Prima pagină » Curatorial » Tablou pictat de Pierre-Auguste Renoir, restituit moștenitorilor unui evreu persecutat de naziști, CUMPĂRAT de autoritățile unui oraș din Germania

Tablou pictat de Pierre-Auguste Renoir, restituit moștenitorilor unui evreu persecutat de naziști, CUMPĂRAT de autoritățile unui oraș din Germania

Tablou pictat de Pierre-Auguste Renoir, restituit moștenitorilor unui evreu persecutat de naziști, CUMPĂRAT de autoritățile unui oraș din Germania

„View of the Sea from Haut Cagnes”, un peisaj pictat de impresionistul francez Pierre-Auguste Renoir, restituit moștenitorilor unui bancher evreu care a fugit de persecuția nazistă, a fost cumpărat de autoritățile din orașul german Hagen, aflat în nordul țării.

Lucrarea, care datează aproximatix din anul 1910, a fost deținută de Jakob Goldschmidt, unul dintre cei mai influenți bancheri din Germania și un important colecționar de maeștri vechi și artă impresionistă în anii 1920. De asemenea, el a fost și un important susținător al Neue Nationalgalerie din Berlin.

Persecuția nazistă l-a forțat, însă, pe Goldschmidt să fugă în 1933 în Elveția, înainte de a emigra în Statele Unite ale Americii, unde a murit în 1955, potrivit curatorial.ro.

Lucrarea, expusă la Muzeul Osthaus

O parte din colecția de artă a lui Goldschmidt a rămas la Berlin, ca garanție pentru un împrumut. Dar, în anul 1941, naziștii au confiscat colecția, care includea și tabloul lui Renoir.

Lucrarea a fost vândută la casa de licitații Hans W. Lange din Berlin, mai târziu, în același an. A fost scoasă din nou la vânzare în 1960, la Galerie Nathan din Zurich.

Ulterior, a fost achiziționată de Fritz Berg, primul președinte al asociației BDI a industriei germane; după decesul văduvei lui Berg, în 1989, colecția lor a ajuns la Muzeul Osthaus din Hagen, unde a rămas.

Orașul a restituit tabloul moștenitorilor bancherului, apoi l-a cumpărat pentru ca acesta să poată rămâne expus la Muzeul Osthaus.

Pictura va fi expusă împreună cu informații despre Goldschmidt, potrivit theartnewspaper.com.

„Moștenitorii lui Jakob Goldschmidt sunt bucuroși că au ajuns la un acord satisfăcător pentru ambele părți în această chestiune, după mai bine de 15 ani de discuții intense. Restituirea tabloului este o recunoaștere a faptului că bunicul lor a suferit mari nedreptăți în timpul regimului nazist, inclusiv pierderi financiare uriașe”, a declarat avocata lor, Sabine Rudolph, într-un comunicat.

Achiziția, ai cărei termeni nu au fost dezvăluiți, a fost finanțată de landul Renania de Nord-Westfalia, de Ministerul german al Culturii și de Fundația Culturală a Statelor.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele