Adevărul despre ”patronul” Libra Bank, miliardarul Siminel Cristian Andrei! ”Scheletul” din trecutul omului de afaceri (DOCUMENT EXCLUSIV)
Miliardarului Siminel Cristian Andrei i se mai spune – pe piața de capital – și ”omul care a cumpărat România”, fiind privit ca un afacerist uns cu toate alifiile, impunându-se în fața altor competitori printr-o negociere ”dură” și reușind, de mulți ani, să dicteze trendul în ceea ce privește, printre altele, prețurile chiriilor pe segmentul comercial la nivelul întregii țări.
Numele omului de afaceri este legat de o adevărată rețea de firme pe care le controlează, el fiind considerat, de altfel, și adevăratul patron al Libra Bank. GÂNDUL.RO a intrat în posesia unei informații-șoc, în exclusivitate, din trecutul lui Siminel Cristian Andrei, iar sintagma ”scheletul din dulap” are, după cum se va vedea, acoperire în realitate.
În tot acest scenariu apar puncte de reper fundamentale: Direcția Națională Anticorupție, un dosar ”greu” în care a fost implicat omul de afaceri (care dictează din umbră și politica editorială a unui important site, ziare.com) și o decizie a judecătorilor considerată, de către partea reclamantă, absolut surprinzătoare.
Siminel, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de capital
Privind spre trecutul lui Siminel Cristian Andrei, acesta a absolvit – în 1992 – un Master of Business Administration la University of Pittsburg, Katz Graduate School of Business , după ce, în anul 1985, încheiase studiile la Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Transporturi.
A fost membru al Consiliului de Administrație al S.C. Petrom S.A. și al S.C. Alro S.A., iar în perioada 1992 – 1994 a fost referent de specialitate în cadrul ”Centrului de Proiectare și Implementare a Pieței de Capital România” la Banca Națională a României. În această calitate, a participat la operatiunile premergatoare înființării Bursei de Valori București.
Versatul om de afaceri de astăzi a pornit de la o treaptă ierarhică inferioară, firește, fiind angajatul Uzinei Dacia în perioada 1985-1993. A lucrat, inițial, ca șef Întreținere Finisări-Livrări, apoi a devenit șef atelier Finisări-Livrări, șef secție Schimb Montaj General și… consilier. Omul de afaceri, rememorând acea perioadă din viața sa, a mărturisit că ”Dacia” a fost și rămâne ”o dragoste până la capăt”.
”Ca manager i-am dedicat cu pasiune toată energia anilor tinereții, iar ea mi-a întors de 1.000 de ori mai mult. Dacia, o dragoste până la capăt”, a caracterizat Siminel perioada ”Dacia”.
Omul de afaceri este directorul general al NCH Advisors: ”Problema nu stă în drumurile astea, ci în oameni”
Anii au trecut, iar Siminel este, acum, directorul general al NCH Advisors – ocupă această funcție din 1994 -, administratorul mai multor fonduri de investiții, printre care Broadhurst și Lindsell Enterprises. Din această poziție, omul de afaceri este unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de capital, fondul pe care îl conduce investind până în prezent 400 sute de milioane de euro pe piața românească.
New Century Holdings (NCH) stabilește direcțiile strategice de devoltare a societăților în care grupul deține pachete majoritare (peste 70 de societati cu peste 6.000 de angajați). Totodată, gestionează și restructurarea/vânzarea companiilor din portofoliu și susținerea intereselor acționarilor minoritari în România.
”Criza este o oportunitate de a regândi sistemele economice și din partea unui manager bun este o decizie înțeleaptă de a ține o companie tot timpul în criză. Dacă mâine mutăm populația din Germania în România, și pe români îi ducem în Germania, acolo unde sunt autostrăzi, vă întreb: Peste 20 de ani unde or să fie mai multe gropi? În Germania, normal. Problema nu stă în drumurile astea, ci în oameni”, spunea Cristian Siminel Andrei cu mai mult timp în urmă.
Portofoliul de participații majoritare administrat de NCH Advisors în România acoperă domenii precum industria alimentară (grupul Vel Pitar), real estate (rețelele United Capital, Winmarkt și IMS Proprietăți), bănci (Libra Bank), IT/internet (Netbridge, Active Soft), producție și servicii industriale (Electroaparataj, Anticorosiv, UMEB).
New Century Holdings se află pe piața românească din anul 1994, iar în prezent administrează participații majoritare și minoritare la peste 300 de companii românești din diverse sectoare de activitate.
”Învinuitul” Adrian Siminel Cristian și o rezoluție ”netemeinică”
Așa cum precizam la începutul acestui material, GÂNDUL.RO a descoperit că omul de afaceri Siminel Cristian Andrei a fost vizat într-un dosar de corupție instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, iar informația nu a mai apărut, până acum, în spațiul public.
La data de 08.09.2009 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Argeș Secția a II-a Penală o plângere formulată de mai multe persoane având calitatea de ”petent”. Obiectul respectivei plângeri îl constituia o rezoluție – nr. 173/P/2009 din 17.07.2009 – pronunțată de Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. Și, concret, ”învinuitul” Adrian Siminel Cristian era scos, prin rezoluția respectivă, de sub urmărire penală.
”Petenții” au arătat, în fața instanței de judecată, că rezoluția este netemeinică, deoarece organele de urmărire penală nu au verificat dacă toate încălcările dispozițiilor legale în scopul deținerii de către învinuitul Adrian Siminel Cristian a controlului asupra Asociației PAS TRIVALE au sau nu o conotație penală, în condițiile în care s-au înregistrat mai multe nereguli în realizarea acestui demers”
Extras din motivarea instanței
Ce se afla în spatele rezoluției de scoatere de sub urmărire penală a ”intimatului” Siminel Cristian Andrei
În anul 1996, Fondul Proprietății de Stat (F.P.S.) a vândut un procent de 70% din acțiunile deținute la (…), acțiuni ce au fost cumpărate de către asociația salariaților PAS TRIVALE SA. Această asociație a mai cumpărat încă 7% din acțiunile societății SIF Oltenia. Deoarece titlul bancar folosit pentru cumpărarea pachetului de acțiuni de la FPS a fost achitat, PSA TRIVALE SA trebuia dizolvat si radiat.
Astfel, în luna martie a anului 2003, a fost convocată Adunarea Generala a PAS TRIVALE SA, scopul fiind divizarea asociației. Fiecare acționar urma să-și preia cota parte în funcție de numărul de acțiuni pe care-l deținea.
S-a hotărât preluarea de către acționari a procentului de 77% din capitalul social al (…) restul de 23% acțiuni sa fie preluat de acționarul ce-l cumpărase de la SIF Oltenia. Cu câteva zile înainte de ședința Adunării Generale, învinuitul Siminel Cristian Andrei, care deținea procentul de 23% din capitalul social, a făcut o oferta de preț către acționarii din cadrul PAS, ce doreau să vândă acțiuni. Tot înainte de Adunarea Generală s-a transmis către R.R.A. București să se emită decont pentru acționar, urmare radierii PAS TRIVALE SA.
Extras din motivarea instanței
După respectiva Adunare Generală, tranzacționarea acțiunilor s-a făcut, de către deținători, în cadrul Pieței Rasdaq. Aceste acțiuni care aparțineau PAS TRIVALE SA au fost vândute de către deținătorii lor către mai multe persoane juridice si fizice, printre care si Adrian Siminel Cristian. Întrucât formalitățile legale referitor la emiterea tuturor extraselor de conte de către P.R.A. nu erau finalizate, la cererea PAS TRIVALE SA , C.N.V.M. a suspendat tranzacționarea acțiunilor (08.04.2003), însa la 10.04.2003, printr-o altă decizie a permis tranzacționarea acțiunilor pe Piața Rasdaq.
”Petenții” s-au considerat prejudiciați de tranzacționarea acțiunilor pe Piața Rasdaq, considerând tranzacțiile ”netransparente” și, mai mult ”cunoscute de doar câteva persoane”, printre care și Siminel Cristian Andrei.
Procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din cadrul DNA, acuzat de ”soluționare nelegală”
Evenimentele s-au precipitat în momentul în care persoanele care au depus plângere au atras atenția că procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din cadrul DNA ar fi ”soluționat nelegal” această situație.
În motivarea instanței s-a precizat, însă, că nici vorbă despre așa ceva.
”Vânzarea acțiunilor (…) către unii membri PAS TRIVALE SA s-a făcut de bună voie și în deplina cunoștință de cauza, în cadrul pieței de capital, deci în condiții de transparență și la prețul pe acțiune format în cadrul acestei piețe. Vânzarea-cumpărarea făcuta în Piața Rasdaq de către mai multe persoane juridice si fizice nu înseamnă, în nici un caz, ca aceste tranzacții au fost netransparente si cunoscute doar de câteva persoane, cu atât mai mult cu cât tranzacțiile s-au desfășurat într-o perioadă mai lungă de timp si nu doar într-o singură zi si un anumit interval orar. În atare condiții , a existat posibilitatea cumpărării de acțiuni de către oricine”
Extras din motivarea instanței
Potrivit instanșei de judecată, ”intimatul” Siminel Cristian Andrei nu i-a prejudiciat pe ”petenți” și pe ceilalți acționari și nu a existat o ”acțiune de manipulare” a pieței.
”Petenții și ceilalți acționari nu au fost prejudiciați , atât timp cat nu au dorit si nu au cumpărat acțiuni ale societății , existente pe piața de capital și nu există vreo dovadă că au fost împiedicați în vreun fel să cump ere acțiunile (…) prin comiterea unei fapte de natură penală de către intimatul Andrei Siminel Cristian sau de către altă persoană, care, cu intenție, să nu fi îndeplinit ori să fi îndeplinit defectuos atribuțiilor de serviciu prev. de art.147 C.p., cu producerea de pagube pe seama cuiva si dobandirea de avantaje patrimoniale ori nepatrimonia le pentru sine sau pentru altul. Referitor la soluționarea nelegală de către procurorul șef adjunct al Secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție din cadrul DNA, se reține că acesta este abilitat să soluționeze plângerea formulată în baza art. 278 C .p.p. împotriva unei rezoluții pronunțate de un procuror șef serviciu din cadrul secției, potrivit structurii DNA”, au precizat judecătorii.
”În raport de cele reținute, se constată că rezoluția atacată este temeinică și legală și se bazează pe un probatoriu complet și corect administrat, din care nu rezultă existența unor acțiuni de manipulare a pieței prin proceduri frauduloase de natură să procure intimatului învinuit Andrei Siminel Cristian sau altei persoane avantaje patrimoniale cu încălcarea drepturilor altor deținători de valori mobiliare”
În astfel de condiții, firește, plângerea făcută de petenți împotriva rezoluției care îl scotea de sub urmărire penală pe omul de afaceri Siminel Andrei Cristian a fost respinsă de Tribunalul Argel, Secția Penalăe.
După această decizie a Tribunalului Argeș, ”petenții” au făcut recurs.
”Împotriva sentinței au declarat recurs petenții, care au criticat soluția instanței de fond pe motive de nelegalitate și netemeinicie. Au arătat aceștia că tranzacționarea acțiunilor S.C. TRIVALE S.A. s-au făcut în afara cadrului legal și nu puteau avea loc fără complicitatea unor angajați ai Registrului Român al Acționarilor și ai Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare care au facilitat introducerea la tranzacționare a acțiunilor în condițiile în care nu exista o comunicare oficială din partea PAS TRIVALE cu privire la componența acționariatului pentru a se putea cunoaște cine și cât poate să tranzacționeze”, se arată în motivarea instanței.
”Organele de urmărire penală au reținut în mod corect situația de fapt de pe urma căreia nu s-au putut identifica aspecte de natură să îmbrace acțiunile numitului Andrei Siminel Cristian într-o coloratură penală. (…) În aceste condiții, în care după cum am arătat nu s-au putut identifica indicii privind săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, alte cercetări de natura celor solicitate ar fi fost inutile în economia dosarului. ”
Pe data de 30 noiembrie 2010, Tribunalul Argeș a respins și recursurile formulate de ”petenți”, iar omul de afaceri Siminel Cristian Andrei a fost scos de sub urmărire penală în dosarul acțiunilor ”PAS TRIVALE SA”.