Adevărul despre gazul CS și muniția folosite de Jandarmerie la mitingul din 10 august 2018! Ce au descoperit procurorii DIICOT în urma expertizelor criminalistice (REFERAT)

Publicat: 20 07. 2020, 20:39

10 august 2018. ”Mitingul Diasporei” degenerează în lupte de stradă, iar părțile implicate – forțele de ordine și manifestanții – s-au acuzat reciproc de violențe. GÂNDUL RO a oferit, în exclusivitate, primele extrase din referatul întocmit de procurorii DIICOT – prin care s-a dispus clasarea cauzei -, iar azi scoatem la suprafață noi amănunte senzaționale.

În referatul DIICOT se precizează că ”Mitingul Diasporei” a avut cu obiectiv principal ”ocuparea sediului Guvernului” și, implicit, ”o lovitură de stat”, afirmații pe care protestatarii le contestă, considerând că o demonstrație care s-a dorit a fi pașnică a fost deturnată tocmai de cei aflați, atunci, la conducerea României. GÂNDUL.RO, prezintă și alte informații, în exclusivitate, din acest referat DIICOT care ”naște” deja controverse aprinse în spațiul public.

În urma cercetărilor efectuate, procurorii DIICOT spun că perspectiva utilizării gazelor iritant lacrimogene – atenție, anterior datei de 10.08.2018 – pe durata acțiunii publice de protest din Piața Victoriei a fost pusă de ”exponenți ai unor grupuri de inițiativă civică” inclusiv în termenii ”determinării forțelor de ordine la o astfel de acțiune în forță”.

”300 dacă sunt hotărâți, nu 10.000, nu mai au ce să facă. 300 ca tine care stau în linie în față, împing jandarmii. Toți pentru unul și unul pentru toți! Dacă ei vin peste noi și dau cu gaze, cu nu știu ce, nu domne, gazul trece. Buteliile ălea de gaz să știți că sunt limitate, sunt 100 de butelii. După ce au dat cu ele, nu mai au cu ce să dea. Noi va trebui în 10 august să mergem să ocupăm Guvernul”, afirmau lideri ai manifestanților, anterior datei de 10 august 2018, potrivit referatului DIICOT.

Speranța Cliseru: ”Se dorea ca eu să emit un ordin de intervenție în calitate de prefect, aspect care nu era posibil”

Audiată în timpul cercetărilor, Speranța Cliseru – prefect al Capitalei, la momentul respectiv – a declarat că a fost întrebată, ”insistent”, dacă a dat ordinul de intervenție (n.red. – împotriva manifestanților).

Mai mult, Speranța Cliseru ”a dedus” că se dorea ca respectivul ordin să fie dat chiar de prefect. Asta în pofida faptului că nu primise nicio astfel de solicitare din partea Jandarmeriei Române.

”În reprezentarea mea, întrebarea adresată telefonic (n.red. – în jurul orelor 20.00  și având ca obiect emiterea ordinului de intervenție) de domnul secretar de stat Chirică Mihai era pentru a se informa cu privire la ce se întâmplă în Piața Victoriei, întrucât acesta se afla la sediul MAI (…) discuțiile purtate cu domnul Chirică Mihai au continuat prin aplicația WhatsApp începând cu orele 21.00, în aceste mesaje m-a întrebat insistent dacă am emis ordinul de intervenție. Din întrebarea acestuia am dedus faptul că se dorea ca eu să emit un ordin de intervenție în calitate de prefect, aspect care nu era posibil, întrucât până în acel moment nu primisem niciun fel de solicitare din partea Jandarmeriei Române (…) am discutat cu domnul Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii, care mi-a spus că dacă va fi cazul, va emite o solicitare în vederea emiterii ordinului, solicitare care nu a fost niciodată emisă”, a declarat Speranța Cliseru.

În jurul orei 20.00 a fost constituită o rezervă de intervenţie pe trotuarul din faţa Guvernului României, formată din efective aparţinând Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, reţinându-se intenţia participanţilor de a forţa dispozitivul cu scopul de a pătrunde în interiorul curţii Guvernului. De asemenea, s-a relaţionat cu reprezentanţii METROREX pentru închiderea staţiilor de metrou din zonă.

Începând cu aceeaşi oră, la ordinul comandantului misiunii de asigurare/menţinere a ordinii publice, o parte din efectivele aparţinând Grupării de Jandarmi Mobile Craiova au intervenit în sprijinul cordonului de ordine format în Piaţa Victoriei către b-dul Aviatorilor.

În jurul orelor 20.30, dispozitivul realizat în limita contactului cu protestatarii, a fost forţat, au fost desfăcute gardurile de protecţie şi s-a aruncat asupra jandarmilor cu obiecte contondente.

Extras din referatul DIICOT

Violențele de la ”Springtime” – ”borduri, cărămizi, stâlpi metalici”

La ora 23:01, echipajele SAS (n.red. – Serviciul pentru Acțiuni Speciale) au comunicat că sunt blocate la Springtime (magazinul din Piața Victoriei), fiind înconjurate de protestatari, fapt pentru care a fost solicitat sprijinul DGJMB pentru a-i sprijini să părăsească zona. La acel moment, Jandarmeria a comunicat că nu are posibilitatea trimiterii unor efective în zonă, toate efectivele fiind angrenate în misiuni de asigurare/menținere a ordinii publice.

Protestatarii au reacţionat violent, aruncând cu obiecte contondente (cărămizi, borduri, stâlpi metalici,etc.) asupra forţelor de poliţie şi jandarmi, un luptător SAS a fost lovit la braţ de o piatră aruncată de protestatari care a și spart geamul autospecialei în care se afla.

Extras din referatul DIICOT

Întrucât protestatarii împingeau de autospeciale, balansându-le, echipajele SAS au solicitat, din nou, sprijin. Era ora 23.03, A fost dispusă trimiterea în sprijin a încă 3 echipe ale SAS, însă prima echipă blocată a solicitat rămânerea pe poziţie, pentru a nu fi blocate la rândul lor, cerând în continuare sprijin din partea DGJMB, singura capabilă şi dotată să intervină în astfel de situații. La un moment dat, ultimele două echipaje ale Serviciului Acţiuni Speciale (din coloana de 4), blocate la Springtime, au reuşit, prin manevra de mers înapoi, să iasă din încercuire, primele două rămânând în continuare blocate.

La ora 23.05, şeful Serviciului Cercetare Documentare a semnalat prin intermediul mijloacelor de comunicaţie faptul că echipajele de poliţie direcţionate către locaţia susmenţionată sunt înconjurate de mulţime.

Prin intermediul staţiei radio s-a comunicat – la ora 23.06 – că cele 3 echipaje direcţionate în sprijin au fost blocate în zona Pasajului Victoriei. În acest context, prin punctul de comandă, s-a solicitat din nou sprijinul Jandarmeriei. Comandantul misiunii de asigurare/menţinere a ordinii publice a dispus deplasarea în sprijinul efectivelor de poliţie a unei rezerve de intervenţie din cadrul Batalionului 2 Jandarmi Ordine Publică (86 jandarmi), aflată pe b-dul Iancu de Hunedoara.

Pe timpul deplasării către zona menţionată, (activitate care nu a presupus necesitatea intervenţiei în forţă), masa de manifestanţi aflată în deplasare către efectivele de jandarmi a separat ultimul binom (un bărbat și o femeie) de restul dispozitivului, prin aruncarea de obiecte contondente în direcția acestora, cei doi jandarmi fiind prinși în mulţime şi agresați de către protestatari40

Pe timpul agresiunii, unul dintre participanţi a sustras pistolul marca ”Carpaţi” şi încărcătorul cu 6 cartuşe, calibru 7,65 mm aflat în dotarea jandarmului de sex feminin.

Extras din referatul DIICOT

Expunerea la CS provoacă lăcrimare, tuse abundentă, descărcări nazale puternice, senzație de arsură, dezorientare, amețeli și probleme de respirație

Gazul ce conţine CS este folosit, în mod uzual, de către forţele responsabile cu asigurarea şi restabilirea ordinii publice la nivel european şi internaţional.

Totodată, acesta este folosit şi în ambalaj individual – destinat autoapărării -, comercializându-se în magazinele de specialitate fără a fi nevoie de autorizaţie.

În categoria produșilor chimici care pot fi utilizați în scopul asigurării respectării legilor – inclusiv combaterea dezordinilor publice – se regăsește compusul 2-clorobenzalmalonitril. Acesta este componentul principal al gazului lacrimogen cunoscut sub acronimul CS.

Expunerea la CS provoacă, de obicei, lăcrimare, tuse abundentă, descărcări nazale puternice, senzație de arsură a ochilor, pleoapelor, nasului și gâtului, dezorientare, amețeli și probleme de respirație. În zonele unde pielea este transpirată sau arsă de soare, expunerea la CS poate produce arsuri. În doze foarte concentrate poate produce tuse severă și vărsături. Aproape toate efectele imediate dispar după o oră de la expunere (ex: descărcări nazale abundente și tusea puternică), senzația de arsură și pielea iritată pot persista timp de mai multe ore de la expunere.

Extras din referatul DIICOT

Muniția folosită de Jandarmerie în timpul ”Mitingului Diasporei”

În timpul ”Mitingului Diasporei” din data de 10.08.2018 și din noaptea de 10/11.08.2018, Jandarmeria Română a utilizat – potrivit informațiilor inserate în referatul DIICOT – următoarele tipuri de muniție care conține substanțe tip CS.

  • muniție iritant-lacrimogenă cal.38;
  • muniție iritant-lacrimogenă cal.40;
  • grenadă de mână iritant-lacrimogenă (G.M.I.L.);
  • pulverizator cu capacitate mărită (P.C.M.);
  • pulverizator de mână cu substanță iritant-lacrimogenă.

Extras din referatul DIICOT

Trebuie precizat că – prin ordonanța din data de 24.08.2018 – Secția Parchetelor Militare a dispus, în dosarul ”Mitingul Diasporei”,”efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant-lacrimogen existente în muniția și recipientele ridicate de la sediul IGJR”.

Expertiza a urmărit obținerea de răspunsuri la următoarele obiective stabilite:

  1. Tipul de substanță aflată în pulverizatoarele de mână, grenadele de mână precum și în pulverizatorul de calacitate mărită;
  2. Dacă concentrația substanței astfel cum este menționată pe recipientele respective, corespunde celei indicate în specificația tehnică a produselor, respectiv declarația de conformitate și certificatul de calitate și garanție.

Reținem faptul că, în afara pulverizatorului cu capacitate mărită (P.C.M.), a cărui încărcare/reîncărcare se realizează de firme specializate autorizate, celelalte elemente de muniție conținând CS sunt standardizate de firmele producătoare, neexistând posibilitatea intervenirii manuale asupra formei constructive și/sau conținutului acestora.

Extras din referatul DIICOT

Substanțele iritant-lacrimogene identificate

Potrivit raportului de expertiză criminalistică nr. 279 din 23 octombrie 2019, întocmit de Institutul Național de Expertize Criminalistice – Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice București, substanțele iritant-lacrimogene identificate în probele înaintate spre expertizare au fost:

  • orto-clorobenziliden malononitril (CS) (CAS 2698-41-1) – pentru pulverizatorul de capacitate mărită (P.C.M.); pulverizatorul de gaze iritant-lacrimogene tip spary (CS 150 ml); grenadă de mână iritant-lacrimogenă (G.M.I.L.); cartuș iritant-lacrimogen cal.38mm; cartuș iritant-lacrimogen cal.40mm;
  • capsaicină (CAS 404-86-4) și dihidroxicapsaicină (CAS 19408-84-5) – pentru pulverizatorul de mână TW1000 Professional RGS-8 (400 ml) și pulverizatorul de mână TW1000 Professional RSG-5 (63 ml) OC.

Limita letală de expunere a unei persoane la CS este, la o concentrație de 250mg CS/m3, de 100 minute, condiții care corespund unei expuneri permanente în spații închise și neventilate.

 Elementele de muniție conținând CS, utilizate de Jandarmeria Română pe parcursul zilei de 10.08.2018 și în noaptea de 10/11.08.2018, sunt dispozitive standardizate de producători autorizați, au fost aprovizionate în baza licențelor ANCEX și respectă standardele de producție și calitate admise de legislația națională și internațională în materie.

Extras din referatul DIICOT

23 persoane au suferit vătămări corporale, ca urmare a lovirii cu/exploziei unor dispozitive

Potrivit Anexei nr.4 la procesul-verbal din 16.03.2020, un număr de 23 persoane au suferit vătămări corporale, ca urmare a lovirii cu/exploziei unor dispozitive, pentru care s-au acordat între 1 și 45-50 zile de îngrijiri medicale, media fiind de 13-15 zile de îngrijiri medicale.

După ce inițial a depus plângere penală, numitul *** a declarat în cursul urmăririi penale că nu mai dorește să participe în cadrul procesului penal ca persoană vătămată sau ca martor. *** deține certificat medico-legal (CML) care atestă producerea de leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu corp dur și contact cu corp fierbinte (arsură termică) pentru care i s-au prescris 4-6 zile de îngrijiri medicale.

15 din cele 21 de persoane care au depus și și-au susținut ulterior plângerile penale formulate au declarat că leziunile atestate medico-legal le-au fost produse prin mecanismul ”explozie grenadă”, ”explozie grenadă lacrimogenă”, celelalte 7 persoane declarând, ca mecanism al producerii leziunilor prezentate, explozia unor ”dispozitive”, ”petardă”, ”petardă cu fosfor”, ”proiectil”.

Potrivit concluziilor medico-legale atestate în cuprinsul certificatelor medico-legale eliberate celorlalte 21 de persoane, mecanismele generatoare a leziunilor traumatice constatate au fost descrise în termenii: ”corp dur/particule supraîncălzite provenite dintr-un dispozitiv exploziv/dispozitiv cu încărcătură explozivă”; ”schije rezultate în urma unei explozii”; ”expunere la flacără explozie, posibil în contextul exploziei unui dispozitiv exploziv/dispozitiv exploziv cu fragmentare”, această din urmă constatare fiind asociată CML-urilor în baza cărora s-au prescris și cele mai multe zile de îngrijiri medicale (*** – 30-35 zile de îngrijiri medicale; *** – 45-50 zile de îngrijiri medicale; *** – 22-25 zile de îngrijiri medicale).

Extras din referatul DIICOT