Veneția va majora din 2025 taxele de intrare impuse turiștilor care vizitează celebrul oraș italian. Autoritățile au fost dezamăgite să vadă că măsura a avut un impact limitat asupra reducerii aglomerației.
Disconfortul creat rezidenților din Veneția odată cu aplicarea tarifului de 5 euro turiștilor nu s-a diminuat. Orașul italian a rămas la fel de aglomerat, iar plata unui bilet de intrare se pare că nu i-a descurajat pe vizitatori, ci dimpotrivă, mai tare i-a atras.
Programul pilot prevedea ca toți cei care nu au cazare și vin în vizită doar pentru o zi să plătească, însă această taxă acoperă doar 29 de zile pe an. Această breșă permite supraaglomerarea urbei cu turiști în perioadele care nu erau considerate de vârf.
„În unele weekenduri au fost mai puţini oameni decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Sistemul va deveni mai eficient în anii următori, când vom creşte numărul de zile şi vom mări tariful. Nimeni nu se aştepta ca toţi turiştii de o zi să dispară în mod miraculos. Deși am avut posibilitatea, nu am dat amenzi. În această fază experimentală, în loc să amendăm oamenii, ne concentrăm pe informarea lor”, a declarat pentru Reuters, Simone Venturini, consilierul municipal responsabil cu turismul şi coeziunea socială din Veneția.
Nu toți factorii decizionali au fost fericiți de cum a decurs programul pilot.
„A fost un eşec total. Oraşul este încă plin de turişti. Pe măsură ce au aflat vestea că amenzile anunţate nu se materializează, vizitatorii nu au mai plătit taxa. Obiectivul ar trebui să fie readucerea turiştilor sosiţi pe termen lung, care s-au îndepărtat de oraş în ultimii ani deoarece închirierile pe termen scurt domină tot mai mult piaţa imobiliară locală”, a declarat consilierul opoziţiei, Giovanni Andrea Martini.
Veneţia, oraş inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, rămâne o destinație mult râvnită de turiști, mai ales în perioada carnavalului, atunci când numărul vizitatorilor poate sări de 100.000, dublu comparativ cu numărul locuitorilor.