Prima pagină » Cultură » Top 5 cele mai bune roluri ale lui Clive Owen | VIDEO

Top 5 cele mai bune roluri ale lui Clive Owen | VIDEO

Top 5 cele mai bune roluri ale lui Clive Owen  | VIDEO

Puțini actori din ultimele două decenii au avut o traiectorie profesională la fel de interesantă ca cea a lui Clive Owen. Vedeta a fost un subiect frecvent de apreciere a criticilor, iar personalitatea sa carismatică a dus la multe discuții despre candidatura sa pentru a prelua rolul lui James Bond după Pierce Brosnan.

Deși cele mai bune roluri ale lui Owen provin dintr-o perioadă relativ concentrată de timp, el a demonstrat un talent remarcabil și a apărut rar în proiecte care nu au fost interesante sau care nu au aparținut unor regizori impresionanți. Clive Owen, care astăzi împlinește 58 de ani, a arătat multe fațete ale personalității sale în roluri care îi exemplifică diferite puncte forte.

Iată cinci dintre cele mai bune roluri ale lui Clive Owen în filme care merită văzute și revăzute:

5. Profesorul, „The Bourne Identity”


Prima parte din franciza „Bourne” este un exemplu perfect al modului în care Owen a luat un rol aparent banal și l-a făcut cu totul unic și memorabil. Asasinul nemilos cunoscut sub numele de „Profesorul” este personajul negativ standard al filmului de spionaj – un ucigaș rece și calculat, care are sarcina de a asasina personajul lui Matt Damon și se confruntă cu agentul secret amnezic în timpul unei întâlniri critice la Paris. Moartea Profesorului este mai importantă pentru modul în care ilustrează ușurința cu care Bourne poate administra forța letală decât să reprezinte un moment tragic.

Cu toate acestea, acea scurtă secvență a morții are mult mai multă greutate decât regizorul filmului s-ar fi gândit că poate avea. După o urmărire palpitantă în care atât Damon, cât și Owen se împing la limitele lor fizice, Profesorul devine ciudat de reflexiv în ultimele sale momente, când îi dezvăluie lui Bourne conexiunea lor comună. Abia acum este conștient de felul în care umanitatea sa a fost înlăturată și servește ca o oglindă întunecată a ceea ce ar putea deveni Bourne. Jocul strălucitor a lui Owen face momentul mai impresionant decât ar fi fost altfel, un exemplu minunat de actor care ridică nivelul unui film.

4. Dwight McCarthy, „Sin City”


„Sin City” din 2005 a fost o abatere izbitoare de la alte adaptări ale romanelor grafice din acea vreme, datorită interpretării  extrem de stilizate a materialului sursă. În timp ce îndrăzneala vizuală a dat lungmetrajului „Sin City” unicitatea sa, filmul a captivat publicul cu o poveste crime noir epică spusă în mai multe narațiuni interconectate, oferind un ansamblu impresionant de scene memorabile. Clive Owen a reușit să iasă în evidență în grupul eclectic de povești ca Dwight McCarthy, care se lasă prins într-o întâlnire cu un fost iubit violent al iubitei sale Shellie (Brittany Murphy), confruntare care scapă rapid de sub control.

Deși Frank Miller a scris o mulțime de anti-eroi sumbri și lipsiți de umor, McCarthy este unic datorită predispoziției sale către violență extremă. McCarthy începe prin a încerca să pună la punct un grup de răufăcători care o hărțuiesc pe Shellie. Dar povestea lui devine mai complexă pe măsură ce metodele lui devin mai vicioase și extreme. La apogeul rolului sau, Owen a reușit să se identifice perfect cu personajul sociopat și să adauge umor negru suprarealist scenelor violente.

3. Dalton Russell, „Inside Man”


„Inside Man” este unul dintre cele mai dinamice filme ale lui Spike Lee, chiar dacă inițial a fost considerat de unii critici ca un eșec pentru apreciatul regizor. Thrillerul aparent simplu, având ca subiect jaful unei bănci, navighează între două stiluri vizuale extrem de diferite; filmat într-un stil frenetic cinema verité în timpul secvențelor din perspectiva detectivului Keith Frazier (Denzel Washington), camera schimbă radical perspectiva atunci când creierul jafului Dalton Russell (Owen) este în cadru.

Owen oferă o altă performanță surprinzătoare în rolul lui Dalton, un om capabil să perturbe și să demonteze prin comenzile sale stricte și precise. Nu este ușor să găsești un actor care să îl provoace în mod credibil pe Denzel, dar Owen nu pare niciodată să amenințe fără să fii convins că se va ține de cuvânt. „Inside Man” este un film ușurel, dar nu suferă niciodată de lipsă de realism datorită autenticității pe care o aduc Washington și Owen.

2. Jack Manfred, „Croupier”


Unul dintre cele mai bune roluri ale lui Clive Owen este într-unul dintre filmele sale cele mai subestimate, dar „Croupier” este mai mult decât o demonstrație de actorie. Această abordare modernă strălucitoare a misterelor neo-noir îl urmărește pe Jack Manfred, un romancier ratat, a cărui nouă slujbă de crupier  îl atrage în lumea periculoasă și captivantă a jocurilor de noroc.

Manfred își povestește eforturile actuale prin monologuri menite să umple paginile uneia dintre cărțile sale viitoare, iar rezultatul final amintește de misterele clasice remarcabile. Cu toate acestea, nu este o parodie, iar obsesiile tot mai mari ale lui Jack de a-i înșela pe jucătorii frecvenți și de a-și impune răzbunarea devin profund neliniștitoare datorită răcelii caracteristice a lui Owen. Singurul punct luminos din viața lui Jack vine din scurtele conversații telefonice cu tatăl său, iar acea relație este răsplătită cu brio în ultimul monolog al lui Clive Owen, care închide filmul cu o notă personală sfâșietoare.

1. Larry Gray, „Closer”


Unul dintre ultimele filme ale marelui Mike Nichols, „Closer” este revoltător de amuzant și dureros de perceptiv în același timp. Bazat pe piesa lui Patrick Marber, filmul explorează patru relații care se intersectează între diverși locuitori ai Londrei care cred despre ei că sunt „intelectuali”. Relațiile de dragoste cresc și se rup între Larry (Owen), Alice (Natalie Portman), Dan (Jude Law) și Anna (Julia Roberts). La început, vederea acestor presupuse personaje cerebrale dezvăluind cele mai întunecate dorințe ale lor pare satiră, dar filmul trece de la umor înfiorător la o traumă autentică odată ce personajele încep să aibă cu adevărat grijă unul de celălalt.

Owen a primit prima sa (și singura nominalizare până în prezent) la Premiul Oscar pentru interpretarea din „Closer” și este interesant să-l urmărești aducând dominația agresivă văzută în rolurile sale de acțiune într-o dramă romantică. Larry găsește plăcere în a fi crud, iar bucuria pe care o are când îi face pe alții să se simtă incomod poate fi terifiantă într-un moment și apoi complet patetică în altul. Larry ar fi putut să pară cu ușurință fie excesiv de neplăcut, fie exagerat de arogant, dar Owen îl face să se simtă, din păcate, familiar.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Şase filme memorabile ale regizorului Michelangelo Antonioni | VIDEO

Monica Bellucci, în 5 roluri cult

Premiat cu două Oscaruri, Tom Hanks crede că a făcut doar 4 filme „suficient de bune” în toată cariera

„R.M.N.”, de Cristian Mungiu, în selecția prestigiosului Festival de film de la New York

 

Jurnalistă cu experiență, absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, la Universitatea din București, iubitoare de călătorii, înălțimi, oameni, povești și cărți. ... vezi toate articolele

Citește și