Mai multe lucrări semnate Theodor Aman vor fi prezentate public în premieră, începând cu 8 iunie, la Muzeul Theodor Aman din Capitală, într-o expoziție curatoriată de Greta Șuteu, muzeograf, ce va fi deschisă până pe 26 mai 2024.
„Aman în vizită la Aman” este compusă din opt lucrări din colecția Pinacotecii Muzeului Municipiului București dintre care patru nu au fost vreodată prezentate într-o expoziție, cel puțin în ultimele decenii, astfel că sunt necunoscute publicului contemporan. Toate cele opt picturi au fost restaurate recent.
Prima compoziție istorică pictată de Aman în ulei
„Lucrările care fac o scurtă vizită în reşedinţa familiei Aman sunt acoperitoare pentru toate etapele de creaţie ale pictorului, precum şi pentru multe dintre genurile pe care le abordează”, spune curatoarea. „Cea mai timpurie pare să fie «Uciderea lui Grigore Ghica al III-lea», nedatată, pe care Radu Bogdan (critic și isttoric de artă, n.r.) o presupune a fi prima compoziţie istorică pictată de Aman în ulei. Datează, probabil, din anii de început ai studiilor pariziene (1850 – 1858) şi, în ciuda unor inabilităţi, anunţă portretistul de expresie şi coloristul rafinat de mai târziu, dar și evocatorul unor momente istorice majore și creatorul multor eroi naționali, ceea ce va determina pentru multă vreme în mentalul colectiv asocierea lui Theodor Aman cu genul istoric”.
Un alt gen reprezentat în selecţie este natura moartă, care, deşi abordată de Aman mai târziu, trece prin mai multe etape conceptuale. „«Natura statică cu mere» aparţine etapei de început, o etapă în care artistul descoperă obiectul, îl cercetează, încearcă să dialogheze cu el, fascinat de materialitatea lui, dar rămâne preponderent la un nivel strict descriptiv, nepreocupat de esența sau simbolistica acestuia, caracteristică ce va deveni o constantă a etapelor următoare”.
Citește continuarea pe Curatorial.ro.