Prima pagină » De Ce Iubesc România » DE CE IUBESC ROMÂNIA. Scoțianul Ronnie Smith, uimit că românii se ceartă fără să se bată. „Aștept, dar nu se întâmplă nimic. Noi nu putem să facem asta”

DE CE IUBESC ROMÂNIA. Scoțianul Ronnie Smith, uimit că românii se ceartă fără să se bată. „Aștept, dar nu se întâmplă nimic. Noi nu putem să facem asta”

Scoțianul Ronnie Smith s-a stabilit în România după ce, timp de 20 de ani, a călătorit prin natura jobului, în toată lumea. Vezi de ce iubește țara noastră

Ronnie Smith a ales să trăiască în România după ce, timp de 20 de ani, a călătorit prin natura jobului, în toată lumea. S-a oprit în țara care i-a oferit libertate și oportunitatea de a face ceea ce și-a dorit dintotdeauna: să fie profesor și să aibă timp să scrie.

În urmă cu cinci ani a venit în România pentru a conduce biroul unei firme internaționale de training, care s-a retras însă din cauza crizei economice, în 2009. S-a angajat apoi la concurență pentru un an de zile. Acum este trainer și predă la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București.

„Am rămas (în România – n.r.) pentru că îmi place. Sunt fericit aici. În Marea Britanie există această cultură de a-i spune omului ce să facă. Ți se spune tot timpul ce să faci. Totul este ilegal acolo. Îmi place libertatea de aici”, spune Ronnie Smith, care și-a întemeiat și o familie căsătorindu-se cu o româncă.

România înseamnă pentru scoțianul în vârstă de 52 de ani oportunitatea de a face ceea ce și-a dorit dintotdeauna: să fie profesor. Acest lucru este imposibil în Marea Britanie fără doctorat și lucrări publicate. Lucrează cu studenții români fără să fie plătit și este mulțumit că aceștia sunt încântați de maniera sa de a preda, care este diferită de cea a profesorilor români, dar pe care nu ar fi avut libertatea să o aplice în Regat.

Vreme bună, mulți prieteni și certuri fără bătaie

După ce trăiești în întunecata Scoție, unde riști să te deprimi, România ți se pare un paradis, spune Ronnie Smith, căruia îi place foarte mult vremea de aici. În zilele noroase se consolează, cel probabil, în compania oamenilor, pentru că acum are mai mulți prieteni decât a avut vreodată.

Pe străzi a văzut oameni încrezători, pentru care aspectul fizic este o prioritate indiferent de pătura socială din care provin, iar această lecție a acceptat să o învețe alături de soția sa româncă. Acum se simte mai bine pentru că arată mai bine.

Ceea ce nu încetează însă să-i stârnească uimirea, nici după cinci ani petrecuți în România, este faptul că românii se pot certa fără să simtă nevoia să se ia la bătaie.

„M-a fascinat nebunia de aici. În Glasgow, dacă vezi oameni țipând unul la altul, cum se întâmplă aici, înseamnă că se vor lua la bătaie, pentru că nu tolerăm să se țipe la noi. Aici, oamenii țipă unii la alții și apoi se întorc în mașinile lor. De fiecare dată mă uit cum se ceartă și aștept să fie o bătaie, și sunt uimit de fiecare dată că nu se întâmplă nimic. Sunt gata să vând biletele, dar nu am cui și de ce. Noi (scoțienii -n.r.) nu putem să facem asta fără să fim violenți”, spune Ronnie Smith.

Iar cearta fără bătaie nu este singurul lucru neobișnuit pentru scoțian. La fel de uimit a fost de numărul mare de mașini Ferrari și Lamborghini cumpărate în rate „doar pentru a te da în spectacol”, de faptul că nu poți să faci afaceri decât dacă reușești să intri în „sistem”, că mariile companii din țară aparțin străinilor sau că politicienii nu sunt preocupați de viitor.

România, locul perfect pentru a studia egocentrismul

„Scriu o carte despre egocentrism și am început-o aici pentru că e cel mai bun loc pentru a-l studia. Nu pot încă să explic cum oamenii care au legături cu famiile lor, pot fi în același timp atât de egocentrici”, spune Ronnie Smith.

Pentru că vine dintr-o cultură în care oamenii și-au „pierdut abilitatea de a vedea lucrurile în mod uman”, scoțianul apreciază că românii cultiva relația cu familia și rudele sau că în așteptarea autobuzului preferă să vorbească în loc să citească, așa cum se întâmplă în Londra, unde oamenii stau aliniați pe două rânduri fix în locul în care se vor deschide ușile autobuzului.

În ciuda acestei „dimensiuni umane” care îi place, Ronnie Smith spune că românii sunt în același timp egocentrici. A observat acest lucru în sala de curs, ca trainer, când a ajuns la concluzia că este „aproape imposibil să-i faci pe români să lucreze în echipă” pentru că nu reușesc să comunice, iar atunci când ceva nu funcționează, încep să dea vina unii pe ceilalți.

O altă dovadă a faptul că românii „se ghidează după ego” este comportamentul din trafic.

„Se cloxonează, toți vor să fie primii. Mă amuză. Fac asta pentru că trebuie să facă ceva, pentru că nu au ce să facă. Și acesta e ego”, spune Ronnie Smith.

„Nu ar trebui să vă fie rușine să spuneți că sunteți români”

„Românii, când stau în fața unui străin au impresia că acesta este mai deștept decât el, mai educat, că are mai mulți bani, că știe secretul vieții pe care ei nu-l vor afla niciodată. Mă deranjează nivelul scăzut de încredere (al românilor – n.r.). Aș vrea să schimb asta. Noi suntem mândri că suntem scoțieni și luăm asta cu noi unde mergem”, spune Ronnie Smith, în opinia căruia nu ar trebui să ne fie rușine că suntem români.