TOP 10 preparate grecești de încercat. Bucătăria grecească, o adevărată „comoară a Europei”

Publicat: 20/08/2024, 23:38
Actualizat: 20/08/2024, 23:52

Bucătăria grecească este o adevărată comoară culinară, cunoscută pentru combinațiile sale de arome intense, ingrediente proaspete și rețete tradiționale transmise din generație în generație.

Dacă ajungi vreodată în Grecia sau vrei să aduci un strop din acest paradis culinar la tine acasă, iată un top 10 al preparatelor grecești pe care trebuie să le încerci:

1. Taramasalata
Un element esențial al oricărei mese grecești este taramasalata, o pastă cremoasă realizată din icre de pește (de obicei icre roz sau albe), amestecate cu o bază de cartofi sau pâine. Această delicatesă se servește cel mai bine cu un strop de ulei de măsline extra virgin sau cu un pic de suc de lămâie, aducând un gust unic și revigorant. Este un aperitiv care poate transforma orice masă într-o experiență de neuitat.

2. Măsline și ulei de măsline
Grecia este cunoscută pentru măslinele sale, cultivate de milenii, și pentru uleiul de măsline, supranumit elixirul Greciei. Măslinele sunt nelipsite de pe mesele grecilor, fie că sunt consumate simple, fie că sunt folosite în diverse preparate. Uleiul de măsline este omniprezent în bucătăria grecească, fiind folosit în salate, gătit și ca topping pentru multe feluri de mâncare.

3. Dolmades
Dolmades sunt sarmalele grecești, iar fiecare regiune din Grecia are propria variantă. Fie că sunt rulouri de frunze de viță-de-vie umplute cu orez și carne tocată sau legume precum roșii și ardei umplute, dolmades sunt un preparat versatil și delicios. În variantele vegetariene, orezul este parfumat cu ierburi aromatice precum cimbru, mărar și oregano, adăugând o notă intensă de prospețime.

4. Moussaka
Moussaka este un preparat emblematic al bucătăriei grecești, cu straturi de vinete sotate, carne tocată de miel, piure de roșii, ceapă, usturoi și condimente ca scorțișoara și piperul, toate acoperite cu un strat cremos de sos bechamel și brânză. Acest fel de mâncare bogat și satisfăcător este perfect pentru o cină deosebită.

5. Carne la grătar
Grecia este renumită pentru preparatele sale din carne la grătar, iar souvlaki (bucăți de carne de porc pe frigărui) este fast-food-ul favorit al grecilor. Servit cu roșii, ceapă și tzatziki într-o pita, este o alegere delicioasă și rapidă. De asemenea, gyrosul, o altă variantă populară, este servit similar. În taverne, mielul și porcul sunt cele mai des întâlnite, dar și capra este apreciată.

6. Pește proaspăt
În tavernele de pe malul mării, peștele proaspăt și calamarii sunt gătite simplu, dar cu gust – de obicei la grătar și stropite cu ladolemono (un dressing din lămâie și ulei). Specii precum barbunii (mujdeiul) sau marida (hamsii) sunt ideale prăjite ușor, pentru a le păstra aromele autentice.

7. Chiftele de dovlecei (kolokythokeftedes)
Aceste chiftele sunt o gustare delicioasă pe care trebuie să o încerci. Fie că sunt sub formă de chiftele sau bile prăjite, sunt făcute din dovlecei rași sau piure, amestecați cu ierburi precum mărarul și menta. Servite cu tzatziki, aceste chiftele sunt o combinație perfectă de texturi și arome.

8. Caracatiță
Caracatița, uscată în aer liber pe lângă porturi, este una dintre imaginile iconice ale Greciei. Gătită la grătar sau marinată, aceasta este un aperitiv savuros sau un fel principal excelent, adesea gătit în vin pentru a-i intensifica aroma.

9. Feta și alte brânzeturi
Brânza feta este regina brânzeturilor grecești. Păstrată în butoaie mari cu saramură, feta are un gust bogat și cremos. Alte brânzeturi populare includ graviera, o brânză tare, perfectă pentru a fi prăjită ca saganaki, sau mizithra, o brânză moale folosită în salate sau deserturi.

10. Miere și baklava
Grecii adoră dulciurile, iar baklava este unul dintre cele mai cunoscute deserturi. Acest desert este făcut din straturi subțiri de foietaj, umplute cu nuci măcinate și îmbibate în sirop de miere. Alt desert de încercat este galaktoboureko, un foietaj umplut cu cremă de lapte. Simplitatea și bogăția gustului fac din dulciurile grecești o adevărată încântare.

Aceste preparate sunt doar o mică parte din vastul repertoriu al bucătăriei grecești, fiecare având propria poveste și tradiție. Descoperă-le și lasă-te cucerit de savoarea lor unică, îndeamnă BBC.

Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Cum să faci gyros ca în Grecia? SECRETELE care te vor ajuta să nu dai greș niciodată!

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800". Noua lege...
Ce se întâmplă dacă mănânci merele cu tot cu coajă. Riscurile sunt uriașe!
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
Alain Delon, biografia necenzurată a starului francez. Sex-simbolul anilor '60, „stăpânit de pofta banilor și...
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Criminalul în serie, care a ucis și dezmembrat peste 40 de femei, a evadat! „Avem...
Job-ul din România plătit cu 4.800 lei/lună pentru care se cer doar 8 clase. Primești...
„Poate fi o capcană”. Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment pentru românii care merg la piscină
Rezultatul autopsiei în cazul copilului de 8 ani mort în timpul unui curs de înot
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii...
Doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon, acuzate de omor, au fost eliberate din arestul preventiv!...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Cum acorzi prioritate pe trecerea de pietoni pe un drum cu 3 benzi pe sens?
Un preşedinte de stat a ieşit la televizor şi a spus că Ucraina se va...
Cum arăta și când a trăit LUCA, STRĂMOȘUL tuturor FIINȚELOR de pe Pământ?
Mașinile care nu vor mai fi înmatriculate de la 1 septembrie. Intră în vigoare noul...
Anul școlar 2025-2026 vine cu noi standarde. Evaluarea elevilor se schimbă radical
O mireasă și-a părăsit soțul, la doar 12 ore după nuntă. Ce i-au făcut socrii,...
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
Cu ce i-a așteptat soacra Gabrielei Cristea fiul și nora, la întoarcerea din vacanță? Tavi...
Sabrina Voinea face terapie după înfrângerea de la Jocurile Olimpice: "Am fost aproape să chem...
BANCUL ZILEI. Bulișor: - Tată, spune-mi, de ce bărbaţii de la noi nu pot avea...
Câți bani dau românii pentru îmbrăcăminte și încălțăminte pentru copii?