bucătarul său personal.
„Nu era prea pretenţios, din ce ştiu de la oamenii care lucrau acolo era un om simplu, fără pretenţii exagerate. Îşi aducea bucătarul lui care îi pregătea masa”, a povestit Liviu Miu, adjunct al şefului Salvamontului din judeţul Sibiu în perioada comunistă. Cei doi soți, Elena și Nicolae Ceaușescu, locuiau separat în cabană. El dormea în apartamentul cu numărul 1, iar ea în apartamentul cu numărul 2.
Ce s-a ales de cabana lui Ceaușescu
După revoluția din 1989 și execuția soților Ceaușescu, mai multe personalități s-au cazat în apartamentul dictatorului, de la ambasadori și miniștri la primari: Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, Dem Rădulescu, Gheorghe Gheorghiu, Daniel Iordăchioaie și mulți alții.
Cabana Paltinu se află situată în județul Sibiu, la altitudinea de 2050 de metri, lângă lacul glaciar Bâlea, amplasată în mijlocul munților Făgăraș, la 9 kilometri de vârful Moldoveanu, cel mai înalt din țara noastră, potrivit SpyNews.