Lovitură de teatru în ”mega-afacerea momentului” din România, controversata licitație pe care Ministerul Sănătății a organizat-o pentru achiziționarea a 115 milioane de măști medicale. După ce firma clasată pe poziția a doua – SC BEST ACHIZIȚII SRL – a atacat adjudecarea contractului de către firma de imobiliare ”Naguma Medical Suplly”, acum apar nu mai puțin de alte trei informații-bombă, iar GÂNDUL.RO le prezintă în exclusivitate.
Potrivit surselor noastre, licitația organizată de Ministerul Sănătății este contestată și din interior, respectiv de… UNIFARM SA (companie a statului, subordonată Ministerului Sănătății!), așa că ”războiul măștilor” intră într-o nouă etapă. Mai mult, sursele noastre spun că ”se sparge buboiul”, chiar dacă reprezentanții Ministerului Sănătății au contraatacat, trimițând un punct de vedere la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) prin care argumentează că licitația s-ar fi desfășurat conform prevederilor legii.
GÂNDUL.RO prezintă, în exclusivitate, a doua informație-bombă! Încă o firmă – ALPHAMED CLINIC SRL – intră în ”jocul contestațiilor”, considerând că a fost nedreptățită, iar ”Naguma Medical Suppply” favorizată de Ministerul Sănătății. ALPHAMED este compania care a obținut cel mai bun scor la evaluarea intermediară a ofertelor, dar în ”clasamentul final” a fost decăzută pe locul 4, așa că a deschis acțiune în instanță!
Dar mega-afacerea momentului în România se desfășoară pe mai multe planuri. Dacă SC BEST ACHIZIȚII SRL, ALPHAMED CLINIC SRL și, iată, UNIFARM SA contestă licitația organizată de Ministerul Sănătății, controversata câștigătoare – ”NAGUMA MEDICAL SUPPLY” – nu depune armele.
Și-a argumentat poziția în fața CNSC, încercând să demonstreze că acuzațiile care i se aduc sunt nefondate, iar acum face încă un pas. În exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, surse de maximă credibilitate au transmis cea de-a treia informație-bombă! „Naguma” pleacă de la premisa că atacul este cea mai bună apărare și cere Ministerului Sănătății nu mai puțin de 6.500.000 euro despăgubiri.
Motivul invocat? Firma deține stocuri cu măști medicale – cu toate că a fost acuzată că nu le avea -, iar dacă victoria pe care a obținut-o se va transforma într-o înfrângere atunci riscă să intre în faliment din cauză că va pierde banii pe care i-a investit în marfă.
Situația contractului privind cele 115 mil. de măști este departe de a fi clarificată, la CNSC și la tribunal se desfășoară un adevărat ”asediu”, părțile implicate ”trag” din toate pozițiile, iar fiecare zi aduce informații-șoc pe care GÂNDUL.RO vi le prezintă în exclusivitate.
Reamintim că asupra licitației organizate de Ministerul Sănătății au planat, de la bun început, numeroase semne de întrebare, iar acuzațiile nu s-au lăsat așteptate. Prima firmă care a contestat această licitație ”cusută cu ață albă” – SC BEST ACHIZIȚII SRL – acuză că ”așa-zisa economie realizată la bugetul de stat (n.red. – adusă ca argument de reprezentanții Ministerului Sănătății) nu este reală”.
Mai mult, ”nu s-a urmărit, în mod direct, achiziția măștilor la o valoare mică” – în consecință, prețul oferit de ”Naguma Medical Supply” nu ar fi trebuit să fie un criteriu esențial -, iar Comisia de Evaluare din Ministerul Sănătății era obligată să ceară ”clarificări”.
Dar acuzațiile nu s-au oprit aici. ”Ofertele tehnice și financiare nu au fost corelate, iar termenul de livrare asumat de ”Naguma Medical Supply” este nerealist”.
”NAGUMA MEDICAL SUPPLY SRL le-a depus la propunerea tehnică (declaratiile celor trei producători chinezi ofertați), documente care nu pot fi ignorate de Comisia de evaluare și care făceau dovada doar a capabilitatii de producere și NU de livrare a unei cantități de 67 milioane măști în termenul de 7 zile asumat. Aceste declarații de la cei trei producători chinezi conduc automat către o necorelare a ofertei tehnice cu oferta financiară, aspect pentru care Comisia de evaluare era obligată să solicite clarificări”, acuză reprezentanții firmei SC BEST ACHIZIȚII SRL.
Ludovic Orban a fost chemat în Parlament, după ce Rise Project a publicat informații potrivit cărora premierul ar fi un apropiat al femeii care a intermediat afacerea de la Unifarm, însă șeful Executivului susține că nu a lucrat niciodată cu aceasta, potrivit Digi 24. Tensiunea a atins cote extreme după punerea sub control judiciar a directorului Unifarm, Adrian Ionel, într-un dosar în care este acuzat de DNA, printre altele, de luare de mită, referitor la cumpărarea unor echipamente de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus.
Premierul Orban declară, însă, că această ”mega-afacere” cu 115 milioane de măști este blocată de o firmă care ”este abonată la contracte la spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei”, iar din această cauză 2.3 milioane de români nu pot beneficia de măști.
„Ultima achiziție a Ministerului Sănătății, care din păcate este contestată de o firmă care este abonată la contracte la spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei (n.red. – referire la SC BEST ACHIZIȚII SRL), și din cauza asta 2,3 milioane de români nu pot să beneficieze de măștile pentru care Guvernul a alocat banii, achiziția s-a finalizat cu adjudecarea la un preț unitar, fără TVA, de 0,68 de lei pe mască”, a declarat premierul Orban.
Pe 28 iunie 2020, premierul Ludovic Orban a declarat la Realitatea Plus: „Eu nu am avut niciun fel de informaţii, nici eu, nici alţi colegi de-ai mei despre faptul că la Unifarm s-ar fi derulat proceduri care nu respectă legea sau că ar fi existat suspiciuni de corupţie. Ăsta este primul şi cel mai important lucru pe care vreau să-l spun”. Iar declarația premierului vine exact după ce ministrul de la Sănătate, Nelu Tătaru, a afirmat că știa încă din luna mai despre ”caracatița de la Unifarm”.
Directorul Unifarm, Adrian Ionel Eugen, este acuzat de procurorii DNA pentru că ar fi cerut șpagă 760.000 de euro pentru un contract de achiziție a echipamentelor de protecția împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale), la începutul lunii martie.
Dar echipamentele livrate erau, însă, neconforme, iar directorul Unifarm a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
Acesta a declarat că instituția ”nu este autoritate contractantă și nu este obligată să desfășoare licitații publice”. De asemenea, Adrian Ionel a declarat că ”dacă măștile și combinezoanele erau cumpărate prin achiziție publică, procedura ar fi dus la întârzieri și pierderi de vieți omenești, în contextul luptei cu virusul extrem de contagios COVID 19”.
Date fiind noile informații, GÂNDUL.RO adresează public o întrebare reprezentanților Ministerului Sănătății: dacă s-a vrut ca procesul de atribuire a acestui contract să fie transparent, de ce nu a fost introdus – de la început – ca și criteriu de câștigare prețul cel mai mic + marfa livrată în maximum 90 de zile, dar ÎN TRANȘE EGALE/LUNĂ, în loc să fie acordate 30 de puncte pentru cel mai scurt termen de livrare?