ANCHETĂ. Legătura dintre Traian Băsescu și dosarul ”Băneasa”
Dezvăluire-șoc. Fostul președinte Traian Băsescu ar fi fost în spatele – dacă nu chiar la originea – anchetei din dosarul Băneasa, anchetă în care a fost condamnat omul de afaceri Gabriel Popoviciu. Dosarul a fost „soluționat” de un judecător care s-a internat la… psihiatrie, tocmai pentru a nu fi cercetat, la rândul său, pentru mai multe fapte penale.
De-a lungul anilor, presa i-a pus lui Popoviciu eticheta de „Milionarul lui Băsescu”. Acum totul se întoarce la 180 de grade, informează cetateanul.net.
Jurnalistul Răzvan Savaliuc a publicat în Lumea Justiției o radiografie elocventă a dosarului Băneasa, în care, recent, a fost anulată o sentință strâmbă pronunțată de judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran.
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost „executat”
Jurnalistul Savaliuc afirmă că omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost „executat” cu știința fostului președinte Traian Băsescu de către Binomul SRI – DNA, care din aprilie 2009 semnase prin Kovesi – Maior – Coldea protocolul secret de colaborare SRI – PICCJ, protocol declarat ilegal de Curtea Constituțională ani mai târziu.
Aparent luându-i apărarea lui Puiu Popoviciu, Băsescu a scăpat o informație pe care nu o putea afla decât din dosarul aflat, la acea vreme, la DNA: „probleme cu titlul de proprietate”.
„Hai să ne înțelegem cu următorul lucru: unde-i crima lui Popoviciu că a făcut o investiție de câteva miliarde în București? Este o crimă? Se pare că asta-i abordarea publică și e foarte greșită. Problema, dacă există, este în zona legalității transferului terenului, dar de aici până la a blama o investiție de asemenea dimensiuni consider că este o eroare”, este declarația președintelui de la acea vreme, care, aparent, lua apărarea omului de afaceri.
Cum a aflat Traian Băsescu informații din dosarul anchetei
Într-adevăr, înregistrarea video a declarației lui Băsescu confirmă afirmațiile Luju.ro. Într-o singură situație președintele României putea afla LEGAL date dintr-o anchetă penală – atunci când acestea privesc siguranța națională. Evident, dosarul Băneasa nu putea fi subiect al ședințelor CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării).
Ba mai mult, un adept al teoriei conspirației ar putea clasifica afirmația lui Traian Băsescu drept o indicație pe care să o urmeze anchetatorii.
„Exact afirmația asta te face să crezi, cunoscând personajul, că Băsescu nu era străin deloc de dosar, căci el nu avea de unde să știe acest amănunt judiciar cu “problema” titlului de proprietate, care nu fusese pusă pe tapert in public și nici măcar inculpații din dosar nu o știau la momentul declarației”, scrie Răzvan Savaliuc.
Interesul nejustificat al președintelui s-a manifestat în condițiile în care, cu un an înainte, Ioana Băsescu – fiica mai mare a lui Traian Băsescu – devenise proprietara unui apartament de tip penthouse într-o clădire de pe cele 221 de hectare ale Băneasa Investment, firmă controlată de omul de afaceri Puiu Popoviciu, prețul de vânzare fiind de 544.000 de euro, plus TVA.
În 2012, procurorul Nicolae Marin a finalizat rechizitoriul în dosarul 206/P/2006 din 17.12.2012, trimițându-l în instanță. Dosarul a fost repartizat judecătorului Bogdan Corneliu Ion-Tudoran, de la Secția I penală a Curții de Apel București, personaj extrem de controversat, cu un trecut dubios. Deși avocații omului de afaceri au acuzat grave nereguli în ancheta penală făcută de Nicolae Marin, judecătorul Ion-Tudoran a închis ochii la toate.
Judecătorul Tudoran a condamnat tot lotul Popoviciu la pedepse extrem de dure
Fostul ministru al Educaţiei, precum şi alţi martori, au declarat că terenul din Băneasa nu a fost niciodată în proprietate publică şi, prin urmare, parchetul nu poate susţine acuzaţia legală de abuz în serviciu. Dar asta nu l-a interesat pe Ion-Tudoran.
Judecătorul a condamnat tot lotul Popoviciu la pedepse extrem de dure – 9 ani de închisoare pentru Puiu Popoviciu s.a.m.d. Deși infracțiunea de abuz e una de prejudiciu, i-a condamnat pe acuzați pentru abuz fără să stabilească prejudiciul! Apoi a disjuns cauza penală de cea civilă, formând un nou dosar în care ulterior să se decidă problema prejudiciului. O aberație judiciară unică, clasificată de mulți avocați ca fiind unică în analele justiției. Dacă s-ar fi stabilit ulterior că nu există prejudiciu, ce s-ar fi ales de condamnări?Tudoran cunoștea acest risc și și-a repartizat singur dosarul cu latura civilă, cu de la sine putere. A refuzat să se abțină și nu s-a reușit recuzarea lui.
În dosarul civil, același judecător Ion-Tudoran a inventat probe – o pretinsă donație de terenuri făcută statului român, dispunând confiscarea mall-ului Băneasa, cu cele 221 de hectare aferente. Această ultimă sentință a fost anulată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran și-a dat demisia și s-a internat la Psihiatrie
Cu procurorii pe urme, care îl anchetau pentru corupție, judecătorul și-a dat demisia și s-a internat la Psihiatrie. După un an, deși nu mai era judecător, Ion-Tudoran a redactat ilegal motivarea hotărârii din dosarul Băneasa – latura civilă, copiind ca la școală din rechizitoriul procurorului Nicolae Marin.
După ce și-a însușit „opera” lui Nicolae Marin, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a fost ținut aproape de procuror, devenit între timp chiar adjunct al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). De atunci, dosarele familiei Tudoran zac în sertarele SIIJ.