„Adulter”, de Paulo Coelho, „Balcic. Micul paradis al României Mari”, de Lucian Boia, „Despre frumusețea uitată a vieții”, de Andrei Pleșu, „Fluturi”, de Irina Binder, „Ce-am făcut când am tăcut”, de Andreea Esca, „Suveranii României. Monarhia, o soluție?” și „Primul Război Mondial”, de Lucian Boia au fost în anul 2014 cărțile cele mai furate din librării. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de librăriile Humanitas, la care au participat echipele de inventar din 11 orașe din țară.
Totuși, cercetarea a demonstrat că, spre deosebire de anii precedenți, numărul furturilor a scăzut: „Trendul a fost semnificativ influențat de instalarea camerelor de luat vederi și de cele câteva intervenții hotărâte ale librarilor care au apelat în cazurile flagrante numărul 112″, a declarat, pentru Mediafax, Bogdan Baciu, coordonator PR & Marketing librăriile Humanitas.
Potrivit acestuia, între preferințele celor care au reușit totuși să iasă din librării fără să treacă pe la casă sunt magneții, semnele de carte, cărțile poștale și felicitările. Dacă la librăria Humanitas Kretzulescu cele mai mari minusuri sunt din categoria revistelor literare sau cărți pentru copii, în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, hoții au fost mai degrabă interesați de cărțile de drept, psihologie și medicină, unul dintre motive fiind probabil acela de a le vinde mai departe în anticariate, a mai spus Bogdan Baciu.
Pe de altă parte, Petre Dănilă, reprezentant al Companiei de Librării București, a precizat, că cele mai furate cărți ale anului 2014 din lanțul de librării au fost „Atlas geografic”, de Octavian Mândruț (editura Corint), „Atlas Geografia României pentru clasa a IV-a”, de Manuela Popescu (editura Aramis), „Oameni buni și oameni de bine”, de Iris Murdoch (editura Polirom), „Clubul norocoaselor”, de Amy Tan (editura Polirom) și „Copilăria”, Maxim Gorki (editura Polirom).
Care au fost însă cele mai bine vândute cărți ale anului? Spre exemplu, la editura Curtea Veche, volumul „Pas cu pas”, de Klaus Iohannis, a fost, de departe, bestseller-ul lui 2014. La editura Nemira, seria „Cântec de gheață și foc”, de George R.R. Martin, a fost la mare căutare, în vreme ce cartea „Balcic. Micul paradis al României Mari”, de Lucian Boia, a fost titlul cu cel mai mare succes la editura Polirom.
Gândul vă prezintă în continuare topul celor mai vândute cărți la marile edituri din țară:
La editura CURTEA VECHE cea mai vândută carte în anul 2014 a fost cea semnată de președintele Klaus Iohannis: „Pas cu pas”. Doar la Târgul Gaudeamus au fost au fost cumpărate aproape 8.000 de exemplare ale acestui volum. Peste câteva săptămâni, numărul celor care achiziționaseră cartea noului șef de stat ajunsese la 100.000.
„Acest interes pentru volum arată starea firească a celor care doresc să îl cunoască pe primul om în stat”, a explicat directorul Curtea Veche Publishing, Iren Arsene. „Cine citește cartea găsește răspuns la cele mai importante întrebări pe care le-ar putea avea despre președinte. Sper ca această carte să nu fie un record doar din punct de vedere al timpului atât de scurt în care s-a remarcat, ci să devină și una dintre puinele cărți vândute, după 1990, în sute și sute de mii de exemplare”, a adăugat aceasta.
FOTO: Mediafax (Andreea Alexandru)
Următoarea carte în top este „Secretele succesului”de Dale Carnegie, urmată de „Filosofia sexului”, de Radu F. Constantinescu (ediția a II-a)”, „Gătește în 15 minute cu Jamie”, de Jamie Oliver, și „Focus”, de Daniel Goleman.
Anul viitor, prima apariție editorială importantă la Editura Curtea Veche este programată pentru luna ianuarie. „Cronica regală a unui sfert de veac”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe” este un volum despre cei 25 de ani de când Alteța Sa Regală Principesa Margareta s-a întors în România, a precizat pentru gândul Miruna Meirosu, PR Manager al editurii.
Topul celor mai vândute cinci cărți din anul 2014 este condus, la editura NEMIRA seria „Cântec de gheață și foc”, de George R.R. Martin.
„Încă de la apariție, saga «Cântec de gheață și foc», semnată de George R.R. Martin, a fost un adevărat fenomen, care nu a încetat să capete proporții cu fiecare nou volum; până în prezent sunt traduse cinci la Nemira”, a declarat pentru gândul Alexandra Florescu, Coordonator Marketing & PR. „Asta datorită complexității lumii create de autor, datorită galeriei impresionante de personaje de care cititorii se atașează: câți cititori, atâtea personaje memorabile cu care să se identifice. Iar George Martin știe să se joace cu inimile noastre și nu se dă în lături de la a-și tortura sau omorî personajele, oricât de îndrăgite ar fi ele, fiindcă așa o cere lumea crudă în care trăiesc. Iar după apariția serialului produs de HBO, «Urzeala tronurilor», numărul celor care care vor să citească și cartea crește cu fiecare episod”, a mai spus ea.
Pe locul al doilea s-a clasat trilogia „Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins, urmată de „Golul visător”, de Peter F. Hamilton. Pe următoarele poziții s-au aflat „Doctor Sleep”, de Stephen King, și „Silozul”, de Hugh Howey.
FOTO: Mediafax (Dragoș Savu)
„Cititorii Nemira sunt cititori de fiction, în mare parte, așa încât au fost la mare căutare volumele care continuă seriile noastre de succes, dar și noutățile absolute din SF, Fantasy sau literary fiction. Cititorii s-au orientat însă și spre cărțile noastre de nonfiction din colecțiile Philemon, Porta Magica sau Byzantium”, a explicat Alexandra Florescu. „Interesul lor de lectură a fost cu precădere îndreptat spre autorii străini, însă surpriza plăcută este atenția dată literaturii române – și anul acesta am avut multe romane autohtone, în afară de binecunoscuta serie din maeștrii SF-ului românesc, cu mare priză la public. Printre acestea menționez numai «Basmania. Răspântia gândurilor», de Valentin Nicolau, «Abonatul nu poate contactat», de Cristina Andrei, «Vegetal», de Dănuț Ungureanu și Marian Truță sau «Ne vom întoarce în Muribecca», de Sebastian A. Corn”, a completat aceasta.
Cât privește noutățile pe care editura Nemira le pregătește pentru 2015, una dintre cele mai așteptate cărți este „Turnul Întunecat”, penultimul volum din serie omonimă semnată de Stephen King. De asemena, anul viitor vor apărea și primul volum din trilogia SF „Hoțul cuantic”, debutul finlandezului Hannu Rajaniemi, volumul al doilea din „Trilogia Golului – Vidul temporal”, semnată de Peter F. Hamilton.
La editura ALL, clasamentele țin cont de genuri. Așadar, topul volumelor de literatură este condus de „Oblomov”, de I. A. Goncearov, „Până și câinii”, de Jon McGregor, și „Paraclet”, Freddy Gârbaci. Pe următoarele locuri se află „Dacă citești asta înseamnă că am murit”, de Andrew Nicoll și „O vară mișto”, de Wolfgang Herrndorf.
În secțiunea carte pentru copii, cele mai bine vândute volume în 2014 au fost: „Șoborații”, de Michael Peinkofer, „Pixi Știe-Tot – Pământul”, „Pixi Știe-Tot – Corpul meu”, „Zaharia Zanzibon – Vinerea Neagră”, de Silke Moritz, și „Pixi și stelele”.
FOTO: Mediafax (Marius Dumbrăveanu)
„Cartea gesturilor”, de Joseph și Caroline Messinger se află în fruntea clasamentului secțiunii de nonficțiune. Urmează „Psihopolitica”, de Florin Tudose, „Puterea vindecătoare a apei”, de Fereydoon Batmanghelidj, „Rețete din crudități”, de Elena Pridie, și „Manualul Merck, ediția a XVIII-a”. Bestseller au fost „Consumatorul de suflete”, de Codin Maticiuc, „PS Te iubesc”, de Cecelia Ahern, „După șapte ani”, de Guillaume Musso, „Ingredientele iubirii”, de Nicolas Barreau, și „Diana cu vanilie”, de Diana Sorescu.
În anul ce urmează, editua ALL pregătește pentru cei mici noi serii „Pixi” și „Pixi Știe-Tot”, iar pentru cititorii juniori, volume noi din „Șoborații” și „Pisicile războinice”, dar și două serii noi create de Helen Hunt: „Supraviețuitorii” – unde eroii principali sunt câinii – și „Exploratorii”- unde eroii sunt urșii polari. De asemenea pentru amatorii de suspans vor apărea noi titluri de Daria Donțova, Maj Sjowall și Per Wahloo, Christian Jacq, în vreme ce iubitorii romanului istoric se vor putea delecta cu „Ultimul vis al Cleopatrei”, de Christian Jacq, „Necuratul”, de Valentin Pikul (un roman despre viața lui Rasputin), și „Porțile de Fier”, de Steven Pressfield (despre bătălia de la Termopile).
Cartea „Balcic. Micul paradis al României Mari”, de Lucian Boia, a fost în 2014 cea mai căutată carte la editura HUMANITAS. Pe locul al doilea s-a clasat un volum al aceluiași autor: „Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări”. Topul este completat de cărțile „Ce-am făcut când am tăcut”, de Andreea Esca, „O scurtă istorie ilustrată a românilor”, de Neagu Djuvara, și „De ce este România altfel?”, (ed. adăugită), de Lucian Boia.
În secțiunea Humanitas Fiction, clasamentul arată astfel: „Adulter”, de Paulo Coelho, „Dragoste”, de Isabel Allende, „Păzitoarea tainei”, de Kate Morton, „Cei doi domni din Bruxelles”, de Eric-Emanuel Schmitt, și „Confidentul”, de Hélène Grémillon.
FOTO: Mediafax (Dan Tautan)
La editura LITERA, cele mai bine vândute titluri ale anului 2014 au fost ale autoarei Alice Munro: „Fugara”, „Ură, dragoste, prietenie, căsătorie” și „Dragă viață”, vândute în 25.000 exemplare în total, a precizat pentru gândul Mihaela Vodă, PR & Marketing Coordinator.
„Alegerea cititorilor a fost una firească, dat fiind că autoarea, Alice Munro, este câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură în 2013″, a subliniat Mihaela Vodă. „După titlul «Prea multă fericire », Litera a continuat să publice și alte volume ale scriitoarei canadiene considerate de membrii Comitetului Nobel «un excelent portretist al ființei umane» și «un maestru al prozei scurte contemporane»”, a completat ea.
Seria „Crossfire”, care cuprinde volumele „Atracția”, „Revelația” și „Împlinirea”, de Sylvia Day, se află, de asemenea, în topul vânzărilor, cu 15.000 exemplare. Totodată, „Răzbunarea Geografiei”, de Richard Kaplan, s-a vândut în 8.000 exemplare.
Printre titlurile noi ale anului 2015 la editura Litera se vor număra: „Sticletele”, de Donna Tart, carte câștigătoare a premiului Pulitzer 2014, „Drumul îngust către Nordul îndepărtat”, de Richard Flanagan, carte recompensată cu premiul Man Booker 2014, „Capitalul în secolul al XXI-lea” de Thomas Piketty, „Supravegherea globală. Cazul Snowden, serviciile secrete americane și consecințele”, de Glenn Greenwald, și „Lupta mea”, romanul autobiografic în șase volume de Karl Ove KnausgÃ¥rd. Litera va lansa și o nouă colecție, „CEO must read”, cu autori precum Patrick Lencioni, Warren Buffett, Sheryl Sandber sau Gary Keller.
Primele trei locuri în topul celor mai bine vândute cărți la editura POLIROM sunt ocupate la finele lui 2014 de „Cum iubesc bărbații”, de Mihaela Rădulescu, „Exerciții de echilibru”, de Tudor Chirilă, și „Cel care mă așteaptă”, de Parinoush Saniee. Clasamentul este completat de „Soacre și nurori. La cine este cheia”, de Aurora Liiceanu, și „Eu sunt Malala”, de Malala Yousafzai și Christina Lamb.
Pentru anul ce vine, editura Polirom pregătește lansarea romanelor „Numărul zero”, de Umberto Eco, „Scrisori pentru Vera”, de Vladimir Nabokov, „Uriașul îngropat”, de Kazuo Ishiguro, și „Femeia de hârtie”, de Rabih Alameddine. Un eveniment editorial și un proiect literar unic va fi romanul neterminat al lui José Saramago, care a inspirat texte de Roberto Saviano și Filip Florian.
FOTO: Mediafax (Silviu Matei)
Cele mai multe exemplare vândute în acest an la CARTEA ROMÂNEASCĂ au fost cele ale cărții „Negustorul de începuturi de roman”, de Matei Vișniec. Pe locurile următoare în top 5 s-au poziționat „Kinderland și Controlul cărții. Cenzura literaturii în regimul comunist din România”, de Liliana Corobca, „Viețile paralele”, de Florina Ilis, „Poker. Black Glass”, de Bogdan Coșa, și „America de peste pogrom”, de Cătălin Mihuleac.
Anul editorial 2015 va fi anul romanului politic la editura Cartea Românească. La 25 de ani de la căderea regimului comunist, vor fi publicate câteva cărți a căror forță e dată de libertatea asumată a cuvântului: „Arhitecturi rafinate – Glasul revoluției”, de Radu Aldulescu, „Vremea moroiului”, de Viorica Răduță, „Șoseaua Virtuții. Cartea Câinelui” de Cristian Teodorescu, „Cartea copiilor. Trilogia Corso”, de Daniel Vighi, „Moartea lui Siegfried”, de Octavian Soviany, „Mușcând din moarte ca din ciocolată”, de Cela Varlam, „Mierla neagră”, de Radu Țuculescu, „Cartea de la Uppsala”, de Gellu Dorian, și „Ghetsimani 51″ de Dan Stanca.
Editura Cartea Românească va continua și proiectul de constituire a seriei de autor „Gheorghe Crăciun”, sub îngrijirea lui Carmen Mușat și a fiicei scriitorului, Oana Crăciun. Seria va cuprinde întreaga operă – antumă și postumă – a celui care a dat o nouă dimensiune scrisului românesc. În colecția Eseu va apărea „Cioran, un aventurier nemișcat”, de Ciprian Valcan, ce cuprinde 30 de interviuri cu traducători, editori, cititori sau exegeți ai filosofului din lumea întreagă.
Colecția de critică/istorie literară pregătește trei studii dedicate poeziei: „Vitraliul și fereastra. Poeți români contemporani”, de Irina Petraș, „Istoria Cenaclului de Luni”, de Daniel Puia-Dumitrescu și „Emil Botta. Ars moriendi”, de Bogdan-Alexandru Stănescu.