Un JOC VIDEO cu un samurai de culoare și o femeie shinobi bate recordul la precomenzi. Mulți vloggeri îl critică pentru că „falsifică istoria”

Un JOC VIDEO cu un samurai de culoare și o femeie shinobi bate recordul la precomenzi. Mulți vloggeri îl critică pentru că „falsifică istoria”
Publicat: 21/05/2024, 01:34
Actualizat: 21/05/2024, 03:24

Potrivit unor informații publicate pe X de Tom Henderson, un guru care dezvăluie informații despre jocuri video pe rețelele de socializare, recomenzile pentru cel mai recent joc video anunțat de Ubisoft sunt foarte „puternice” până acum.

Jocul video „Assassin’s Creed Shadows” are povestea plasată în Japonia secolului al XVI-lea. Protagoniștii sunt Naoe, o femeie japoneză shinobi,  și Yasuke, un samurai african. Jocul va fi lansat pe PC și console pe 15 noiembrie 2024, ediția standard fiind vândută la prețul de 70 dolari.

Criticile legate de prețurile edițiilor speciale ale jocului video (Ediția Gold care costă 110 euro și cea Ultimate care costă 130 euro), dar mai ales, cele legate de rasa lui Yasuke și sexul lui Naoe, nu afectează succesul comercial al francizei de lungă durată, Assassin’s Creed, scrie GameRant.

Jocul video Assassin’s Creed Shadows, primit cu entuziasm, dar și cu critici

„Assassin’s Creed Shadows” este un joc open-world despre samurai, a cărui lansare este programată pentru 15 noiembrie 2024. Deși mai sunt câteva luni până la lansare, rapoartele că „Assassin’s Creed Shadows” se vinde deja foarte bine. Jocurile despre istoria Japoniei feudale sunt foarte populare după succesul înregistrat de jocuri ca „Total War: Shogum 2” în 2011, „Nioh” în 2017, „Sekiro” în 2019 și „Ghost of Tsushima” în 2020.

Nu mai trebuie menționat și succesul de care se bucură serialul TV „Shogun” de pe Disney Plus, lansat în acest an. Filmul „Ultimul Samurai” cu actorul Tom Cruise din 2003 încă este popular la două decenii după apariția sa în cinematografe.

Deși anunțul jocului a fost primit cu entuziasm de către fani, a fost și ținta criticilor venite din partea multor vloggeri de pe YouTube. Majoritatea comentatorilor au scris că Ubisoft alterează istoria și că face „propagandă progresistă WOKE”.  Majoritatea dintre cei care s-au plâns sunt japonezi care susțin că este o „insultă rasistă” la adresa culturii și civilizației lor.

Yasuke a existat, dar nu a fost samurai

„Poți să te joci cu o femeie japoneză sau cu un samurai negru. Trailerul are peste 565.000 de dislike-uri și 260.000 de like-uri. Vrei să faci un joc despre Japonia feudală, dar bagi un protagonist negru? Yasuke a existat, a fost o persoană reală, un luptător,  dar în ciuda a ce spun activiștii și Wikipedia care este modificată de activiști, nu există nicio dovadă empirică că Yasuke a fost samurai. A fost cărăuș de arme. Sunt surse care spun că japonezii, când l-au văzut, i-au zgâriat pielea, crezând că este murdar. A căpătat fascinație. Dar s-au răspândit minciuni că era samurai”, a spus Ryan Kinel, vlogger de pe YouTube, care a criticat publicațiile  pentru că iau apărarea companiei pe tema rasială.

„Sunt sigur că s-ar face povești frumoase despre regate africane cu războinici africani. Și Assassin’s Creed Origins a fost despre Egiptul antic, și protagonistul era un african. De ce atunci pui un african într-un joc despre Japonia? ”, mai spune vloggerul, aparent furios.

El a citat de pe pagina de Wikipedia dedicată luptătorului african, care cu o zi înainte de apariția trailerului, susținea că nu sunt surse care să arate că Yasuke a fost un samurai.

Tyrone Magnus, actor de culoare, spune că nici el nu este încântat de joc, deși este impresionat să vadă persoane de culoare îmbrăcate în samurai.

„De ce este un negru și nu un samurai? Oamenii voiau un samurai japonez ca protagonist. Au pus un negru pentru a respecta agenda DEI (Diversitate, Egalitate, Incluziune). Puteau să facă ca Disney care caută un personaj în benzile desenate care să se potrivească cu agenda. Yasuke a fost un paj, nu un samurai”. 

Un alt vlogger de culoare, fan al seriei,  s-a plâns că este iritat de faptul că l-au pus pe Yasuke ca protagonist în joc:

„Dintre toate personalitățile istorice ale Japoniei, l-au pus pe Yasuke. De ce Yasuke? Doar pentru că era negru! Altair a fost arab, Connor a fost nativ american, Ezio a fost italian, fiecare personaj își reprezenta civilizația de proveniență. Dar într-un joc despre Japonia pun un african. În Ghost of Tsushima au folosit un protagonist asiatic”.  

Cine a fost Yasuke, așa zisul „samurai african”?

Vloggerul Metatron, care este specializat pe istorie, echipamente de antichitate și evul mediu, mitologie și jocuri video, spune că pagina de Wikipedia dedicată lui Yasuke a devenit un „adevărat câmp de luptă” între editori care au modificat conținutul de mai multe ori. Mulți au scris că Yasuke nu a fost samurai, ci doar paj sau cărăușul de arme al lordului japonez Oda Nobunaga. De asemenea, s-au acuzat reciproc de rasism împotriva rasei negre și rasei galbene.

Vloggerul a analizat trailerul lansat de Ubisoft și spune că este în concordanță cu istoria civilizației și culturii japoneze după ce a analizat fiecare detaliu, armă și  mișcare. El a observat și greșeli. El a relatat și despre cum a fost văzut Yasuke de către japonezi, când au văzut pentru prima oară un bărbat african:

„Era un sclav luat din Sudan și adus în India unde a fost antrenat ca luptător, apoi transportat de preoții iezuiți în Japonia.Când Nobunaga l-a văzut pe Yasuke, de culoare și înalt de 1.88, a fost impresionat și l-a luat ca paznic personal. Nu avem izvoare scrise dacă el a fost samurai”.  Thomas Lockey, profesor, spune că cuvântuk „samurai” nu era totuși utilizat la aceea vreme cum este folosit azi și susține că Yasuke ar fi fost un războinic cu un rol important pentru Oda Nobunaga. Potrivit Wikipedia în limba japoneză, Yasuke era un „bushi”, dar asta nu însemna că era neapărat un samurai, ci luptător”, spune vloggerul.

Un profesor de istorie și vlogger, cu numele Mr. Terry History,  spune că se declară încântat de  frumusețea trailerului jocului video, dar a remarcat câteva clișee.

„Corăbiile europene, portugheze, sunt cam de la ultima parte a anilor 1500, cu europeni care vin să facă afaceri în Japonia pe vremea când Tokugawa preluase puterea și a stopat comerțul până la sosirea americanilor în anii 1800. Spre deoesebire de China care voia să vândă produsele europenilor, japonezii voiau mai degrabă să importe. Și lucrurile care i-au fascinat au fost muschetele europene, primele arme de foc. Li s-au părut „cool”. Europenii și japonezii aveau sistem feudal similar cu lorzi locali care aveau fiecare vasali loiali și țărani, cavaleri și samurai, și fortificații, acestea au fost elemente cheie pentru puterile centralizate, mai ales castelul. Dar arhitectura japoneză este impresionantă”. 

Rasa și sexul unor personaje fictive din jocurile video nu contează

Majoritatea fanilor apără compania Ubisoft. Ei scriu că povestea unui joc video este ficțională și nu contează acuratețea istorică câtă vreme este un produs de divertisment.

Dar un vlogger a remarcat prețurile edițiilor speciale. Deloc încântat, mai ales pe inflația globală actuală, vloggerul Asmongold Clips a spus:

„Cui pasă de personajele principale? Jocul este 130 DOLARI! Poate că asta e strategia lor, să adauge un protagonist de culoare pentru a stârni controverse și să distragă clienții de a cheltui 130 dolari pe un joc. Este și un SEASON PASS? Cumperi jocul și nu obții totul din prima zi de la lansare? Dar de ce oferă accesul la joc prin abonamentul lunar de 18 dolari ca pe o alternativă? Ei au pus aceste prețuri ca să te facă să plătești abonamentul lunar. De asta este și conturat cu albastru, ar putea foarte bine să pună și neoane. Știu că sună nebunesc, dar ei nu vor ca tu să cumperi jocul la 130 dolari, deci psihologic vorbind, o să crezi că ai făcut o afacere bună cu abonamentul lunar. Nu îmi pasă, pot să măcelărească cât vor istoria japoneză, asta nu este problema mea, dar asta [făcând referire la prețul edițiilor jocului și promovarea abonamentului lunar] este o problemă”.

În clipul integral, vloggerul susține că producătorii fac mai mulți bani dacă jucătorii plătesc abonament 12 luni la rând decât din achiziționarea jocului propriu zis. Platforma Ubisoft Plus are un abonament lunar plătit de 18 dolari, similar cu cel de pe Netflix sau Disney Plus, jucătorii au acces gratuit la peste 100 jocuri video și la ultimele apariții.

Citește și: Povestea unui samurai modern. Cum mi-a schimbat Kempo viața. Amatto Zaharia: „Omul este mai mult decât o simplă mașinărie”

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vacanță de coșmar în Turcia pentru o familie de români. Un bărbat a murit strivit...
În timp ce Bianca Drăguşanu petrecea la un botez unde se afla şi Alex Bodi,...
GALERIE FOTO. „Devoratoarea de milionari” din Călărași i-a înnebunit pe englezi!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Primă de calificare colosală! Câţi bani primeşte România după ce a ajuns în optimile EURO...
Anamaria Prodan și SECRETELE siluetei impecabile. Are 51 de ani, dar arată BESTIAL: „Am făcut...
Magazin, filmat cum vinde ţigări unui minor. Reacţia vânzătorului când e luat la întrebări
Și-a ucis fratele! „Trebuie să mai omor pe...”
Celine Dion s-a filmat în timpul unei crize cauzate de sindromul persoanei rigide! Imaginile dure...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
Radar în Bulgaria: poți ignora amenda sau o vei primi acasă, prin poștă?
România atinge încă două ţinte din Foaia de Parcurs către aderarea la OCDE
Planta MIRACULOASĂ folosită de grecii antici acum 2.000 de ani
Se CONFISCĂ totul pe loc. Legea pe care o uită mulţi. Nu mai scapi, de...
Soții Dolănescu, tarif de lux la cântări. Cât încasează pentru fiecare spectacol
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Dialogul dintre Patrick și Gagea. Concurentul nu poate trăi cu gândul că fosta lui iubită...
Confesiunea cutremurătoare a mamei fetei ucise de iubit într-un hotel din București: "Mi-am văzut copilul...
BANCUL ZILEI. Soacra îl întreabă pe Bulă: - Am auzit că i-ai făcut fiicei mele...
Pata solară care a produs aurore spectaculoase în luna mai, îndreptată din nou spre Pământ
×