Prima pagină » Cultură » Top 10 cele mai bune filme de Halloween | Video

Top 10 cele mai bune filme de Halloween | Video

Top 10 cele mai bune filme de Halloween | Video

Halloween-ul a fost adoptat cu entuziasm și în România de mulți ani. Poate că nu la nivelul țării sale de origine, dar când vine vorba despre sărbătorit, succesul de care se bucură producțiile cinematografice tematice este la fel de mare. Există, totuși, o distincție fină între filmele de groază și filmele de Halloween. Sigur, ceva bun și artistic precum „Don’t Look Now” s-ar putea să te înspăimânte, dar s-ar putea, de asemenea, să te facă să analizezi prea mult. Dar atacurile zombie? Monștri dezlănțuți? Crime cu drujba? Tot felul de lucruri se zboară noaptea? Pentru asta a fost făcută sărbătoarea aceasta. Motiv pentru care am făcut pentru tine un Top 10 cele mai bune filme de Halloween:

1. „The Texas Chain Saw Massacre” (1974)

Anul acesta trebuie să îți faci curaj și să vezi un clasic al genului, mult subestimat, în regia lui Tobe Hooper. Filmul este o satiră excelentă a războiului de clasă american (supraviețuirea celui mai înfometat), care descrie aventura unor adolescenți în pădure și este una dintre cele mai întunecate capodopere ale anilor ’70. Deși are o reputație înfiorătoare generată de titlu, „The Texas Chain Saw Massacre” nu este deosebit de sângeros. Este, totuși, cel mai înfricoșător film făcut vreodată.

2. „Suspiria” (1977)

Pe locul al doilea în Top 10 cele mai bune filme de Halloween se află un clasic italian. Povestea sumbră a lui Dario Argento nu pare prea promițătoare pe hârtie: un dansator american timid se înscrie la o înfricoșătoare academie de balet europeană și în curând descoperă că acolo au loc fenomene ciudate. Dar această premisă simplă îi permite lui Argento, un adevărat maestru giallo, să dea frâu liber imaginației, împrăștiind pe ecran culori ireale, orchestrând niște scene cu morți misterioase și construind scene cu adevărat emoționante și cu ajutorul muzicii înfricoșătorilor rockeri italieni Goblin.

3. „Poltergeist” (1982)

Acesta este primul și cel mai de succes film al trilogiei „Poltergeist”. Este regizat de Tobe Hooper, produs de Steven Spielberg și  a avut premiera pe 4 iunie 1982. Acțiunea filmului este situată într-o suburbie din California, iar intriga se concentrează asupra unei familii a cărei casă este invadată de fantome răuvoitoare care răpesc fiica cea mai mică a familiei.

4. „The Thing” (1982)

Este timpul să acceptăm faptul că John Carpenter a învins în cele din urmă Halloween-ul: versiunea din 1951 a lui „The Thing” este în general considerată superioară, dar preferăm remake-ul strălucit paranoic al lui Carpenter, care este atât mai fidel sursei sale („Who Goes There?”, al lui John W. Campbell). De asemenea, include cele mai reușit-îngrozitoare efecte speciale care au fost vreodată implicate în film, prin amabilitatea geniului lui Rob Bottin.

5. „Hereditary” (2018)

Știi că te uiți la un clasic horror modern când decapitarea bruscă a unui copil este doar al patrulea lucru cel mai șocant care se întâmplă într-un film. Un alt indicator bun: lungmetrajul este regizat de Ari Aster, care s-a impus ca un maestru al genului chiar începând cu acest film de debut profund neliniștitor despre o familie care se prăbușește sub greutatea propriilor secrete îngropate. Și partea interesantă este că, după ce îl vei vedea, te vei gândi la el mult mai mult decât este bine pentru bunăstarea ta mentală.

6. „Creepshow” (1982)

Potențial traumatizant dacă este văzut la vârsta potrivită, omagiu lui George Romero la oroarea histrionică a EC Comics este, de asemenea, cel mai simpatic film al său. Plin de apariții amuzante ale unor începători precum Ted Danson și Ed Harris, filmul strânge și mii de gândaci pentru ultimele sale scene. Stephen King, aflat în vârful perioadei sale creative, este cel care a scris scenariul original.

7. „Alien” (1979)

Cei care l-au văzut își amintesc detalii din film: fire de praf atârnând în aer, partitura orchestrală care îți dă fiori a lui Jerry Goldsmith, o atmosferă plină de groază. Dar lungmetrajul lui Ridley Scott are mult mai multe de oferit. Este un film științifico-fantastic radical din punct de vedere al abordării, care transformă bărbații în gazde însărcinate – iar o femeie, Sigourney Weaver, în cel mai iconic erou al filmului de gen.

8. „The Shining” (1980)

Dintr-o anumită perspectivă, toate filmele lui Stanley Kubrick sunt filme de groază: singurătatea cosmică terifiantă din „2001”, anihilarea relaxată din „Dr. Strangelove”, duelurile cu moartea din „Barry Lyndon”. Ceea ce este un mod de a spune că, atunci când regizorul a ajuns în sfârșit să facă un thriller adevărat, el a produs, în mod paradoxal, satira comică supremă despre familia americană. Cu sânge în lifturi.

9. „28 Days Later” (2002)

Dovadă că videoclipul digital și apocalipsele zombie merg bine împreună oricând, portretul epic al lui Danny Boyle al unei Mari Britanii cu tulburări de stres post-traumatic este aproape perfect. De aici vin toți acești zombi care alergă rapid – reversul alergării euforice din „Trainspotting”. Dar există și poezie adevărată în Londra goală a filmului.

10. „Get Out” (2017)

O un film care te lasă cu o senzație acută de teamă, un câștigător al Oscarului și (cel mai important) un schimbător de cultură în timp real, debutul regizoral extrem de încrezător al lui Jordan Peele a făcut mai mult pentru reputația genului decât oricare film de la „Night of the Living Dead” încoace.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Filmul „Tar”, cu Cate Blanchett în rolul principal, a primit cele mai multe nominalizări la ediţia din acest an a premiilor Gotham

Cântăreața Gloria Gaynor debutează în actorie la 79 de ani în filmul „The Thursday Night Club” | Video

Documentarul satiric „Al cui câine sunt?” are premiera internațională la Festivalul de Film de la Varșovia

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și