Capodopera scrisă de Ciprian Porumbescu, Crai nou, a fost interpretată de orchestra Operei Naționale București, sub bagheta maestrului dirijor Daniel Jinga, la Filarmonica din Viena. A fost pentru prima dată când Opera Națională București a cântat la Viena.
Concertul a fost parte integrantă din proiectul “Ciprian Porumbescu – leagăn de tradiție și spiritualitate românească” și a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Evenimentul a plecat de la ideea maestrului dirijor, Daniel Jinga. Directorul Operei a scris un proiect, a aplicat la DRP și a câștigat.
Nu-mi place să stau pe scaun de manager și să folosesc finanțarea Ministerului Culturii doar pentru proiectele culturale din Opera Națională București. Consider că Opera Națională este o navetă spațială, o navă spațială cu posibilități multiple și atunci am spus că trebuie să accesăm fonduri nerambursabile, a povestit Daniel Jinga, la Gândul Exclusiv.
De organizare, s-a ocupat Opera Națională, iar pentru rezervarea sălii, managerul Daniel Jinga a apelat la comunitatea de români din Austria și la ambasadă.
Au ales Sala de Aur sau Musikverein, nu din snobism, ci pentru că este una dintre cele mai bune săli, din punct de vedere acustic, dar, mai ales pentru că are o valoare „autentică, intrinsecă muzicală”, a spus Daniel Jinga, la Gândul Exclusiv.
Ciprian Porumbescu a studiat la Viena, chiar în acea sală, care, pe vremea aceea, servea drept spațiu de studiu la Conservator.
Este o sală perfectă pentru orice muzician și pentru orice categorie de public. Dar, noi n-am mers acolo din snobism, evident, n-am mers pentru că am vrut să cântăm în prima sală a lumii. Știm că Ciprian Porumbescu a studiat la Viena, a făcut conservatorul la Viena. A fost emoționant să facem muzica lui să răsune chiar acolo.
Evenimentul s-a bucurat și de prezența maestrului Gheorghe Zamfir, care colaborează cu dirijorul Daniel Jinga de peste 7 ani. Managerul Operei a spus în interviul de la Gândul, că seara ar fi fost incompletă fără maestrul Zamfir, care este „cel mai cunoscut ambasador cultural al României”.
Programul a cuprins lucrări semnate de Ciprian Porumbescu, “Crai Nou” – operetă românească, “Balada”, “Rapsodia Româna”, “Tatăl Nostru”, dar și o premieră absolută – “Doina de Jale”, compoziție a maestrului Gheorghe Zamfir.
Foto: facebook / Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Urmărește interviul integral