Teatrul Național București a fost inaugurat, după patru ani de renovări și restaurări. Cum arată acum

Publicat: 10/11/2014, 15:45

Teatrul Național București (TNB) a fost supus unor lucrări de reabilitare și restaurare, în cadrul unei investiții de aproximativ 60 de milioane euro, iar proiectul a pornit de la necesitatea consolidării antiseismice a clădirii.

Directorul TNB, Ion Caramitru, a tăiat luni, împreună cu premierul Victor Ponta, panglica de inaugurare, la eveniment fiind prezenți fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu și fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, în mandatul cărora a fost contractat împrumutul pentru renovarea instituției, precum și fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor.

Ion Caramitru a declarat, cu prilejul inaugurării, că TNB a supraviețuit cutremurului din 1977, dar că, în urma unui incendiu la Sala Mare, în 1978, Nicolae Ceaușescu a ordonat lărgirea acestei săli de spectacole de la aproximativ 900 de locuri la peste 1.200 locuri și construcția unei loje oficiale. În acest scop, din lateralele sălii au fost scoase sisteme de rezistență antiseismică, respectiv patru diafragme cu o lățime de 80 de centimetri, care au fost înlocuite cu niște simpli stâlpi, astfel încât Sala Mare și-a pierdut acustica și vizibilitatea.

FOTO: Mediafax (Silviu Matei)

Potrivit directorului TNB, fosta fațadă de inspirație coreeană, în greutate de 1.400 tone, ordonată de Ceaușescu, ajunsese să se sprijine în proporție de 70% pe parcarea Hotelului Intercontinental, iar, în cazul unui cutremur de minimum 6,5 grade pe scara Richter, întregul edificiu s-ar fi prăbușit.

„Pentru mine, cel puțin, semnificativ în afară de această reconstrucție este faptul că prima demolare a unui edificiu comunist s-a produs aici”, a spus Caramitru.

TNB va avea în urma reabilitării șapte săli de spectacole, dintre care patru noi. Unul dintre aceste spații se va afla pe acoperiș, pentru reprezentații de vară, iar o sală este destinată exclusiv tinerilor, pentru a experimenta.

FOTO: Mediafax (Silviu Matei)

Sala Mare și-a recăpătat forma inițială, din care a dispărut loja oficială comandată de Nicolae Ceuașescu, iar, cel mai probabil, în primăvară va găzdui primul spectacol, deoarece după recepția lucrărilor, pe 30 noiembrie, constructorul mai are la dispoziție trei luni pentru ultimele finisaje.

„Primul spectacol pe scena Sălii Mari va avea loc puțin mai târziu, pentru că utilarea tehnică a scenei trebuie făcută în detaliu, există întotdeauna o perioadă de probe obligatorii, probe care sunt cerute de inspecția tehnică. Cred că pot să vă anunț de acum prima premieră, ca să zic așa, va fi un spectacol surpriză al lui Dan Puric, după celebra lucrare clasică «Înșir-te, mărgărite», a mai spus Ion Caramitru.

FOTO: Mediafax (Silviu Matei)

TNB va deveni, în cele din urmă, un edificiu deschis publicului larg 10-12 ore zilnic și va avea mai multe funcțiuni, pe lângă spectacole de diferite genuri publicul urmând să fie invitat în galerii de artă, expoziții, anticariat, librării, baruri și cafenele.

FOTO: Mediafax (Andreea Alexandru)

În luna mai 2010, consorțiul format din Aedificia Carpați și Romest Electronic a câștigat licitația pentru reabilitarea Teatrului Național, valoarea contractului anunțată atunci fiind de 48 de milioane de euro, fără TVA. În noiembrie 2012, premierul Victor Ponta a anunțat, după ce a inspectat șantierul, că lucrările de reabilitare și restaurare a TNB – începute în 2010 – vor fi încheiate la sfârșitul lui 2014, cu aproximativ un an întârziere față de termenul programat inițial, costurile totale ridicându-se la 65 de milioane de euro, acoperite printr-un credit contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Potrivit declarațiilor anterioare ale reprezentanților TNB, odată încheiate lucrările de reabilitare, teatrul dispune de șapte spații de joc: Sala Mare (900 de locuri), Sala Mică (250 de locuri), Sala Studio (598 de locuri), Sala Atelier (300 de locuri), Sala Pictura (286 de locuri), Sala Media și Amfiteatrul în aer liber. Sălile Teatrului Național, după încheierea lucrărilor de reabilitare, sunt rezervate atât spectacolelor permanente ale instituției, cât și spectacolelor realizate de studenți și mini-stagiunilor unor teatre invitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor