Top 5 cele mai bune filme ale lui Brigitte Bardot, de la Jean-Luc Godard la Louis Malle | VIDEO

Top 5 cele mai bune filme ale lui Brigitte Bardot, de la Jean-Luc Godard la Louis Malle  | VIDEO
Publicat: 28/09/2022, 09:36
Actualizat: 28/09/2022, 09:38

Actrița și cântăreața franceză Brigitte Bardot împlinește astăzi 88 de ani. Deși nu a mai jucat niciun rol de aproape 50 de ani, este încă venerată și considerată una dintre cele mai bune reprezentante ale generației ei.

Celebră pentru statutul ei de sex simbol în anii ’50 și ’60, Bardot a jucat și în filme apreciate de critici precum „Contempt” și „The Truth”.

În timp ce vorbea despre legende precum Marilyn Monroe și Marlene Dietrich, care au murit singure, Bardot a spus: „Majoritatea marilor actrițe au avut un sfârșit tragic. Când mi-am luat rămas bun de la această meserie, de la această viață de opulență și strălucire, expunere mediatică și adorație, îmi salvam, de fapt, viața.”

Bardot este, de asemenea, o activistă înfocată pentru animale, „Este o bătălie. O luptă împotriva cruzimii, a prostiei și a indiferenței oamenilor. Lupta mea este menită să deschidă ochii oamenilor, să înfrunte egoismul lor și să-i protejeze pe cei mai slabi de forțele cele mai distructive.”

La cea de-a 88-a aniversare a actriței, trecem în revistă cele mai bune 5 filme ale lui Brigitte Bardot, ca o sărbătoare a talentului său unic.

5. Viva Maria! (Louis Malle – 1965)

Comedia lui Malle din 1965 le are pe Brigitte Bardot și Jeanne Moreau în rolul a două femei pe nume Maria, care se întâlnesc și devin revoluționare la începutul secolului al XX-lea. Pentru interpretarea ei, Bardot a fost nominalizată la premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță străină.

Malle a spus despre rolurile celor două în film: „Jeanne Moreau rezistând pentru idealul iubirii, Brigitte Bardot profitând de orice moment din viața ei; una optând pentru viclenie și pasivitate, cealaltă pentru sinceritate și risc. În plus, filmul îți oferă un spațiu pentru a reflecta asupra violenței politice, atât de lipsită de importanță în film și atât de sângeroasă și incendiară afară.”

4. And God Created Women (Roger Vadim – 1956)

Drama romantică din 1956 a lui Roger Vadim este adesea citată drept filmul care a lansat cariera cinematografică a lui Brigitte Bardot, transformând-o într-o personalitate publică peste noapte. Filmul a avut-o pe Bardot în rolul unei tinere de 18 ani hipersexualizată, care contestă instituția căsătoriei. A fost supus cenzurii când a avut premiera în America, unde sloganurile protestatarilor spuneau: „Dumnezeu a creat-o pe femeie, dar diavolul a creat-o pe Brigitte Bardot!”

Într-un interviu din 2015, Bardot a vorbit foarte frumos despre partenerul ei din acel film, Jean-Louis Trintignant: „Actorii vor întotdeauna să arate tineri. Lui Jean-Louis nu-i pasă. Drept urmare, vorbim din nou despre el. El este excepțional. Rar. Mi se pare fantastic, asta e tot.”

3. The Night Heaven Fell (Roger Vadim – 1958)

Amplasat în Spania rurală, filmul lui Roger Vadim din 1958 a explorat senzualitatea de neegalat a lui Brigitte Bardot, așa cum făcuse și în debutul său apreciat de critici „And God Created Woman”. Accentul principal al dramei este chimia captivantă dintre Bardot și Stephen Boyd.

Co-starul Stephen Boyd a spus despre Bardot: „Le oferă adulților aceeași senzație din copilărie pe care o aveau când furau o prăjitură din dulap. Ei chicotesc și încearcă să-și explice interesul ca pe o pură distracție, dar de fapt este manifestarea adolescenței lor incontrolabile. Este genul de femeie căreia bărbatul obișnuit nu îi poate rezista. Este un simbol al lucrurilor care nu sunt discutate deschis.”

2. The Truth (Henri-Georges Clouzot – 1960)

Lungmetrajul lui Henri-Georges Clouzot din 1960 se numără printre cele mai bune filme în care a jucat Bardot și, de asemenea, a coincis cu unul dintre cele mai bune roluri ale ei de pe ecran. Bardot este fantastica Dominique, o tânără care este acuzată că și-a ucis iubitul. Filmul a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin, iar Bardot a primit un premiu David di Donatello pentru cea mai bună actriță străină pentru rolul din film.

Bardot a spus: „Când era o comedie, eram într-o dispoziție distractivă, înflăcărată. Dar un rol dramatic pur și simplu mă storcea. Când filmam „The Truth”, Clouzot era atât de bun să mă convingă că sunt această femeie liberă, acest personaj tragic, încât am ajuns să cred asta. Am devenit Dominique. Atât de mult, încât câteva luni mai târziu am vrut să mă sinucid”.

1. Contempt (Jean-Luc Godard – 1963)

Una dintre cele mai bune opere timpurii ale lui Jean-Luc Godard, filmul din 1963 se bazează pe romanul omonim al lui Alberto Moravia. Cel mai bun rol din cariera lui Bardot are loc în cel mai provocator film filozofic în care a jucat vreodată. Spectaculos filmat în Roma și Capri, „Contempt” este un comentariu încântător de bizar asupra naturii filmului și a vieții însăși. Deși Godard și Bardot nu s-au înțeles, colaborarea lor este un produs memorabil al nouvelle vague.

„Se știe că [Godard] mă scoatea din minți”, și-a amintit Bardot. „Consideram că arăta caraghios purtând acea pălărie tot timpul. Întotdeauna trebuia să încropim un dialog în ultimul moment. Nu a existat scenariu. A fost cu adevărat eliberator pentru toți. Ca să nu mai vorbim de hoardele de paparazzi care mă urmăreau. Dar s-a transformat într-un film grozav și cu atât mai bine.”

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Actrița Brigitte Bardot a fost amendată cu 20.000 de euro pentru afirmații ”rasiste”

Brigitte Bardot le numește ipocrite și ridicole pe actrițele care se plâng că sunt hărțuite sexual. „Mi se părea șarmant când bărbații îmi spuneau că am un posterior frumos”

Brigitte Bardot și Pamela Anderson vor intervenția președintelui Consiliului European în România pe tema câinilor

Un automobil care a aparținut actriței Brigitte Bardot, vândut cu 286.000 de euro

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Dan Negru, cu inima sfâșiată. Tragedia care l-a marcat: A fost o zi grea atunci
O iarnă cu multă zăpadă? Fenomentul care va schimba tot în România
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang