Fugarul Cristian Rizea a fost reținut la Chișinău! // UPDATE. El se află în aceste momente în sediul unui Parchet din capitala Moldovei (EXCLUSIV)
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat – astăzi – că i-a fost retrasă cetățenia moldovenească fugarului Cristian Rizea, ex-deputatul care se ”ascunsese”, sub o altă identitate, la Chișinău. De altfel, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicat decretul privind retragerea cetățeniei.
„Președintele Republicii Moldova decretează: ”Se retrage cetățenia Republicii Moldova a domnului Cristian MIHAI (n.red. – noua identitate a lui Cristian Rizea). Prezentul decret intră în vigoare la data publicării”, se arată în documentul oficial.
Reporterii GÂNDUL.RO au aflat că, în jurul orei 13.00, Cristian Rizea se afla în interiorul unei unități de Parchet din Chișinău.
Surse GÂNDUL.RO ne-au transmis, ÎN EXCLUSIVITATE, că fugarul Cristian Rizea a fost reținut, la Chișinău, în urmă cu puțin timp, și va fi expulzat în România.
În timpul unei conferințe de presă, președintele Igor Dodon a menționat că semnat și un ”decret interesant” despre ”un oarecare Rizea” și că a ”anulat cetățenia acestui personaj”.
„Au fost mai multe urgențe legate de semnarea unor decrete cu promovarea unor legi, subiecte care țin de stabilitatea economică și socială pe perioada de criză și pandemie, a fost și un decret interesant, ieri, pe care l-am semnat, s-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetățean al României care s-a ascuns în Moldova. Vreau să vă spun că la propunerea Comisiei pentru Cetățenie, ieri am semnat (n. red – luni) un decret prin care am anulat cetățenia acestui personaj. Deja organele competente din Republica Moldova și România trebuie să facă schimb de informații și să întreprindă acțiuni pentru a-l expulza din țară pe acest criminal, conform justiției din România”, a anunțat Igor Dodon.
Fugarul Cristian Rizea, viață lipsită de griji la Chișinău
GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, în ultima perioadă, informații-șoc despre fugarul Cristian Rizea, cel care a reușit să obțină cetățenia moldovenească și să ducă o viață de nabab la Chișinău, lipsită de griji financiare.
Intuind iminența condamnării definitive – în decembrie 2017 a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor – Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.
Sursele GÂNDUL.RO au transmis că obţinerea acestor acte nu ar fi fost posibilă fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, personaj care – la momentul respectiv – era consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate).
Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniștită la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019, iar ”fugarul” s-a crezut în deplină siguranță.
Cristian Rizea, dat în urmărire internațională încă din luna martie a anului 2019
GÂNDUL.RO a solicitat Poliției Române să comunice măsurile întreprinse pentru încarcerarea și extrădarea lui Cristian Rizea.
În urma solicitării redacției, IGPR a anunțat că Rizea a fost dat în urmărire internațională încă din martie 2019. De atunci, s-a încercat un schimb de informații cu reprezentanții Ministerului de Interne din Republica Moldova, însă aceștia, inițial, nu au ”reacționat”.
„La data de 19.03.2019, persoana la care faceți referire a fost dată în urmărire internațională de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională, la solicitarea autorităților judiciare române, fiind continuate activitățile investigativ- operative și schimbul de date și informații cu partenerii străini, în vederea depistării persoanei urmărite și inițierii procedurilor judiciare, conform prevederilor legale naționale și internaționale, având în vedere că, până în prezent, niciun partener nu a transmis informații în acest sens”, a transmis IGPR .
Știre în curs de actualizare…