Galeria Plan B, deschisă în 2005 la Cluj-Napoca, la inițiativa lui Mihai Pop și Adrian Ghenie, se numără între cei 285 de expozanți anunțați de Art Basel pentru ediția din acest an. Galeria a participat și la ediția de anul trecut a celui mai important târg de artă din lume, alături de Ivan Gallery din București.
Pentru ediția din 2023 care va avea loc în Elveția, Art Basel a adunat 285 de galerii din 36 de țări și teritorii care vor expune între 15 și 18 iunie la Messe Basel, cu zile de avanpremieră pe 13 și 14 iunie.
Dintre aceste 285 de galerii, 21 nu au mai expus niciodată la Art Basel. Numărul de participanți din acest an este similar celui de la ediția de anul trecut, care a avut 289 de expozanți.
Printre cele mai importante galerii participante anul acesta se numără Gagosian, Hauser & Wirth, Pace și David Zwirner, arată curatorial.ro.
Această ediție a Art Basel este prima sub conducerea lui Noah Horowitz, care a fost numit director general în octombrie anul trecut.
Într-un comunicat, Horowitz a transmis: „Sunt incredibil de entuziasmat să întâmpin comunitatea internațională de artă la Basel, în iunie, pentru o nouă ediție a salonului nostru și prima mea în calitate de CEO al organizației. De la propuneri contemporane îndrăznețe până la prezentări rare ale unor embleme ale secolului XX, târgul nostru de la Basel își va reafirma încă o dată poziția preeminentă de platformă pentru descoperiri și întâlniri care animă lumea artei”.
Pe lângă secțiunea principală a galeriilor, Art Basel are și alte trei segmente: Editions, care cuprinde 10 galerii axate pe lucrări tipărite și editate; Feature, cu 16 galerii (dintre care jumătate sunt la prima participare) care vor prezenta lucrări semnificative din punct de vedere istoric; și Statements, cu prezentări de artiști solo de către 18 galerii (dintre care 10 vor participa pentru prima dată la târg).
Târgul va inaugura și secțiunea Kabinett, care face deja parte din edițiiile sale de la Hong Kong și Miami Beach. Galeriile selectate prezintă o secțiune special curatoriată ca parte a Kabinett în cadrul standului lor principal.
Galeria Plan B a fost deschisă în 2005 în Cluj-Napoca, la inițiativa lui Mihai Pop și Adrian Ghenie, și funcționează ca spațiu de producție și expoziție pentru arta contemporană. În același timp, programul galeriei este centrat pe cercetarea artei românești din ultimii 50 de ani.
În 2008, Plan B a deschis un spațiu permanent de expoziție în Berlin și acesta este coordonat de Mihai Pop și Mihaela Lutea. Un an mai târziu, a devenit unul dintre inițiatorii proiectului Fabrica de Pensule, centru cultural independent din Cluj-Napoca.
În 2007, Plan B a fost organizatoarea Pavilionului României la a 52-a Bienală de Artă de la Veneția. Curator a fost Mihnea Mircan și a inclus artiștii Victor Man, Cristi Pogacean, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Christoph Büchel & Giovanni Carmine.
Mihai Pop a fost curator al Pavilionului României la a 56-a Bienală, în 2015, unde țara noastră a fost reprezentată de Adrian Ghenie.