„Toto și surorile lui”, în regia lui Alexander Nanau, se numără printre cele zece pelicule aflate în selecția pentru Premiul LUX. Astfel, producția a devenit primul documentar inclus printre producțiile finaliste, din istoria Premiului acordat de reprezentanții Parlamentului European.
Alături de el, pentru trofeu mai concurează „”45 Years”, de Andrew Haigh (Marea Britanie), „A Perfect Day”, de Fernando Leon de Aranoa (Spania), „Rams”, de Grimur Hakonarson (Islanda, Danemarca), „The Measure of a Man”, de Stephane Brize (Franța), „Mediterranea”, de Jonas Carpignano (Italia, Statele Unite ale Americii, Germania, Franța, Qatar), „Mustang”, de Deniz Gamze Erguven (Franța, Germania, Turcia, Qatar), „Son Of Saul”, de Laszlo Nemes (Ungaria), „The Lesson”, de Kristina Grozeva și Petar Valchanov (Bulgaria, Grecia) și „The High Sun”, de Dalibor Matanic (Croația, Slovenia, Serbia), potrivit luxprize.eu.
Cele zece filme vor fi prezentate în cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene și vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale din UE. Dintre aceste producții, una va primi Premiul Lux, la sfârșitul anului, la Strasbourg. Filmul laureat va fi disponibil și pentru persoane cu dificultăți de vedere sau auz.
Premiul Lux a fost instituit în anul 2007, ca dovadă a implicării Parlamentului European în industria de film de pe continent.
În documentarul observațional „Toto și surorile lui/ Toto And His Sisters” (2014), Alexander Nanau prezintă cutremurătoarea poveste a unei familii din București. Totonel, în vârstă de 10 ani, și surorile lui trăiesc în condiții dure în cartierul Ferentari, așteptând ca mama lor să se întoarcă acasă din închisoare.
Filmul, o coproducție româno-maghiaro-germană, a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în luna septembrie 2014. A obținut mai multe premii internaționale, printre care și marele trofeu la Festivalul de Film Premiers Plans de la Angers. De asemenea, a fost recompensat cu premiul pentru cel pentru cel mai bun documentar internațional la Festivalul de la Zürich, dar a fost premiat și la Leipzig DOK Festival 2014.
Producția a mai primit distincția Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014.
Alexander Nanau s-a născut în România și a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film și Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producții de televiziune și filme, printre care „Taking Sides” în regia lui Istvan Szabo (2001). Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producții teatrale puse în scenă în Europa. Producția sa „Peer Gynt”, în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania și Franța.