Proiectul românesc de arhitectură la Veneția, „o bibliotecă de produse care oferă inspirație pentru nevoile oamenilor”
Simina Filat, arhitect și curator al expoziției din Pavilionul României de la Bienala de Arhitectură de la Veneția de anul acesta, a explicat – într-un interviu acordat curatorial.ro – conceptul acesteia. Este un proiect despre inovație și participare, unul care pune în prim plan idei vechi pentru un viitor sustenabil și proiecte noi ce pot fi baza unor dezvoltări.
Dispusă în Pavilionul din Giardini pe două niveluri, „Acum – Aici – Acolo / New Here There”, cuprinde mai multe componente. Pe de o parte, un teaser al Grădinii Instant de la Noua Galerie a ICR Veneția, pe de altă parte invenții de la începutul secolului trecut care au fost uitate, însă ce pot fi folosite și folositoare – spune Filat – în zilele noastre, și proiecte noi, sub forma unor machete – prezentate la mezanin -, care reprezintă soluțiile găsite de arhitecții români pentru sustenabilitate.
Toate acestea sunt în acord cu tema principală a bienalei de anul acesta, „Laboratorul viitorului”, aleasă de curatoarea Lesley Lokko.
„Este important ca vizitatorii să vadă spațiul ca pe un generator de idei”, a declarat Simina Filat pentru curatorial.ro. „Noi ne-am gândit mult la tema curatorială de anul acesta și ne-am gândit ce înseamnă viitorul și care sunt soluțiile viitorului. Multe sunt din trecut, dar anumiți factori din societatea de atunci au făcut să fie blocate acele invenții, însă ele, în continuare, au răspuns la problemele viitorului, nu neapărat al prezentului. Ne dorim foarte mult ca oamenii să vadă aceste obiecte ca fiind idei, și nu doar ca produse. Ele ar trebui să îndemne la creativitate, să fie sursă de inspirație”.
Citește continuarea pe Curatorial.ro.