TIFF. 2015. Drame întunecate, parodii SF și filme-șoc la ediția din acest an a festivalului
Răzbunări, drame psihologice, parodii SF și abordări neașteptate ale horror-ului, thriller-ului, western-ului sau filmului polițist se regăsesc și anul acesta în cele mai „întunecate” secțiuni ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF): „Umbre”/„Shadows” și „Fără limită”/„No Limit”.
Pentru prima dată, poveștile din „Umbre-Scurtmetraj”/„Shadows Shorts” nu vor mai rula înaintea filmelor din competiție, ci în calupuri separate. Spectatorii vor putea urmări 12 producții selectate sub umbrela „Everyone dies. Fast”. Vor rula, printre altele, „Pădurea neagră”/„El bosque negro”, „Copilul vădit”/„The Obvious Child”, „Accidentul”/„Broken Night”, „Secerătoarea”/„Autumn Harvest” și „Stomacul”/„The Stomach”.
Juriul Shadows Shorts este format din Jose Miguel Beltran Sanchez, directorul Festivalului de Film Horror de la San Sebastian, Stig Frode Henriksen, actor în horror-ul norvegian Dead Snow, și artistul maghiar Gyula Havancsák. Agenția GAV semnează campania de imagine a secțiunii.
FOTO: Secvență din filmul „Stomacul”
În „Umbre-Lungmetraj”, printre filmele selecționate de directorul artistic Mihai Chirilov se află „Haemoo” (r. Shim Sung-bo), un thriller despre un subiect delicat – traficul de oameni. Pelicula „transformă o tragedie reală într-un comentariu asupra inegalității sociale și a costului supraviețuirii”, scria Variety.
Din Japonia vine, în premieră internațională, o dramă cu accente horror, „Canalul răzbunării”/„The Revenge Channel” (r. Hisatake Kikkawa), în care o reuniune de clasă conduce la violențe extreme, atunci când trei prietene decid să îi pedepsească pe cei care le-au agresat în timpul școlii.
FOTO: Secvență din filmul „Canalul răzbunării”
În „Întuneric la marginea orașului”/„Darkness on the Edge of Town”, debutantul Patrick Ryan propune o poveste cu multe turnuri neașteptate inclusiv pentru protagoniști, atunci când o adolescentă promite să răzbune moartea surorii sale mai mari. O poveste infuzată de crimă este și cea a romancierului Eric Cherrière, care pășește pentru prima dată în spatele camerei pentru „Cruzime”/„Cruel”, o fascinantă dramă noir ce sondează motivațiile unui criminal în serie.
De la Berlinală vine „Sibylle” (r. Michael Krummenacher), un thriller psihologic în care viața unei arhitecte este transformată tumultuos și imprevizibil atunci când devine martora unui accident, în timpul unei vacanțe. Tot din Germania, horror-ul romantic „În căutarea iubirii adevărate”/„True Love Ways” (r. Mathieu Seiler) face tranziția de la un portret intim al unui cuplu în impas la o macabră cursă de-a șoarecele și pisica.
Lista filmelor „întunecate” sau neconvenționale de la TIFF e întregită de ultimele confirmări din secțiunea „Fără limită”/„No Limit”. „Navajazo” (r. Ricardo Silva), premiat cu Leopardul de Aur la Locarno 2014, este un melanj de documentar și ficțiune distopică, în care personajele supraviețuiesc într-un mediu ostil, la granița dintre SUA și Mexic, „Dyke Hard” – o parodie muzicală SF despre o trupă rock de lesbiene, prezentată și în TIFF Campus, iar „German Angst”, un omnibus șocant în trei părți, cu povești despre dragoste, sex și moarte într-un Berlin mistic.
FOTO: Secvență din filmul „Dyke Hard”
„Camerista Lynn”/„The Chambermaid Lynn” este o fabulă modernă despre fetișism în care protagonistele sunt un duo insolit: o menajeră obsesiv-compulsivă și o lucrătoare sexuală dominatoare și androgină.
În „Supernova”, va rula câștigătorul celui mai recent Leu de Aur de la Veneția, noul film al lui Roy Andersson – „Un porumbel cugetând pe o ramură”/„A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence”.
FOTO: Secvență din filmul „Un porumbel cugetând pe o ramură”
În aceeași secțiune vin cele mai recente filme de Christian Petzold și Alexei Gherman Jr. Distribuit în România de Macondo, „Phoenix”, laureat cu premiul FIPRESCI la San Sebastián, cu un scenariu scris împreună cu Harun Farocki, este povestea unei cântărrțe evreice care a supraviețuit Holocaustului, dar a rămas desfigurată. Drama lui Gherman, „Sub nori electrici”/„Under Electric Clouds”, aruncă o privire la Rusia anului 2017, la o sută de ani după revoluția care a dus ulterior la constituirea Uniunii Sovietice.
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția a 14-a, se desfășoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană.
Mai multe detalii despre TIFF 2015 sunt disponibile aici.