TIFF 2015. Secțiunile „Zilele Diversității”, „EcoTIFF” și „După 25 de ani” completează programul festivalului în acest an
Expoziții, concerte, dezbateri cu invitați speciali și filme tematice vor întregi anul acesta programul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Toate acestea vor fi prezentate, între 29 mai și 7 iunie, în secțiuni precum Ziua HBO, EcoTIFF, Ziua Maghiară și un program nou, dedicat momentului de cotitură 1989, După 25 de ani. Zilele Diversității vor fi extinse între 30 mai și 4 iunie și vor cuprinde proiecții, concerte și filme care promovează diversitatea.
Ziua HBO vine pe 4 iunie cu documentare originale precum multi-premiatul „Toto și surorile lui” (r. Alexander Nanau), „Chuck Norris vs. Communism” (r. Ilinca Călugăreanu), „Rețeaua” (r. Claudiu Mitcu), „Omul Pasăre” (r. Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea) și „Pașaport de Germania” (r. Răzvan Georgescu). Maratonul „Olive Kitteridge”, un proiect de suflet, în patru părți, al actriței Frances McDormand, va rula pe 4 iu nie, la Cinema Arta, de la 10.00.
FOTO: Secvență din „Olive Kitteridge”
11 documentare noi, puternice, vor rula în secțiunea „Ce se întâmplă, documentarule?” / „What”s Up, Doc?”. La doi ani după aclamatul „The Act of Killing”, regizorul Joshua Oppenheimer aduce continuarea sa, „Cum arată tăcerea”/„The Look of Silence”, în care își îndreaptă atenția dinspre criminalii către victimele masacrului din Indonezia, în anii ”60.
Un invitat aparte va fi controversatul consultant financiar american Martin Armstrong, protagonistul din „Vizionarul”/„The Forecaster” (r. Marcus Vetter). „Remake, Remix, Rip-Off” (r. Cem Kaya), spune povestea surprinzătoare a cinema-ului turcesc din anii ”60-”70, când cererea de filme era atât de mare încât industria locală realiza propriile versiuni de Dracula, Tarzan, Rambo sau Star Trek; „De la Caligari la Hitler”/„From Caligari to Hitler” (r. Rüdiger Suchsland) face o călătorie antrenantă în cea mai de succes perioadă a cinema-ului german.
FOTO: Secvență din filmul „The Look of Silence”
Documentare pe teme ecologice vor fi proiectate în EcoTIFF, pe 5 iunie, de Ziua Internațională a Mediului. „Virunga”, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar anul acesta, vorbește despre multitudinea de forțe care vor să acapareze minunățiile din Congo. În „Biciclete contra mașini”/„Bikes Vs. Cars”, activiștii luptă pentru orașe mai bune și mai curate. Pe 5 iunie, 21:45, la Depozitul de Filme, proiecția specială va fi dedicată comunității de bicicliști din Cluj.
Ziua Maghiară (3 iunie) aduce invitați renumiți și șase filme în premieră. Regizorul György Pálfi revine la Cluj cu noul său film, „Cădere liberă”/„Free Fall”, premiat la Karlovy Vary. Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, va prezenta al cincilea lungmetraj al lui Szabolcs Hajdu, „Mirage”, în care joacă și Dragoș Bucur și Răzvan Vasilescu.
FOTO: Secvență din filmul „Mirage”
În „Valurile iubirii”/„Szerelempatak”, proiectat în numeroase festivaluri, sătenii de etnie maghiară dintr-un sat transilvănean povestesc despre viață și iubire. În Ziua Maghiară, pe 3 iunie, la Casa TIFF, de la 22.45, sZempöl Offchestra va susține un show irezistibil, pornind de la un energic stil de balkan-teatro-disco. Ziua Maghiară este prezentată în parteneriat cu Magyar Filmunio, Hungarian National Film Fund, Institutul Balassi din București.
Zilele Diversității (30 mai – 4 iunie) sunt organizate în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și propun un program extins anul acesta, aducând în prim plan filme și evenimente dedicate minorităților etnice. Din program fac parte filme ca „O viață mai bună”/„The Way Out” – lupta pentru supraviețuire a unui cuplu de romi, „Koza” – o poveste despre un fost boxer olimpic care revine în ring, „Aliyah DaDa” – o istorie a evreilor din România, în cheie dadaistă, precum și o serie de materiale realizate de TVR Cluj la 70 de ani de la deschiderea porților lagărelor Auschwitz și Birkenau.
FOTO: Secvență din filmul „Aliyah DaDa”
Pe 2 iunie, în studioul TVR Cluj din Piața Unirii, va avea loc proiecția acestor reportaje și dezbaterea „Memoria Holocaustului din Transilvania”, cu ocazia împlinirii a 25 ani de emisie a stației. Totodată, pe 30 și 31 mai, la Castelul Banffy de la Bonțida, în programul Weekend la Castel, copiii vor avea parte de activități și ateliere meșteșugărești ce pun accentul pe păstrarea tradițiilor.
O noutate în acest an va fi „După 25 de ani”, o secțiune cu cinci filme despre efectele momentului de cotitură 1989 în viețile oamenilor din fostul bloc sovietic, printre care „Îngerii Revoluției” (r. Alexei Fedorchenko), „Dansatorii din Dessau”/„Dessau Dancers” (r. Jan Martin Scharf), despre breakdance-ul din Germania de Est sau „Eroii pionieri”/„Pioneer Heroes” (r. Natalia Kudriașova), prezentat la Berlin, despre visele pionierilor ruși și ciocnirea lor cu realitatea post-sovietică. Totodată, la Cercul Militar, sub titlul „Memoria suferinței”, vor fi prezentate fotografii și mărturii impresionante ale deținuților politici. Secțiunea este prezentată în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICCMER).
FOTO: Secvență din filmul „Îngerii Revoluției”
TIFF găzduiește alte patru expoziții anul acesta, pe lângă Memoria suferinței. La Muzeul de Artă Cluj-Napoca vor putea fi admirate fotografiile artistului Silviu Gheție realizate pe platouri de filmare ale unor producții românești cunoscute, între 2004 și 2014. În holul cinematografului Victoria, în cadrul Retrospectivei Mircea Daneliuc, vor fi expuse afișe ale filmelor sale, fotografiii de la filmări și documente inedite. Artistului Gyula Havancsák îi este dedicată o expoziție de design grafic, la Club Cypher, iar cele mai bune fotografii din ultimul an ale MEDIAFAX vor putea fi văzute la TIFF Lounge.
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), ediția a 14-a, se desfășoară în perioada 29 mai – 7 iunie 2015, la Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Film și Cultură Urbană.
Mai multe detalii despre TIFF 2015 sunt disponibile aici.