Puțini actori din ultimele două decenii au avut o traiectorie profesională la fel de interesantă ca cea a lui Clive Owen. Vedeta a fost un subiect frecvent de apreciere a criticilor, iar personalitatea sa carismatică a dus la multe discuții despre candidatura sa pentru a prelua rolul lui James Bond după Pierce Brosnan.
Deși cele mai bune roluri ale lui Owen provin dintr-o perioadă relativ concentrată de timp, el a demonstrat un talent remarcabil și a apărut rar în proiecte care nu au fost interesante sau care nu au aparținut unor regizori impresionanți. Clive Owen, care astăzi împlinește 58 de ani, a arătat multe fațete ale personalității sale în roluri care îi exemplifică diferite puncte forte.
Iată cinci dintre cele mai bune roluri ale lui Clive Owen în filme care merită văzute și revăzute:
Cu toate acestea, acea scurtă secvență a morții are mult mai multă greutate decât regizorul filmului s-ar fi gândit că poate avea. După o urmărire palpitantă în care atât Damon, cât și Owen se împing la limitele lor fizice, Profesorul devine ciudat de reflexiv în ultimele sale momente, când îi dezvăluie lui Bourne conexiunea lor comună. Abia acum este conștient de felul în care umanitatea sa a fost înlăturată și servește ca o oglindă întunecată a ceea ce ar putea deveni Bourne. Jocul strălucitor a lui Owen face momentul mai impresionant decât ar fi fost altfel, un exemplu minunat de actor care ridică nivelul unui film.
Deși Frank Miller a scris o mulțime de anti-eroi sumbri și lipsiți de umor, McCarthy este unic datorită predispoziției sale către violență extremă. McCarthy începe prin a încerca să pună la punct un grup de răufăcători care o hărțuiesc pe Shellie. Dar povestea lui devine mai complexă pe măsură ce metodele lui devin mai vicioase și extreme. La apogeul rolului sau, Owen a reușit să se identifice perfect cu personajul sociopat și să adauge umor negru suprarealist scenelor violente.
Owen oferă o altă performanță surprinzătoare în rolul lui Dalton, un om capabil să perturbe și să demonteze prin comenzile sale stricte și precise. Nu este ușor să găsești un actor care să îl provoace în mod credibil pe Denzel, dar Owen nu pare niciodată să amenințe fără să fii convins că se va ține de cuvânt. „Inside Man” este un film ușurel, dar nu suferă niciodată de lipsă de realism datorită autenticității pe care o aduc Washington și Owen.
Manfred își povestește eforturile actuale prin monologuri menite să umple paginile uneia dintre cărțile sale viitoare, iar rezultatul final amintește de misterele clasice remarcabile. Cu toate acestea, nu este o parodie, iar obsesiile tot mai mari ale lui Jack de a-i înșela pe jucătorii frecvenți și de a-și impune răzbunarea devin profund neliniștitoare datorită răcelii caracteristice a lui Owen. Singurul punct luminos din viața lui Jack vine din scurtele conversații telefonice cu tatăl său, iar acea relație este răsplătită cu brio în ultimul monolog al lui Clive Owen, care închide filmul cu o notă personală sfâșietoare.
Owen a primit prima sa (și singura nominalizare până în prezent) la Premiul Oscar pentru interpretarea din „Closer” și este interesant să-l urmărești aducând dominația agresivă văzută în rolurile sale de acțiune într-o dramă romantică. Larry găsește plăcere în a fi crud, iar bucuria pe care o are când îi face pe alții să se simtă incomod poate fi terifiantă într-un moment și apoi complet patetică în altul. Larry ar fi putut să pară cu ușurință fie excesiv de neplăcut, fie exagerat de arogant, dar Owen îl face să se simtă, din păcate, familiar.
Foto: Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: Şase filme memorabile ale regizorului Michelangelo Antonioni | VIDEO
Monica Bellucci, în 5 roluri cult
„R.M.N.”, de Cristian Mungiu, în selecția prestigiosului Festival de film de la New York