Prima pagină » Cultură » Top 10 filme despre fotbal | Video

Top 10 filme despre fotbal | Video

Top 10 filme despre fotbal | Video

În următoarele patru săptămâni toată planeta stă cu ochii pe ceea ce se întâmplă la Cupa Mondială. Evenimentul sportiv numărul unu al anului are loc în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie în micul emirat al Qatarului. Chiar dacă în jurul ediției de anul acesta au existat numeroase controverse, rămâne un eveniment cu potențial istoric și merită celebrată și puterea fotbalului de a aduce oamenii împreună. Și este un motiv numai bune pentru un Top 10 filme despre fotbal, pe care l-am făcut pentru tine.

„Maradona”

Unul dintre cele mai impresionante documentare despre fotbal din lume, „Maradona” lui Kusturica are tot ce-i trebuie pentru a fi urmărit cu sufletul la gură. Legenda volatilă a fotbalului din Argentina, Diego Maradona, își „deschide” viața pentru regizorul sârb la fel de mercurial, Emir Kusturica, care l-a urmărit pe Pibe de Oro prin Buenos Aires, în acest documentar captivant.

Cineastul ar putea fi acuzat că s-a apropiat un pic prea mult de subiectul său; înțelegerea reciprocă dintre cei doi artiști temperamentali uneori atrage atenția, deoarece Kusturica glosează cu bunăvoință detaliile mai puțin savuroase ale vieții lui Diego în favoarea prezentării mitului.

Dar își răscumpără alegerile părtinitoare cu niște scene cu adevărat geniale. Un interviu cu Maradona în unul dintre cele mai cunoscute baruri de „cabaret” din Buenos Aires este un punct culminant pe care nu ai cum să-l uiți prea ușor. La fel cu scena căsătoriei dintre doi membri ai Bisericii lui Maradona, în mijlocul terenului Argentinos Juniors, care culminează cu mireasa care ia o minge de fotbal pe care o aruncă în mulțimea de invitați.

„Bend It Like Beckham“

Ca multe filme despre fotbal, unele aflate și pe această listă, „Bend It Like Beckham“ este mult mai mult decât atât; regizorul folosește sportul rege ca forță motrice pentru poveste. Titlul este, desigur, o referință la legenda David Beckham. În esență, este vorba despre o fată britanico-indiană care este îndrăgostită de fotbal, dar familia ei îi interzice să joace din cauza percepției conform căreia acesta este un sport pentru bărbați. Ea continuă să se antreneze și este recrutată la o echipă locală de femei, iar evenimentele se desfășoară, practic, de acolo. Pe lângă stereotipurile de gen, în film mai sunt explorate teme precum sexualitatea și tradițiile culturale.

„Green Street‟

Cunoscut de mulți ca „Green Street Hooligans‟, filmul îl are în rolurile principale pe Elijah Wood, care joacă rolul lui Matt. După ce a fost expulzat pe nedrept de la Universitatea Harvard, Matt este nevoit să meargă în Anglia să locuiască împreună cu sora lui. Când este prezentat soțului ei, este, de asemenea, introdus în lumea fotbalului și, mai precis, în lumea huliganismului fotbalistic. Învață multe din cultura acestuia, oricât de violentă este, și asta îl ajută să afle mai multe despre sine. Filmul este despre descoperirea și relația lui Matt cu el și este o excelentă portretizare a huliganismului din multe perspective.

„Escape To Victory”

Din top 10 filme despre fotbal nu putea să lipsească una dintre cele mai vechi pelicule de pe această listă, „Escape To Victory”, a regretatului John Huston, a fost lansată în 1981. Se mândrește cu o distribuție de excepție, care îi include pe Sylvester Stallone și pe Michael Caine și cu apariții remarcabile ale legendelor fotbalului precum Pelé și Bobby Moore. Acesta este la fel de mult un film despre război, cum este și un film despre fotbal. Cu acțiunea situată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cei blocați într-un lagăr de prizonieri naziști trebuie să joace un meci de fotbal împotriva gardienilor. Echipa aliată ajunge să folosească acestă oportunitate ca mijloc de a-și planifica evadarea.

„Goal! The Dream Begins“

„Goal! The Dream Begins“ este primul dintr-o trilogie, dar este considerat unanim ca fiind cel mai bun film al acesteia. Lansat în 2005, lungmetrajul spune povestea lui Santiago Munez, un imigrant ilegal din Mexic care locuiește în Los Angeles și care este îndrăgostit de fotbal. În cele din urmă a fost recrutat pentru a juca pentru echipa engleză Newcastle United și tensiunea este din ce în ce mai mare, deși situația lui legală este una cel puțin complicată. Încă o dată, fotbalul este folosit aici ca o evadare și un mijloc pentru o viață mai bună.

„Looking For Eric“

În „Looking For Eric“, personajul principal Eric Bishop se află într-o situație în care mulți dintre noi ne găsim la un moment dat în viață – are o slujbă pe care o urăște și se aflată într-un conflict serios cu fosta lui soție. Doar că asemănările se termină acolo, deoarece lucrurile vor lua o întorsătură cel puțin nebunească. Fiul lui Eric ascunde o armă pentru un baron local de droguri și când Eric o găsește, ajunge, inevitabil, la gânduri sinucigașe. Dar, după ce a furat o parte din canabisul fiului său și l-a fumat are halucinații și îl vede pe legendarul Eric Cantona, eroul său. Cantona îi oferă sfaturi care îl ajută să-și reevalueze viața.

„The Football Factory”

Pe lista cu filme despre fotbal se află și „The Football Factory”, care, la fel cu „Green Street“, pune accentul pe fanii fotbalului și cât de extreme pot deveni lucrurile. Danny Dyer interpretează huliganul tipic – un tip care bea mult, se droghează, este excesiv de agresiv și este rasist cu orice ocazie. Desigur, dacă ar rămâne așa pe parcursul întregului film, ar fi aproape imposibil să empatizăm cu el. În cele din urmă, își vine în fire și vrea să scape de acea viață, iar filmul este tocmai despre călătoria aceasta. Acest film este, de departe cea mai dură analiză a huliganismului realizată pentru marele ecran.

„Zidane — A 21st Century Portrait”

Inspirați de un film experimental german din 1970, care a pus camerele pe George Best pentru întregul joc, Douglas Gordon și Philippe Pareno au repetat experimentul pe maestrul fotbalului francez Zinedine Zidane, adăugând melodiile trupei scoțiene Mogwai pentru a crea un sentiment claustrofobic de imersiune. Un film de referință în cinematografia sportivă, cel mai probabil.

„The Two Escobars”

Asasinarea șocantă a starului fotbalului columbian Andres Escobar după Cupa Mondială din 1994 – el a fost împușcat ca răzbunare pentru că a marcat un autogol în meciul echipei cu SUA – i-a trimis pe Jeff și Michael Zimbalist în America de Sud pentru a explora legăturile dintre fotbalul columbian și comerțul cu droguri. Documentarul lor premiat urmărește viețile lui Andres și „celălalt Escobar”, regele drogurilor Pablo Escobar (cei doi nu sunt înrudiți), care și-a investit o parte din averea sa fenomenală în cluburile locale, creând boom-ul „narco-fotbalului” din Columbia din anii 1980 și anii 90.

„The Wonder of Bern”

Filmul lui Sönke Wortmann despre victoria Germaniei la Cupa Mondială din 1954 – împotriva echipei maghiare, care era favorită – este o poveste clasică a celui defavorizat, care a primit un plus de gravitate prin evocarea de către regizor a luptei de reconstrucție a țării după distrugerea celui de-al Doilea Război Mondial. Acțiunea de pe teren este una dintre cele mai bune surprinse vreodată în cinema și evocă adevărata senzație a fotbalului de la mijlocul secolului al XX-lea.

Foto: outnow.ch

CITEȘTE ȘI: Filme de dragoste – Top 30 cele mai bune filme romantice

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și