Prima pagină » Cultură » SUA restituie Italiei și Libiei artefacte istorice furate de traficanți. Unele datează de 2500 ani

SUA restituie Italiei și Libiei artefacte istorice furate de traficanți. Unele datează de 2500 ani

SUA restituie Italiei și Libiei artefacte istorice furate de traficanți. Unele datează de 2500 ani
Sursa Foto - Emanuele Antonio Minerva/Ministero della Cultura

Din Primul Război Mondial, o mare parte din tezaurul României se află încă în posesia ilegală a Kremlinului.

În zilele noastre, sunt peste 105.474 piese de artă în valoare de 287 milioane de dolari, furate sau confiscate la nivel global, unele din timpul celor două războaie mondiale.

SUA returnează Italiei obiecte de artă antice în valoare de 80 milioane de dolari

Artefacte istorice în valoare de 80 milioane de dolari (73,6 milioane de euro) ce au fost pierdute sau furate, ajunse pe mâna unor traficanți, sunt acum returnate guvernului italian. Obiectele furate, în număr de 600, datează din secolele 9 î.Hr. – 2 d.Hr. Majoritatea sunt de proveniență greco-romană sau etruscă.

De la statui de bronz în mărime naturală la monede romane, de la mozaicuri la vase grecești și coifuri de hopliți. Cel mai vechi obiect provine din timpul culturii de la Villanova, datând din anii 1000 – 750 î.Hr. Unele artefacte sunt etrusce și datează din anii 800 î.Hr. O podea de mozaic care înfățișează mitul lui Orfeu care cântă la liră și datează de la mijlocul secolului al III-lea, a fost recuperată după ce a fost furată dintr-o săpătură clandestina din Sicilia la începutul anilor 1990. A fost confiscată de autorități de la un colecționar din New York.

Toate artefactele, în stare foarte bună, au ajuns în posesia guvernului italian.  Acestea se află acum la Muzeul de Artă Salvată, închis pentru doi ani cu ocazia Jubileului Papal din 2025. Ministerul Culturii din Italia a publicat fotografia de mai sus cu toate artefactele returnate, potrivit CNN. 

Statele Unite îi returnează un artefact istoric Libiei

SUA returnează Libiei o statuie din bazalt negru care datează de 2000 ani. Aceasta datează de pe vremea când Libia era sub controlul dinastiei Ptolemeice a Egiptului, când Cleopatra a VII-a era regină. Statuia a fost furată de militari britanici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când Marea Britanie se lupta cu Germania nazistă pentru controlul asupra nordului Africii.

Sursa Foto: The Cleveland Museum of Art

Sursa Foto: The Cleveland Museum of Art

Statuia, ajunsă în SUA, va fi returnată Libiei, susține Muzeul de Artă din Cleveland. Potrivit CNN, statuia a fost raportată ca fiind dispărută sau pierdută din 1941, când Muzeul Ptolemeilor din Libia a fost distrus în timpul ocupației britanice. Dar aceasta se aflase în Elveția în 1960.  A ajuns în posesia unui colecționar și a fost donată către muzeum din 1991.

În timpul reginei Cleopatra, Libia, sau mai precis, estul Libiei de azi, era numită Cirenaica, devenind ulterior provincie romană. Libia, încă grav afectată de Primăvara Arabă și războaiele civile de după răsturnarea regimului dictatorial condus de Muammar Ghadaffi în 2011, își revine sub un guvern provizoriu.

SUA au returnat artefacte istorice Irakului. Acestea au fost furate în timpul războiului din 2003

În 2021,  SUA au avut de returnat artefacte istorice antice și către Irak, a scris atunci US Immigration and Customs Enforcement. Acestea datează din anul 3000 î.Hr. și valorează 1 milion de dolari.  Au fost returnate atunci o tăbliță sumeriană cu un fragment din Epopeea lui Ghilgameș scrisă în limba akkadiană. Epopeea este una dintre cele mai vechi opere de literatură din istorie.

Aceasta a fost furată din Irak în timpul războiului din 2003 și vândută la o casă de licitație către un muzeu. Ulterior, tableta a fost confiscată de agenți din Departamentul de Securitate Internă care investighează cazurile de infracțiuni la nivel internațional. S-a sesizat că era furată și adusă ilegal în SUA.

SUA se angajează să lupte împotriva traficului global de artefacte istorice pe teritoriul lor și să le returneze țărilor de proveniență.  Tot în 2021, Egiptul a reușit să recupereze cu succes 5.300 de artefacte antice din întreaga lume, furate și traficate. SUA au returnat un sarcofag de lemn vechi de 2500 ani după ce a fost introdus ilegal în Germania, în 2008, scrie PBS.

Sursa Foto- UNESCO

Sursa Foto- UNESCO

Marea Britanie are artefacte istorice de returnat către mai multe țări

SkyNews scrie că Marea Britanie are cele mai multe artefacte istorice de returnat. Majoritatea au fost furate în timpul epocii coloniale, când exista Imperiul Britanic. Britanicii trebuie să returneze Greciei piese de marmură, sculpturi și frize care proveneau din Partenon.

Mai sunt obiectele de bronz furate din 1897, din Benin, acum solicitate de Nigeria. O pelerină de aur veche de 4000 ani și un scut vechi de 3000 ani trebuiesc returnate Țării Galilor. O delegație de pe Insula Paștelui vrea returnarea unei statui moai care datează din anul 1200 î.Hr.,  furată din 1868 și expusă acum la Muzeul Britanic.

Egiptul își vrea faimoasa Piatră de la Rosetta înapoi, descoperită de francezi în timpul campaniei napoleoniene și furată de britanici în 1801. Gibraltar vrea înapoi două cranii ale unor oameni de Neanderthal. Etiopia vrea returnarea unor cruci și altor obiecte religioase. Iar regimul comunist din Republica Populară Chineză îi acuză pe britanici că au furat 23.000 de statui, obiecte din bronz, suluri de hârtie și alte comori chinezești.

Citește și: Artefacte furate din Muzeul Național din Cairo în timpul revoluției, recuperate de autorități

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și