Adriana Nica, fost manager al Spitalului Universitar de Urgență București, prima reacție după finalizarea acțiunii de control a Corpului de Control al Prim-Ministrului: ”Starea de incompatibilitate sesizată se referă la actualul manager interimar al spitalului, Cătălin Cîrstoiu, și la soția acestuia” (DECLARAȚII EXCLUSIVE)
Situație cel puțin controversată la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), acolo unde șapte cadre medicale ale secției de Neurologie au fost infectate cu noul coronavirus, iar managerul interimar – Cătălin Cîrstoiu – afirmă că nu este vorba decât despre ”minciuni”. Mai mult, actuala acesta îndreaptă un deget acuzator către fostul manager al spitalului, Adriana Nica, susținând că nu au foat luate toate măsurile necesare în combaterea răspândirii infecției cu COVID-19.
GÂNDUL.RO l-a contactat pe managerul interimar Cătălin Cîrstoiu, iar acesta a declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că nici măcar nu se poate vorbi despre ”un focar de infecție”.
”Sunt niște cazuri la neurologie din personalul medical și sunt cauzate de evoluția transmiterii comunitare. Secția funcționează, nici măcar de focar nu se poate vorbi deoarece sunt cazuri dispersate”, a declarat Cătălin Cîrstoiu (declarațiile integrale AICI).
Pe de altă parte, fostul manager al Spitalului Universitar de Urgență București, Adriana Nica, are o primă reacție nu numai referitoare la declarațiile lui Cătălin Cîrstoiu, dar și în urma finalizării acțiunii de control pe care a efectuat-o la SUUB Corpul de Control al Prim-Ministrului, iar GÂNDUL.RO prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, punctul său de vedere.
Adriana Nica, fost manager al SUUB: ”Toate acțiunile menționate în raport după această dată nu mai poartă semnătura mea și nu mai sunt responsabilă legal și moral pentru ele”
Adriana Nica precizează, de la bun început, că mandatul său de manager a fost întrerupt pe data de 21 martie a acestui an, iar raportul Corpului de Control al Premierului vizează acțiuni care nu au mai purtat semnătura sa.
În astfel de condiții, responsabilitatea ”legală și morală” pentru aceste acțiuni nu-i mai aparține, spune Adriana Nica, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO.
”Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la finalizarea acțiunii de control a Corpului de Control al Prim-Ministrului la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) și în urma sintezei acestei acțiuni – publicată pe site-ul Guvernului României -, în calitate de manager al SUUB în perioada 1.02.2017 – 21.03.2020 fac următoarele precizări, spre corecta informare a publicului, dar și în apărarea imaginii mele profesionale. Mandatul meu de manager a fost întrerupt pe data de 21.03.2020, deci toate acțiunile menționate în raport după această dată nu mai poartă semnătura mea și nu mai sunt responsabilă legal și moral pentru ele”, precizează fostul manager al Spitalului Universitar de Urgență București.
”Am sperat că voi primi măcar partea din raport care acoperă activitatea mea de manager la SUUB”
Începând cu data de 21 martie a acestui an, conducerea SUUB este asigurat de Cătălin Cîrstoiu, iar Corpul de Control al Prim-Ministrului a vizat și perioada în care Adriana Nica a fost manager. Cu toate acestea, paradoxal, fostul manager nu a primit o copie a raportul întocmit.
În ultimă instanță, Adriana Nica a solicitat această copie, numai că încă nu a primit-o din partea celor responsabili. Mai mult, fostul manager lansează o acuzație dură la adresa managerilor care s-au succedat în funcție, de-a lungul timpului, precizând că a fost singurul manager care a organizat concursuri pentru posturile de șef de secție, conform Legii 95/2006. Ceea ce se traduce, practic, prin aceea că – timp de 11 ani – legea nu a fost respectată la Spitalul Universitar de Urgență din București.
”Din 21.03.2020 conducerea spitalului este asigurată de dl prof. dr. Cătalin Cîrstoiu. Deși acest control acoperă întregul meu mandat de manager, până acest moment nu mi-a fost pusă la dispoziție o copie a raportului, motiv din care am făcut o solicitare legală pe baza Legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public. Acesta este și motivul pentru care punctul meu de vedere vine la câteva zile după publicarea informațiilor. Am sperat că voi primi măcar partea din raport care acoperă activitatea mea de manager la SUUB. În considerațiile de mai jos mă voi referi, deci, doar la faptele la care s-a făcut referire în mass-media și în comunicatul oficial al Guvernului României. Cu privire la neregulile care mi-au fost atribuite prin eludarea unor informații temporare esențiale, consider că trebuie făcute câteva precizări”, spune Adriana Nica.
”În timpul mandatului meu de manager al Spitalului Universitar București (1 februarie 2017 – 21 martie 2020) au fost organizate, pentru prima dată, concursuri pentru posturile de șef de secție, conform Legii 95/2006, cu modificările și completările ulterioare, ceea ce înseamnă că, timp de 11 ani, Legea 95 nu a fost respectată de către managerii care s-au succedat în funcție”
Adriana Nica, fost manager al Spitalului Universitar de Urgență București
Adriana Nica: ”Monica-Mihaela Cîrstoiu a deținut funcția de șef secție Obstetrică-Ginecologie III, iar Cătălin Cîrstoiu era manager interimar”
Pe data de 22 martie a anului curent, Spitalul Universitar de Urgență București a organizat o achiziție de măști medicale. Totul s-a întâmplat, spune Adriana Nica, în prima zi a mandatului lui Cătălin Cîrstoiu, iar încălcarea Legii 500/2002 – ”angajare de cheltuieli fără acoperire bugetară la data de 22.03.2020” – nu i se poate atribui.
Ceea ce este și mai grav rezidă dintr-o stare de incompatibilitate în care s-au afla actualul manager intermar al SUUB și… soția acestuia, Monica-Mihaela Cîrstoiu. Aceasta a deținut funcția de sef secție Obstetrică-Ginecologie III la SUUB până la sfârșitul lunii Iunie 2020, asta în timp ce soțul ei era manager interimar la SUUB încă din 22 martie 2020.
”În ceea ce privește achiziția de măști din data de 22.03.2020, aceasta achiziție a avut loc în prima zi din mandatul actualului manager, atunci când eu NU mai eram manager în funcție deci nu mi se poate atribui mie decizia de încălcare a Legii 500/2002 a Finanțelor publice și angajarea de cheltuieli fără acoperire bugetară la data de 22.03.2020.
În ceea ce privește starea de incompatibilitate sesizata în raport, ea se referă la actualul manager interimar al spitalului, Cătălin Cîrstoiu, și la soția acestuia, Monica-Mihaela Cîrstoiu, care a deținut funcția de șef secție Obstetrică-Ginecologie III la SUUB până la sfârșitul lunii iunie 2020, adică în timp ce soțul deținea funcția de manager interimar la SUUB încă din 22.03.2020”, declară Adriana Nica.
În ceea ce privește proiectul pe fonduri europene destinate bolilor oculare rare, despre care s-a vorbit atât în comunicatul oficial al Guvernului, cât și în mass media, și pentru care s-a sesizat Departamentul Antifraudă, fac precizarea că acest aspect deosebit de grav a fost adus la cunoștința echipei de consilieri aflată în control la Spitalul Universitar de către mine, când am pus la dispoziție documente și contracte nesemnate de mine în calitate de reprezentant legal al spitalului. Facturile aferente acestui proiect a cărui situație legală nu era clarificată (contracte subsecvente fără viza CFP și fară angajamente bugetare) și nici asumată de către managementul spitalului au fost achitate la zi de către directorul economic, după data de 21.03.2020.
Adriana Nica
”O atitudine de zădărnicire a controlului a fost frecventă chiar și înainte de derularea acestuia”
Raportul întocmit de Corpul de Control al Prim-Ministrului a scos în evidență și unele nereguli legate de 4 contracte încheiate de SUUB cu două societăți comerciale.
Adriana Nica, fostul manager, ne-a trasmis, ÎN EXCLUSIVITATE, că două din cele patru contracte ”nu au fost asumate” de ea în calitate de manager, fiind vorba despre o ”lipsă a documentației necesare”, carență care are la bază o ”rea intenție” a ”serviciilor tehnic și financiar contabil”.
”Cu privire la alte 4 contracte cu două societăți comerciale precizez faptul că 2 dintre ele nu au fost asumate de către mine în calitate de manager, iar lipsa documentației necesare este o consecință a atitudinii serviciilor tehnic și financiar contabil care, cu rea intenție, nu au pus la dispoziția echipei de control documentele solicitate, tocmai pentru a plana asupra mea îndoieli. Această atitudine de zădărnicire a controlului a fost frecventă în timpul controlului și chiar și înainte de derularea acestuia, în sensul acesta existând și o sesizare din partea mea și a Comitetului Director, atât adresată echipei de Control, cât și Direcției Naționale Anticorupție”, încheie fostul manager general al Spitalului Universitar de Urgență București.