Vila de lux a lui Nicolae Ceaușescu se află în paragină. Ce plănuiește să facă președintele CJ Timiș
Fosta vilă de lux care i-a aparținut dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, Terenul Vilei Internațional din județul Timiș, se află în paragină. Autoritățile intenționează să construiască un centru cultural în locul ei.
„Contractul semnat acum 20 de ani este unul păgubos pentru patrimoniul județului Timiș. Este regretabil că acest proiect a fost lăsat de izbeliște de fostele administrații. Astăzi am modificat contractul de concesiune, iar acum avem pârghiile juridice să preluăm terenul înapoi. Vom face un studiu care să ne evidențieze ceea ce dorim să facem acolo. Intenția noastră e să construim un centru cultural, educațional, interetnic eventual. E în zona centrală, lângă școli și licee, lângă Institutul Francez, se pretează acolo o chestiune poate pentru copiii cu dizabilități, nu-mi dau seama. Suferim de lipsa spațiilor și a terenurilor în zona centrală unde e necesar să fie astfel de construcții, nu se pot face la marginea orașului toate. Am preluat acel teren înapoi, printr-o clauză contractuală care ne permite unilateral să luăm această decizie. Este primul pas dintr-o serie care vor urma cu privire la dorința noastră de a recupera patrimoniul județului Timiș. Sunt mii de metri pătrați acolo. Clădirea e un alt subiect”, a anunțat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș, potrivit Timiș Online.
Vila Internațional, dar și terenul aferent acesteia, au fost utilizate doar parțial și nu a fost prezentată nicio viziune coerentă pentru revitalizare. Alfred Simonis susține că există și varianta de a construi un centru educațional sau interetnic. Nu exclude nici varianta de a fi construit un centru pentru copii cu dizabilități.
„Din punctul nostru de vedere, contractul făcut în urmă cu 20 de ani este unul păgubos pentru Consiliul Județean și patrimoniul județului Timiș. Este un proiect lăsat de izbeliște de mai toate fostele administrații, lucru regretabil. Este vorba de Vila Internațional, de pe C.D. Loga, fosta casă de partid. Ce am făcut noi astăzi? Am modificat contractul de concesiune pentru că acea asocierea a prevăzut și concesionarea unei suprafețe mari de teren către societatea respectivă. În acest moment avem pârghiile juridice și contractuale să preluăm înapoi terenul dat în concesiune în urmă cu 20 de ani. Vom face un studiu care să ne evidențieze ceea ce dorim să facem acolo. Intenția noastră e să construim un centru cultural, centru educațional, un centru interetnic, eventual. E în zona centrală, lângă școli și licee, lângă Institutul Cultural Francez, se pretează acolo o chestiune, poate pentru copii cu dizabilități.Suferim de lipsa spațiilor și a terenurilor în zona centrală, unde e necesar să fie astfel de construcții și care nu se pot face la marginea orașului. Prin urmare, am preluat acel teren înapoi, printr-o clauză contractuală care ne permite unilateral să luăm această decizie. Este primul pas dintr-o serie care va urma cu privire la dorința noastră de a recupera patrimoniul județului Timiș și în Timișoara și în afară”, a declarat, miercuri, Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
Potrivit referatului ce însoțește proiectul de hotărâre aprobat miercuri de către consilierii județeni: „în urma ședinței de consultare organizate împreună cu reprezentanții ADR Vest, în vederea identificării unor linii de finanțare pentru realizarea de noi obiective de investiție care să ducă la atingerea direcțiilor și obiectivelor stabilite prin strategia culturală, s-a decis accesarea de fonduri pe Programul Regional Vest 2021 – 2027, apelul de proiecte 7.1.D Construirea, modernizarea, amenajarea spațiilor infrastructurii culturale publice”.
Sursa Foto Ilustrativ: Profimedia