Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) premiază profesioniștii din industria cinematografică

Publicat: 06/05/2015, 19:26

Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) găzduiește miercuri, 6 mai, Gala Premiilor Naționale UCIN. Evenimentul, ce are loc la Cinema Studio din Capitală, recompensează breasla profesioniștilor din industria cinematografică din România.

Gala se deschide cu vernisajul expoziției de grafică și scenografie semnată de Daniel Răduță și va continua cu lansarea unor volume ale Editurii UCIN.

„E prima oară când standul UCIN va fi prezent în cadrul Galei, unde vom lansa trei volume: unul scris de Valentin Teodosiu („Un clovn pentru eternitate”, n. red), un volum despre viața lui ca actor, un catalog, un dicționar al monteur-ilor de film („Școala de montaj a filmului românesc”, de Cristina Ionescu și Silvia Cusursuz, n. red) și vom lansa și ultimul număr al revistei FILM, care este tot revista Uniunii Cineaștilor”, a explicat Radu Corciovă, vicepreședintele UCIN, într-un interviu acordat ziarului gândul.

64 de producții cinematografice – dintre care 21 filme de ficțiune de lung-metraj, 34 filme documentare, 6 filme de ficțiune de scurt-metraj și 3 filme de animație – au fost înscrise anul acesta în competiție.

Dintre acestea, juriul format din criticul de teatru Marina Constantinescu, actrița Margareta Paslaru, actrița Ana Ularu, Petru Lucaci – președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, Laurențiu Damian – regizor, președintele UCIN, Titus Vajeu – critic și istoric de film, Alexandru Sterian – director de imagine, președinte al „Romanian Society of Cinematographers”, scenograful Mihai Ionescu și prezidat de Cristian Tudor Popescu, filmolog și editorialist gândul, a făcut următoarele nominalizări:

Pentru Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor din România concurează anul acesta două filme, „Quod erat demonstrandum (Q.E.D.)” și „Closer to the Moon”. Regizorii acestora, Andrei Gruzsniczki, respectiv Nae Caranfil, sunt nominalizați la categoria cea mai bună regie, alături de Nicolae Mărgineanu, selectat pentru filmul „Poarta Albă”.

Caranfil și Gruzsniczki concurează și la categoria cel mai bun scenariu, alături de Andrei Gheorghe și Bogdan Ivașcu, nominalizați pentru filmul „Planșa”.

La premiul pentru interpretare feminină au fost nominalizate Clara Vodă („Noaptea vine în India”), Victoria Cocias („O poveste de dragoste, Lindenfeld”) și Olimpia Melinte („Planșa”), în timp ce pentru premiul pentru interpretare masculină concurează Silvian Vâlcu („Planșa”), Sorin Leoveanu („Q.E.D.”) și Florin Piersic Jr. („Q.E.D”).

În categoriile premiilor tehnice, prentru trofeul pentru cea mai bună scenografie vor concura Cristian Niculescu („Closer to the Moon”), Dan Toader („Kyra Kyralina”), Dumitru Nicodim („Poarta Albă”); la premiul pentru montaj au fost nominalizați Dana Bunescu („Q.E.D.”), Nita Chivulescu („Doar cu buletinul la Paris”), Robert Kallos („Vama Veche Veche”, „Canalul”), Cătălin Cristuțiu („Closer to the Moon”); pentru premiul UCIN pentru cea mai bună imagine concurează Vivi Drăgan Vasile („Q.E.D.”), Marius Panduru („Closer to the Moon”) și Sorin Drăgoi („Cripta”).

De asemenea, pentru premiul pentru cele mai bune costume concurează Oana Păunescu („Kyra Kyralina”), Svetlana Mihăilescu („Q.E.D.”) și Doina Levintza („Closer to the Moon”), iar pentru trofeul pentru cel mai bun machiaj au fost nominalizate Laura Ozier („Closer to the Moon”), Miruna Panaitescu, Dana Angelescu, Adelina Popa („Q.E.D.”) și Dana Bușoiu („Kyra Kyralina”).

Premiul pentru coloana sonoră va fi disputat de Titi Fleancu, Florian Ardelean, Florin Tăbăcaru („Q.E.D.”), Mihai Orășanu („Cripta”), Răzvan Ionescu („Canalul”), iar la premiul pentru muzică originală concurează Paul Ilea („Planșa” și”Shakespeare By & By Căciuleanu”), Vlaicu Golcea („Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani”) și Ștefan Elefteriu („Remember Dumitru Capoianu”).

Premiul pentru film documentar va reveni uneia din producțiile „Toto și surorile lui”, de Alexander Nanau, „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani”, de Marian Voicu, „Pașaport de Germania”, de Răzvan Georgescu.

Ion Truică, cu „Obeliscul”, Ștefan Morozan, cu „Lecția despre cerc”, și Alexandra Botău, cu „Lucky”, au fost nominalizați la premiul UCIN pentru cel mai bun film de animație, în timp ce în categoria dedicată filmului de televiziune au fost selectați Tudor Chirilă („Vama Veche Veche”), Sinisa Dragin („Pădurea”) și Ruxandra Țuchel („Sub cerul înstelat”), iar pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune concurează Adrian Sitaru („Excursia”), Radu Jude („Trece și prin perete”) și Andrei Crețulescu („Kowalski”).

UCIN va mai decerna un premiu pentru cea mai bună cascadorie, la care au fost nominalizați Ion Caragea și Valentin Vasilescu, dar și premiul pentru Opera Prima, categorie în care au fost nominalizați Andrei Gheorghe („Planșa”), Daniel Djamo („Un ultim an în 114 minute”) și Cristian Bota („Poarta Albă”).

Totodată, președintele Uniunii Cineaștilor din România va acorda unui număr de cinci mari personalități ale cinematografiei românești premiul academic și trofeul UCIN pentru întreaga activitate: Ecaterina Oproiu, Lucia Hossu-Longin, D.R. Popescu, Stere Gulea și Radu Gabrea.

„Sunt premiile breslei, premiile profesioniștilor”, a explicat Radu Corciovă. „Sunt importante, pentru că sunt premii de palmares și este o recunoaștere strict a breslei. Juriul nostru nu este făcut din 700 de oameni, nu este o jurizare online, e o jurozare strict a profesioniștilor. Suntem singura mare uniune de profesioniști din cinema, care conține absolut toate breslele: scenografi, monteuri, cascadori, actori, directori de imagine, ingineri de sunet, compozitori, scenariști, regizori, producători etc”, a adăugat vicepreședintele UCIN în cele din urmă.

Ce crede Radu Corciovă despre filmele făcute „special pentru festivaluri” și cum plănuiește UCIN să transforme Cinematograful Studio într-un „mall cultural”, aflați din interviul video integral, acordat de vicepreședintele UCIN pentru gândul.

Operator: Cătălin Sanda

Montaj: Andrei Boruzescu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
Celebrul Ureche a tăvălit-o pe jurnalistă! Scandal într-un club din București! Au intervenit bodyguarzii, a...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
Tânăr bătut și băgat cu forța în portbagaj de cinci rude. Agresorii au altă variantă...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ce este Noul Front Popular, alianţa dintre socialişti, ecologişti şi comunişti ce a câştigat alegerile...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Doar șoferii cu permis de conducere CATEGORIA B au dreptul. Sunt obligați să depună un...
Xonia, victima testelor mincinoase ale Poliției. Falsul pozitiv la DrugTest i-a răvășit viața
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu...
Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Măsură inedită luată de administratorii unei rezervații pentru koala. De ce a fost nevoie de...
×