Un fost președinte american și-a surprins simpatizanții la un discurs: „Tocmai am fost ÎMPUȘCAT, dar este nevoie de mai mult pentru a ucide un elan”

Un fost președinte american și-a surprins simpatizanții la un discurs: „Tocmai am fost ÎMPUȘCAT, dar este nevoie de mai mult pentru a ucide un elan
Sursa Foto: Profimedia
Publicat: 23/07/2024, 00:38
Actualizat: 23/07/2024, 01:51

Donald J. Trump nu este primul fost președinte care a supraviețuit unei tentative de asasinat în timp ce a candidat pentru realegere. În urmă cu mai bine de un secol, Theodore Roosevelt a fost împușcat chiar la un eveniment de campanie electorală pentru realegerea sa ca președinte.

Și a continuat să-și țină discursul cu un glonț în piept. S-a întâmplat în 1912, când mare parte din America încă era „Vestul Sălbatic”, iar atacurile armate erau la ordinea zilei. Reacția lui Roosevelt la tentativa de asasinat a devenit una dintre marile legende din istoria Americii.

Roosevelt, pe vremea când era comandant la Rough Riders, Regiment Voluntar de Cavalerie. Sursa Foto: Profimedia
Roosevelt, pe vremea când era comandant la Rough Riders, Regiment Voluntar de Cavalerie. Sursa Foto: Profimedia

Theodore Roosevelt, într-o epocă a „Vestului Sălbatic”,  a ajuns președinte după ce predecesorul său a fost asasinat

Alți trei președinți au fost uciși de asasini, inclusiv republicanul William McKinley. Când președintele McKinley a fost împușcat la 6 septembrie 1901, Roosevelt era vicepreședinte. Până să se apuce de politică, la 1898, Roosevelt a fost comandatul primului Regiment Voluntar de Cavalerie din Statele Unite. A participat la războiul hispano-american, luptând în Bătălia de la San Juan Hill.

Roosevelt a preluat președinția la vârsta de 42 de ani, pe 14 septembrie 1901, când președintele McKinley a murit pe patul de spital în urma unei cangrene rezultată de la împușcare. Poreclit „Teddy Roosevelt”, al cărui nume a inspirat ursulețul de pluș , a rămas în continuare cea mai tânără persoană care a devenit președinte din istoria SUA. Theodore Roosevelt a fost un orator desăvârșit și a atras adesea mulțimi mari.

Câteva discursuri au fost înregistrate de Edison Company și de Victor Talking Machine Company. A fost al doilea președinte american filmat cu camera video din istorie.

Ca președinte republican,  Roosevelt a acordat prioritate înființării parcurilor naționale, precum și conservării pădurilor și a monumentelor.  A susținut reglementarea federală a trusturilor care dețineau monopol, precum compania petrolieră Standard Oil a lui John D. Rockefeller.

În politica externă, s-a concentrat asupra Americii Centrale,  începând construcția Canalului Panama pentru a face din SUA o mare putere navală. A menținut ocupația americană în Filipine și a fost susținător al ideologiei „Bățului cel Mare” în diplomație.  În timpul său, America s-a afirmat ca cea mai mare putere economică mondială.

„Vorbește încet și poartă un băț mare”

În 1904, a fost reales cu 56%. A extins Marina americană și a pus capăt războiului ruso-japonez pentru care a primit Premiul Nobel pentru Pace  în 1906. Mergea în expediții, vâna animale sălbatice și participa la lupte de box. În urma unui meci, a fost lovit atât de puternic că și-a pierdut vederea la un ochi. Roosevelt a renunțat voluntar să mai candideze în 1908 după ce a servit aproape două mandate. La acele vremuri, un președinte american avea un număr nelimitat de mandate.

Theodore Roosevelt în 1912, pe durata campaniei electorale. Sursa Foto: Profimedia
Theodore Roosevelt în 1912, pe durata campaniei electorale. Sursa Foto: Profimedia

Roosevelt, la fel ca Trump, a fost împușcat pe durata campaniei electorale

Roosevelt, la fel ca Trump, chiar după ce a fost împușcat, a încercat să-și calmeze susținătorii. Trump a ridicat pumnul și a strigat către susținătorii speriați „LUPTAȚI, LUPTAȚI, LUPTAȚI” în timp ce era stropit pe față de sânge pe față. Pe 13 iulie 2024, în timpul unui miting electoral din Pennsylvania, Trump a fost împușcat în urechea dreaptă de către tânărul de 20 ani Thomas Matthew Crooks, împușcat mortal de forțele de ordine.

În 1912, după ce Taft a fost președinte timp de patru ani, Roosevelt s-a decis să candideze pentru al treilea mandat. De această dată, nu mai era candidatul Partidului Republican, ci al Partidului Progresist.   Pe 14 octombrie 1912, Roosevelt se afla în Milwaukee, întâmplător același oraș în care domnul Trump a fost programat să fie nominalizat în această săptămână.

În timp ce Roosevelt a părăsit hotelul Gilpatrick pentru a se îndrepta către un eveniment organizat pe timp de  noapte, un bărbat pe nume John Schrank s-a apropiat de el și a deschis focul cu un revolver Colt. Mai mulți bărbați s-au aruncat asupra lui Schrank să-l omoare, dar Roosevelt a împiedicat mulțimea și i-a salvat viața.

Schrank  a fost arestat și le-a spus autorităților că a avut viziuni cu fantoma lui McKinley  care i-ar fi cerut să-l omoare pe Roosevelt, crezând că era responsabilitatea lui să-l împiedice să încalce tradiția lui George Washington de a servi nu mai mult de două mandate, scrie New York Times. 

Theodore Roosevelt - discurs în 1910. Sursa Foto: Profimedia
Theodore Roosevelt – discurs în 1910. Sursa Foto: Profimedia

„E nevoie de mai mult pentru a doborî un elan”

Roosevelt, în vârstă de 53 de ani, a fost salvat de o cutie de metal pentru ochelari din buzunarul său și de foile discursului său în număr de 50 de pagini îndoite. Nu a pătruns în plămân.  Dar glonțul, chiar și încetinit, i-a pătruns totuși în piept și i-a provocat o rană de mărimea unui cent.  Anturajul voia să-l ducă pe Roosevelt la spital, dar el a insistat să meargă la auditoriu pentru a-și rosti mai întâi discursul, așa rănit cum era. Și astfel, a urmat unul dintre cele mai extraordinare discursuri din istoria campaniei prezidențiale.

„Nu știu dacă înțelegeți  pe deplin că tocmai am fost împușcat. Dar este nevoie de mai mult decât atât pentru a ucide un elan (Elanul era emblema partidului său)”.   

Discursul a durat 84 minute. A fost transportat la spital, iar medicii au decis că scoaterea glonțului i-ar putea pune în pericol viața. Așadar, i-a rămas înfipt în piept pentru tot restul vieții.

Din păcate,  Roosevelt a pierdut alegerile în fața candidatului democrat Woodrow Wilson. Wilson, cel care avea să conducă America în Primul Război Mondial între 1917 și 1918,  a câștigat alegerile (6 milioane de voturi și 41%). Roosevelt fiind poziționat pe locul doi (4 milioane, 27%), urmat de președintele republican William Howard Taft (23%, 3 milioane de voturi)  și de socialistul Eugene V. Debs (6%, 900.000 voturi).  Au fost cele mai controversate alegeri din prima jumătate a secolului 20.

În 1919, Roosevelt a încetat din viață la vârsta de 60 ani. A murit în somn, din cauza unui cheag de sânge în plămâni. Dar în 1941, americanii din Dakota de Sud i-au dedicat președintelui un chip sculptat pe Muntele Rushmore pentru posteritate.

Chipul lui Teddy Roosevelt, sculptat pe Muntele Rushmore. Sursa Foto: Shutterstock
Chipul lui Teddy Roosevelt, sculptat pe Muntele Rushmore. Sursa Foto: Shutterstock

Sursa Galerie Foto: Shutterstock/Profimedia

Citește și:  

Donald Trump a fost împușcat. Doi morți, în urma tentativei de ASASINAT asupra fostului președinte al SUA. America este în ALERTĂ! 

Donald Trump îi este recunoscător lui Dumnezeu: „Puteam să fiu MORT acum” 

TRUMP vorbește despre momentul tentativei de asasinat: „Am simțit că ceva m-a lovit foarte puternic”

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Meteorologii anunță o scurtă pauză de la căldură, dar apoi canicula revine în forță