Lucrări ale artistei Geta Brătescu și o reproducere a atelierului ei sunt găzduite, până în vara anului 2024, de o încăpere a muzeului Tate Modern din Londra, unde pot fi vizitate gratuit.
Expoziția face parte din programul „In the Studio”, care cuprinde 12 camere, dedicate unora ca Agnes Martin, Cy Twombly, Gerhard Richter, dar și Suprarealismului internațional și lucrărilor abstracte geometrice.
„In the Studio” de la Tate Modern se concentrează pe relația strânsă dintre individ și opera de artă, fie că este vorba despre procesul de creație al artistului, fie despre experiența privitorului.
Aceasta include reprezentări ale studiourilor artiștilor, precum și lucrări abstracte care atrag atenția asupra naturii complexe a percepției.
Spațiul atelierului și procesul de desen
Expoziția dedicată Getei Brătescu reunește spațiul atelierului și procesul de desen, ambele funcționând pentru ea la granița dintre lumea mentală a artistei și lumea exterioară.
Geta Brătescu (1926 – 2018), scriu specialiștii de la Tate Modern, a dezvoltat o practică artistică conceptuală în România în timpul unei perioade de tulburări politice și cenzură care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a plasat desenul în centrul acesteia, explorând procesul atât ca metodă, cât și ca dispozitiv conceptual pentru lucrările sale în alte medii, de la film și colaj la performance și instalație.
Citește continuarea pe Curatorial.ro.