BREAKING NEWS. Statul a deschis proces pentru recuperarea unor despăbugiri ilegale de 100 milioane € plătite în urmă cu 12 ani! Unul dintre îmbogățiții din retrocedări este ”cap de listă”! (EXCLUSIV)

Publicat: 10 07. 2020, 19:00

Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a înregistrat, zilele trecute, la Curtea de Apel București, o acțiune prin care solicită recuperarea unor despăgubiri de 375 de milioane de lei acordate, în toamna lui 2008, controversatului afacerist Valentin Vișoiu, unul dintre îmbogățiții României din retrocedări. La cursul BNR de la data plății despăgubirilor (respectiv 3,7 lei/euro pe 29 septembrie 2008), valoarea însemna puțin peste 100 de milioane €.

ANRP cere acum instanței să-i oblige pe Vișoiu și pe doi parteneri ai acestuia la restituirea integrală a despăbugirilor, arătând că acestea au fost obținute ilegal. De altfel, pe latură penală, ”Lotul Vișoiu” a fost condamnat – în octombrie 2019 – la pedepse cu închisoare în dosarul ”ANRP” printr-o hotărâre a instanței supreme.

Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, că în acțiunea introdusă de statul român – prin Autoritatea pentru Restituirea Proprietăților – există trei capete de cerere:

  • ”anularea deciziei reprezentând titlu de despăgubire nr. 4764/FF/2008 emisă de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor în favoarea pârâților Valentin Vișoiu (cotă de 71 %), Florin Șerban Barbu (cotă de 17%) și Gheorghe Adrian Manole (cotă de 12%) în cuantum total de 375.050.942 de lei;
  • anularea titlului de conversie nr. 942 /29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Florin Șerban Barbu, a titlului de conversie nr. 943/29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Gheorghe Adrian Manole, a titlului de conversie nr. 944/29.09.2008 emis emis în favoarea pârâtului Valentin Vișoiu
  • repunerea părților în situația anterioară emiterii deciziei reprezentând titlu de despăgubire  și obligarea pârâților Valentin Vișoiu Florin Șerban Barbu și Gheorghe Adrian Manole la restituirea sumei în cuantum total de 375.050.942 lei, în cotele procentuale menționate, către Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice”.

ANRP: ”Despăgubirile în cauză au fost obținute prin comiterea unor infracțiuni probate între timp”

ANRP invocă faptul că despăgubirile în cauză au fost obținute prin comiterea unor infracțiuni probate între timp și condamnate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Povestea datează din 2008.

Atunci, Autoritatea a dispus despăgubirea a trei cumpărători de drepturi litigioase – Vișoiu, Barbu și Manole – cu suma de 375 milioane lei pentru un teren de 21 ha situat în localitatea Cernica. Cei trei achiziţionaseră drepturile de la moştenitori cu suma 2,7 milioane euro.

Ulterior, procurorii DNA au anchetat întreaga afacere și l-au reținut pe fostul șef al ANI, Horia Georgescu, pe care l-au acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din ANRP. Lui i s-a imputat faptul că, în perioada 2008-2009, ar fi aprobat rapoarte – întocmite de experţii evaluatori – în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.

Astfel, în dosarul ”Lotul Vișoiu”, DNA a constatat că Matilda Oloşuteanu şi Elena Gheţu au cedat un teren de 21 ha în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vişoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei. Valentin Vişoiu a transmis către Gheorghe Adrian Manole şi Florin Şerban Barbu o cotă parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase care făceau obiectul cererii de despăgubire în dosar, el păstrând o cotă de 71%.

Ancheta DNA a devoalat întreaga încrengătură

Ancheta DNA a scos la iveală întreaga încrengătură, iar  instanța supremă – în octombrie 2019 – a pronunțat în acest dosar mai multe pedepse cu închisoarea. Judecătorii l-au achitat pe Horia Georgescu, însă l-au condamnat la 8 ani de închisoare pe fostul deputat Theodor Cătălin Nicolescu.

Inițial, în primă instanță (în 2018), Horia Georgescu primise 4 ani de închisoare, iar Theodor Nicolescu – 9 ani și 4 luni. De altfel, alături de cei doi, mai fuseseră pronunțate și alte pedepse dure: Remus-Virgil Baciu, fost vicepreședinte ANRP (6 ani și 4 luni), Attila-Gabor Marko, fost deputat UDMR (5 ani), Mihnea-Remus Iuoraș, fost vicepreședinte ANRP (4 ani și 6 luni), Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte ANRP (4 ani), Ingrid Zaarour, fost președinte ANRP (2 ani și 6 luni cu suspendare).

În baza deciziei din octombrie 2019, ANRP susține acum că este îndreptățită să recupereze despăgubirile plătite în urmă cu 12 ani, așa încât s-a îndreptat în instanță împotriva beneficiarilor Vișoi, Manole și Barbu.

”Interesul legitim invocat de reclamantă este ”apărarea interesului general al societății prin repararea prejudiciului adus Statului Român ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni, existând o răspundere civilă delictuală a pârâților ce ar fi fost anterior constatată și reținută în hotărârile judecătorești”, se arată în acțiunea introdusă pe 6 iulie la Curtea de Apel București și care a intrat în posesia reporterilor GÂNDUL.RO.

Cine este Valentin Vișoiu?

Valentin Vișoiu este unul dintre afaceriștii care s-au îmbogățiț din cumpărarea de drepturi litigioase și obținerea unor despăgubiri din partea statului. El este proprietarul companiei CONARG și a fost arestat și anchetat în mai multe dosare.

Valentin Vișoiu a fost condamnat de Tribunalul București la 7 ani și 8 luni de închisoare – în primă instanță – în dosarul ”Publitrans”, dosar în care apărea și numele fostului primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc. Dosarul era legat de un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local. Conform anchetatorilor, bugetul orașului Pitești a fost prejudiciat cu suma de 28.556.450,65 lei (peste 6,3 milioane de euro), sumă cu care instituția publică s-a constituit parte civilă, iar Valentin Vișoiu a fost una dintre ”rotițele-cheie” ale întregii afaceri.

În 2018 – conform unui top întocmit de Capital – Valentin Vișoiu deținea o avere de 52-55 milioane euro, dezvoltând în ultimii ani mai multe complexuri rezidențiale în Capitală (vezi Răsărit de Soare, Quadra Place şi Quadra 2).

Potrivit informațiilor apărute în mass-media, Valentin Vișoiu – o prezență extrem de discretă în spațiul public – este unul dintre acționarii hotelului ”Ramada” din Pitești și deține (în urma retrocedărilor) 3,5% din Fondul Proprietatea – peste 40o de milioane de acțiuni.