DE CE IUBESC ROMÂNIA. Alexandre Eram, francezul care știe România altfel decât apare ea la televiziunile străine: „Călătoriți și o să vă convingeți!”
„De obicei, iubirea e foarte greu de definit pentru că e un sentiment pe care ori îl ai, ori nu-l ai. Iubesc România pentru că o iubesc. Dacă nu o iubeam, nu mă aflam aici”, spune Alexandre Eram, francezul căsătorit cu cea mai cunoscută prezentatoare de știri din România, Andreea Esca.
Alexandre Eram este căsătorit cu Andreea Esca de 11 ani. Aici alături de copiii lor, Alexia și Aris. Foto: arhiva personală
Stabilit de 19 ani în România, Eram este managing partner al companiei Sonya Mod, care înseamnă o fabrică de confecții la Galați, lanțul de magazine Z pentru copii, rețeaua de distribuție de produse cosmetice, o rețea de magazine de cosmetice Melkior și câteva siteuri pentru copii.
Pentru Alexandre Eram frumusețea nu are limite. Acesta este mesajul cu care sunt întâmpinați vizitatorii magazinelor Melkior. Foto: Andreea Alexandru
Cu umor și vorbind o română fără cusur, – chiar dacă nu poate pronunța numele de familie al actorului pecare îl urmărește la Comedie, Horațiu Mălăele, Eram vorbește despre imaginea României în străinătate, dar și despre ideile preconcepute pe care cineva le are înainte de a veni aici, bazându-se doar pe relatările mass-media.
„Foarte mulți sunt cei care știu despre România altceva decât este țara asta în realitate. Și asta se întâmplă și astăzi. Se comunică doar lucruri senzaționale sau negative”, spune omul de afaceri dându-se pe sine drept exemplu. „Am venit în România în iunie 1992 cu o jachetă foare groasă pe mine. Știam că aici e foarte frig, că e ca-n Siberia. Dar am găsit 40 de grade și mi-am zis: Ce se întâmplă aici? Credeam că sunt numai căruțe, dar am văzut super-mașini. Sigur, acum pare o glumă, dar cred că oamenii ar trebui să călătorească mai mult și să se convingă”, povestește Alexandre Eram.
El călătorește de când se știe. „Probabil avem călătoria în sânge. Sunt născut în America, am studiat în Germania, în Anglia, părinții mei sunt în Franța, iar eu m-am stabilit aici. Și tatăl meu a avut o viață la fel. El este armean, a fugit din Armenia, a ajuns la Paris, a făcut École des Beaux-Arts, a plecat și a câștigat un concurs în America, a construit World Trade Center, unul dintre turnurile care astăzi nu mai sunt”, mai spune Alexandre Eram.
Foto: Andreea Alexandru
Cu aceste date, nimeni nu l-a privit ca pe un nebun când a decis să vină în România, iar despre țara pe care a adoptat-o le vorbește tuturor cunoscuților săi: „Le povestesc mereu că este super aici, iar unii dintre ei s-au convins că așa și este, după ce au venit în România”.
„Nu mă gândesc de ce sunt aici, pentru că eu sunt unde îmi place”, punctează Alexandre Eram. „Iubesc țara asta și unii spun că sunt un ambasador bun pentru că vorbesc peste tot de România. Pe oriunde mă duc, pe unde merg cu nevastă-mea, încerc să conving pe toată lumea că în România este extraordinar. Și nu sunt singurul”, explică francezul. Dă ca exemplu întâlnirea pe care a avut-o săptămâna trecută oamenii de afaceri din Franța care reprezintă firmele mari aici, Orange, Dacia, GDF.
„Toți au fost șocați pentru că ceea ce se reflectă acum la actualități nu este realitatea. Lucrurile negative care se spun despre România au fost zise de una sau două persoane și nu reflectă ce cred alte milioane de oameni. Pe părerea unui cârcotaș nu poți construi o poveste. Toți cei care sunt în România iubesc țara asta și comunică tot ce-i mai bun despre ea”, conchide soțul Andreei Esca.
Întrebat de gândul ce motive de mândrie ar trebui să avem pentru că suntem români, Alexandre Eram vorbește despre frumusețea țării, despre noutatea ei, dar și despre sinceritatea trăirilor și a tradițiilor. Amintește că, ori de câte ori întâlnește români în străinătate, aceștia vor să revină în țară. „Și nu doar ei, ci și străinii care au trăit în România vor să se întoarcă”, spune Eram.
„Iubesc țara asta”, spune Alexandre Eram. Foto: Andreea Alexandru
„Poate e o țară mai nouă și atunci nu a fost afectată de evoluția altor țări europene. Aici legăturile de familie sunt mai strânse, cele de prietenie la fel, tradițiile sunt mai adevărate. În Franța, pentru o cină suni cu o lună înainte ca să vezi dacă ceilalți sunt liberi. Aici suni și întrebi: Mâncăm împreună mâine seară? Mai adevărate sunt și sentimentele. În străinătate, oamenii sunt mai individualiști, mai singuri. Aici există o altfel de căldură”, crede Alexandre Eram.
Crede că ceea ce face prințul Charles promovând România este excepțional. „De asta avem nevoie, de turism rural”, punctează Eram, mărturisind că ori de câte ori are oapseți din străinătate merge cu ei la Coliba Haiducilor. „Nicăieri nu mai există așa ceva. Oamenii vin să mănânce împreună, să cânte, să danseze. Iar asta este aur pentru România.”
Cu fiul său, Aris, în Sibiu. Eram și-a cumpărat o casă tradițională în zonă, la Porumbacu. Foto: arhiva personală
Există și ceva care nu-i place în România. Că nu se respectă tradițiile și că lângă case tradiționale din zona Sibiului se ridică orori de sticlă cu două etaje. „Trebuie să păstrăm tradițiile”, spune Eram folosind pluralul.
Provocat de gândul să realizeze un top 5 al locurilor care merită să fie vizitate în România, Alexandre Eram răspunde rapid: Bucureștiul, cu Centrul Vechi și Casa Poporului, a doua clădire a lumii, culoarul Sinaia – Bran – Brașov, cetățile săsești, Maramureșul și o călătorie pe Dunăre.
Împreună cu copiii săi, Aris și Alexia, în parcul Aventura din Brașov
Are un top și pentru București din care nu lipsesc Cărtureștiul, „o invenție extraordinară”, restaurantele Casa di David și La Bonne Bouche, clădirile din Centrul Vechi în care locuiesc câțiva dintre pictorii români pe care îi urmărește, Teatrul de Comedie unde merge adesea să-l vadă jucând pe Horațiu Mălăele și lacurile din jurul capitalei.
„Eu sunt aici, mă adaptez”, mai spune Eram, ai cărui copii învață în România, la o școală publică franceză. Motivul pentru care nu a ales ca Alexia și Aris să studieze în străinătate este simplu. România nu este o țară mai puțin bună ca alta. Aici ai tot ce trebuie. E o chestie de fițe să învețe în altă parte. În România poți găsi absolut orice, dacă vrei să găsești”, conchide Alexandre Eram.