Tu știi ce înseamnă „ler”, cel mai folosit cuvânt în colindele românești? Explicația neașteptată din DEX

Publicat: 11 12. 2024, 13:51
Tu știi ce înseamnă „ler”, cel mai folosit cuvânt în colindele românești? / Sursa FOTO: Mediafax

România a intrat în magia sărbătorilor de iarnă. În marile orașe deja s-au deschis târgurile de Crăciun, iar prin cartiere încep să-și facă apariția cete de colindători.

Colindetele sunt cântecele preferate ale românilor în luna decembrie.

Și din ce în ce mai des vom auzi în această perioadă un cuvânt binecunoscut nouă, dar pe care abia îl putem explica – ler. Ce este lerul?

Explicația cuvântului ler

În versurile emoționante, cu adevărat înălțătoare găsim foarte des și cuvântul „ler”. Toată lumea a auzit expresia „leru-i ler”, dar oare câți știu ce este, de fapt, lerul? Unii se gândesc că sensul expresiei trebuie să aibă legătură cu iarna și Crăciunul, dar lucrurile nu stau chiar așa.

Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) descrie în felul următor termenul ler: „Un cuvânt care apare ca refren în colinde, cărora le dă un anumit colorit eufonic”.

Așadar, ler nu înseamnă ceva anume, este mai degrabă un cuvânt de legătură, folosit pentru a da o expresie armonioasă și plăcută colindelor.

Pe de altă parte, se pare că „lerul” ar fi un regionalism, provenit din Transilvania. În nordul acestei regiuni, ler definește cuptorul sobei. Explicația celor de la Wikipedia este, pe undeva, de înțeles, dat fiind că și în limba maghiară lerul ar însemna vatră.

CITEȘTE ȘI:

Artiștii Filarmornicii din Ploiești, ATACAȚI cu pietre după concertul de colinde, pentru că nu au adus cadouri

Cât costă cazarea în Sinaia, Bușteni și Azuga de Crăciun. La ce preț ajunge un pachet turistic de 3 nopți