Top 10 tradiții de Paște în lume. Unde se înalță zmeie și de ce toate ouăle sunt roșii în Grecia

Publicat: 15 04. 2023, 12:00

Paștele este o sărbătoare celebrată pe tot globul. Și, în timp ce unii oameni o sărbătoresc într-un mod familiar, care respectă tradiții de Paște, cum ar fi mersul la biserică sau decorarea ouălor, există o întreagă lume de alte moduri în care oamenii marchează sărbătoarea.

Multe dintre aceste tradiții de Paște sunt încă pătrunse de ritualurile pe care religiile creștine le folosesc pentru a sărbători învierea lui Isus – inclusiv unele dintre cele mai spirituale perioade, precum Săptămâna Mare și Postul Mare. Alte tradiții de Paște din întreaga lume se concentrează mai mult pe bucuria de a avea un iepuraș generos în casă o dată pe an, pentru a ascunde ouăle de Paște și pentru a lăsa dulciuri de care se poate bucura întreaga familie.

A afla mai multe despre felul în care diferite religii, regiuni și comunități sărbătoresc Paștele nu numai că te poate ajuta să înțelegi mai multe despre sărbătoare în sine, dar îți poate oferi câteva idei noi pe care poate vei vrea să le incluzi în propriile sărbători de familie. Fie că este vorba de ouăle vopsite într-o singură culoare, ca în Grecia, fie că alegi o zi în care să citești un roman polițist, ca în Norvegia, am făcut pentru tine un top 10 tradiții de Paște din întreaga lume.

10. De Paște, în Grecia toate ouăle se vopsesc în roșu

În Grecia, cei care sărbătoresc Paștele ortodox renunță la amestecul tipic de culori atunci când vine timpul să vopsească ouăle, concentrându-se în schimb pe o singură nuanță: roșu.

Ouăle de culoare purpurie sunt de două ori simbolice, deoarece oul reprezintă în sine renașterea, iar culoarea roșie, sângele lui Isus, marcând întoarcerea triumfală a fiului lui Dumnezeu.

Chiar dacă pare monoton, oamenii pot deveni foarte inventivi cu ouăle lor roșii, creând diferite nuanțe, modele complicate și multe alte combinații spectaculoase.

9. În Scandinavia, de Paște se aprind focuri de tabără

În unele părți ale Europei, oamenii sărbătoresc Paștele aprinzând un chibrit. Comunitățile din nord-vestul Europei încep sărbătorile pascale cu un foc de tabără.

Aceste incendii sunt numite Focuri de Paște și scopul lor inițial a fost acela de a ajuta la alungarea întunericul iernii. De-a lungul anilor, au devenit o modalitate distractivă pentru membrii comunității de a se reuni și de a sărbători primăvara care vine.

Se pare că și-au păstrat popularitatea de-a lungul anilor datorită faptului că au fost prilej pentru prima adunare de proporții a comunității după săptămâni de singurătate de iarnă.

8. Etiopienii țin post timp de 55 de zile înainte de Paște

În timp ce multe locuri din lume sărbătoresc Paștele încărcând masa cu toate bunătățile anotimpului, etiopienii fac ceva puțin diferit și practică o perioadă de post asemănătoare Postului Mare în biserica occidentală.

Creștinii din regiune sărbătoresc „Fasika”, termenul amharic pentru Paște, care se referă la perioada de 55 de zile până la Duminica Paștelui. În acest timp, toate produsele din carne și celelalte care provin de la animale nu există în bucătăriile etiopienilor, până după slujba de duminică, atunci când Fasika se încheie cu o sărbătoare plină de mâncare, dans și toată familia împreună.

A lua cina de Paște este de fapt mult mai importantă decât cina de Crăciun pentru acești creștini, motiv pentru care petrec atât de mult timp pregătindu-se pentru ziua cea mare.

7. Locuitorii din Bermuda înalță zmeie de Paște

Sărbătorirea Paștelui este o adevărată bucurie pentru cei care locuiesc pe insula britanică Bermuda. Festivitățile încep cu Vinerea Mare KiteFest, când toți locuitorii, cu mic cu mare, înalță zmeie pe Horseshoe Bay Beach.

Potrivit legendei, un profesor de la școala de duminică a inspirat această tradiție devenită foarte populară, după ce a lansat un zmeu care semăna cu Isus, pentru a-i ajuta pe elevi să înțeleagă povestea lui Hristos.

Chiar dacă nu sunt pasionați de zmeie, vizitatorii KiteFest se pot bucura de preparate din cod și deserturi spectaculoase, înainte de a se îndrepta către slujba de Paște, care are loc la răsărit pe plajele de pe toată insula.

6. Măști și costume speciale, de Paște în Finlanda, Spania și Italia

A te îmbrăca în vrăjitoare de Paște este o tradiție distractivă la care participă copiii mici din Finlanda. Aceștia poartă haine colorate și au pistrui pictați pe obraji, de obicei în Duminica Floriilor, în estul Finlandei și în Sâmbăta Mare, în vestul Finlandei. Micile vrăjitoare merg din ușă în ușă cu crenguțe de salcie decorate cu pene colorate și hârtie creponată. Apoi recită o binecuvântare rimată menită să alunge spiritele rele în schimbul unui ou de ciocolată.

În Joia Mare, în orașul medieval Verges, din Spania, are loc tradiționalul „dansa de la mort” sau „dansul morții”. Toată lumea se costumează în schelete, în timp ce reinterpretează scene biblice. Procesiunea se încheie cu schelete înspăimântătoare care poartă cutii cu cenușă. Dansul macabru începe la miezul nopții și continuă timp de trei ore.

În Prizzi, Sicilia, „Abballu de daivuli” este o reprezentare a diavolilor de către localnicii care poartă măști terifiante de zinc și sunt îmbrăcați în robe roșii. Cei costumați frământă cât de multe „suflete” pot (ceea ce înseamnă, de data aceasta, să-i facă să plătească pentru băuturi) înainte de după-amiaza când Fecioara Maria și Hristos cel înviat salvează ziua trimițând diavolii cu îngerii.

5. În Franța se face o omletă uriașă, de Paște

Nu uita de furculiță și de pofta de mâncare dacă se întâmplă să te afli în orașul Haux, din sudul Franței, în Lunea Paștelui. În fiecare an, o omletă uriașă este servită în piața principală a orașului. Și când spunem uriaș, nu glumim: pentru omletă sunt folosite mai mult de 15.000 de ouă și aceasta este suficientă pentru în jur de 1.000 de oameni.

Legenda spune că, atunci când Napoleon și armata sa călătoreau prin sudul Franței, s-au oprit într-un orășel și au mâncat omlete. Lui Napoleon i-a plăcut atât de mult încât le-a ordonat orășenilor să adune toate ouăle care existau în zonă și să facă o omletă uriașă pentru armata sa, în ziua următoare.

4. Stropirea cu apă în Grecia, Polonia și Ungaria, tradiție de Paște

În dimineața dine Sâmbăta Mare, pe insula Corfu are loc tradiționala „aruncare a oalelor”. Oamenii aruncă pe ferestre oale, tigăi și alte obiecte din lut, adesea pline cu apă. Unii spun că obiceiul provine de la venețieni, care în ziua de Anul Nou obișnuiau să arunce toate obiectele lor vechi. Alții cred că aruncarea vaselor salută primăvara, simbolizând noile recolte care vor fi adunate în noile ghivece.

În Polonia, stropirea cu apă este o tradiție de Paște numită Śmigus-dyngus, adică, „Lunea Udă”. Oamenii se adună în lunea de Paște pentru a încerca să se ude reciproc cu găleți cu apă, pistoale sau orice altceva pe care pot pune mâna. Legenda spune că fetele care sunt stropite în „Lunea Udă” se vor căsători în decurs de un an.

„Stropirea”, o tradiție populară de Paște și în Ungaria, are loc tot în lunea Paștelui. Băieții stropesc cu parfum sau apă parfumată fetele după ce au primit permisiunea de a face acest lucru și uneori chiar cer un sărut. Oamenii obișnuiau să creadă că apa are un efect de curățare, vindecare și inducerea fertilității.

3. În Norvegia, de Paște, toată lume citește romane polițiste

Celor care locuiesc în Norvegia le place să-și petreacă Paștele confortabil, cu o carte bună. Mulți oameni folosesc vacanța pentru a se relaxa, a schia și pentru a citi romane polițiste (sau pentru a urmări emisiuni cu criminali la televizor).

Se spune că tradiția a început în 1923, când un editor de cărți și-a promovat noul roman polițist pe primele pagini ale ziarelor. Reclamele semănau atât de mult cu știrile încât oamenii nu știau că este o strategie publicitară, așa că au avut parte de o atenție masivă. Restul, spun ei, este istorie. De asemenea, ajută faptul că, în Norvegia, există suficient timp pentru relaxare și citit, datorită duratei sezonului sărbătorilor de Paște.

2. Decorarea ramurilor de salcie cu panglici colorate, în Cehia, de Paște

Într-o tradiție unică, băieții cehi leagă panglici colorate de crengi de salcie în lunea de Paște și lovesc ușor fetele pentru a le ura noroc și sănătate.

Practica nu este bine primită de toți, multe femei cehe fiind în dezacord cu obiceiul de Paște. Din păcate pentru ele, mulți cred că este o parte importantă de folclor și cultură, așa că obiceiul încă se păstrează.

1. Procesiuni religioase de Paște, în Italia, Ierusalim, Mexic

La Vatican, Papa comemorează Drumul Crucii, începând de la Colosseum, în Vinerea Mare. Oamenii care participă la procesiune țin lumânări și fac drum în jurul amfiteatrului și până la Dealul Palatin, oprindu-se de 14 ori pe parcurs pentru a reprezenta Căile Crucii.

Având loc în orașul în care se crede că Isus a fost răstignit, creștinii din Ierusalim sărbătoresc Vinerea Mare mergând pe aceeași cale pe care a făcut-o Mântuitorul în ziua în care a fost răstignit pe cruce.

Empatici cu  durerea lui Isus în acea zi, unii dintre cei care participă poartă cu ei o cruce. În Duminica Paștelui, mulți pelerini participă la o slujbă la Garden Tomb – zona în care se crede că Isus a fost îngropat.

Unele regiuni din Mexic preferă sărbători mai discrete decât cele menționate, cum ar fi o procesiune tăcută prin oraș sau vizitarea a 12 biserici în 12 zile.

Foto: Shutterstock


CITEȘTE ȘI:

10 pași ca să vopsești ouăle de Paște fără să dai greș

EXCLUSIV | Cum petreceau Paștele Nicolae și Elena Ceaușescu și ce bucate puneau pe masă. „Ca gurmand, nu ți-ai dori regimul lor”