Anul 2022 a stat sub semnul artelor. După ce pandemia a făcut ca numeroase evenimente să fie anulate ori amânate, în ultimele 12 luni ele au revenit în atenție.
Primele dintre acestea au fost expozițiile recurente, precum Bienala de Artă de la Veneția și Documenta din Kassel, care au atras sute de mii de vizitatori. Nu au lipsit nici controversele.
Pe lângă aceste festivaluri de artă, care au avut tendința de a acapara lumina reflectoarelor, au fost organizate numeroase retrospective și studii care au prezentat noi figuri. Multe dintre aceste expoziții sunt încă itinerante în lume.
The Milk of Dreams
Expoziția principală a Bienalei de la Veneția, „The Milk of Dreams”, curatoriată de Cecilia Alemani, a fost, în premieră, dominată de lucrări semnate de artiste. Adina Pintilie a fost, după Geta Brătescu, a doua femeie care ne-a reprezentat țara la evenimentul de la Veneția.
Cu titlul inspirat de o scriere a artistei suprarealiste Leonora Carrington, expoziția a curpins artiști ce au imaginat lumi fantastice care promovează o legătură mai strânsă între umanitate și lumea naturală. Comunitățile queer au prosperat în aceste universuri alternative, iar protestul decolonial a avut prioritate.
Citește continuarea pe Curatorial.ro.